fluence'i hiç tavsiye etmiyorum. bir yıl kadar, benzinli, otomatik vitesli, full modelini kullandım. şirket aracı olarak verirlerse kullanırım; kendim para verip asla almam. hatta şirket aracı olarak 2-3 yaşında megane veya sıfır fluence seçeneği konsa, tereddütsüz megane'ı seçerim.
hiç mi artısı yok diyebilirsiniz, önce artılarını sayayım: elektronik oyuncaklar diyeyim park sensörü, yağmur sensörü, ayna sensörü, bluetooth kiti... aklınıza gelebilecek herşeyi koymuşlar. iphone'a bluetooth'dan bağlanıp kayıtlı şarkıları direksiyondaki kumandayla seçip, ekranda isimlerini görerek çalabiliyorsunuz, o derece iyi yapmışlar. içi bir renault'da görmeye alışık olmadığınız kadar şık.
gelelim eksilerine; öncelikle motoru ve şanzımanı berbat ötesi. 1.6 benzinli motor ve 4 ileri şanzımandan bahsediyorum. dizeller, manuel şanzıman veya edc şanzıman belki daha iyidir. 100 kilometrede 15 litre şehiriçi, 9 litre şehirler arası tüketim; bu durumu yaratan ise 1500 ila 5500 arası devirleri yok sayan bir şanzıman. ben bu araçla e5'de 90 km sabit hızla veya tem'de 120 km. sabit hızla gitmeyi beceremedim. azıcık bir yokuşta hemen bayılır. gürültüyü ve tüketimi sorun etmez, 6000 devirleri zorlarsanız durum değişiyor.
yol tutuşu derseniz, yok öyle bir şey. araç yolu tutmuyor. hiç ummadığım anlarda birkaç kere spin attım. acaba bende mi sorun var diye, iş arkadaşlarımdan sorup soruşturdum. hepimizde aynı arabalardan vardı ve focus'tan buna geçmiştik. herkes virajlardan ürkmeye, tem'de bile 110'u geçmemeye başlamıştı. fluence'in yol tutuşu megane'a yaklaşamaz bile; hatta clio symbol bile virajlarda daha güvenlidir. o kadar söyleyeyim.