Dün aldığım 125 cc kanuni visal scooter için 1900 tl teklif çıktı. Sıfır kaza sıfır trafik ışığı ihlalim bile yok. 3 yıldır motosiklet, 10 yıldır otomobil kullanıyorum.
Üstelik 1900 tl'ye de alamadım, teklifi düşünürken hata çıktı sayfada. Sigortam.net te teklif bile gelmedi. Numara bıraktım, aradılar , onlara da teklif gelmedi. "Tekrar arayın" diyip kapadılar.
Neticede ben bugün, motosikletim garajda olmasına rağmen 15 dakikada gideceğim yolu otobüs ve trafikte 2 saatte gittim. Giderim de. Ama soruyorum: "Peki ya ben bunu yapmasaydım?" 8 tl' den 3 kez akbil basacağım yolu (24 tl), "2.5 tl'ye gitmek varken ne gereği var?" diye düşünseydim ne olacaktı?
Çekilirdi, ceza yerdim vs söylemlerini bir kenara bırakalım. Yakalanmadan gezen sürücü sayısını bilen var mı?
Şimdi ben bu motosiklete sigorta yapamadığım için değil dikkatinizi çekmek istiyorum: yaptırmak isteyip sigorta şirketi bulamadığımdan yaptıramadığım için sürmeye kalksam, yolda birinin canına yada malına zarar gelse nasıl ayıklayacağız bu pirincin taşını? Öyle tahmin ediyorum ki böyle sürücüler vardır aramızda. Bu bilincin olmadığını düşündüğüm bir toplum için şu an 'zorunlu trafik sigortası' 'ndaki bu durum tam anlamıyla risk.
Sigorta şirketleri "fiyatlar çok arttı bırakın fiyatı biz belirleyelim" dedikleri için ve devlet de bunu kabul etmediği için teklif sunmuyorlarmış meğer. Sigortacının söylediği bu.
Aynı sigorta şirketleri zorunlu diye tahsil ettikleri para 2 katına çıksa mesela, trafikte sigortasız kaç araç gezecek haberleri var mı merak ediyorum. Fiyatı kendi belirleme çabaları akla yüksek karlılık getiriyor.
Devletin acil el atması gereken konu. Zorunlu ama isteğe bağlıymış gibi teklif alamıyoruz.