MOTOSİKLET EGZOZ MANİFOLTLARININ RENKLERİ NEDEN DEĞİŞİR ? (KARARMA-MORARMA-GRİLEŞME-SARARMA)
Motosikletlerimizin egzozları neden kararır ? morarır ? grileşir ? sararır ? Biraz araştırma yaptım sizinle paylaşmak istedim.
soldaki 2 ekzoz zaman içersinde renk değişimine uğramış ekzozumuz
bu resimde de sağdaki 2 ekzoz çıkışı özel solüsyonla temizlenmiş ekzoz çıkışları
sonuç:
notlar..
[not]Konu benimde canımı sıktığı için kapsamlı bir araştırma yapmıştım; bir ingiliz cbf 1000 ci bana egzoz borusunun metalinin aslında fabrika çıkışlı olarak çok kaba granüler bir mikroskopik yapısı olduğunu bunun 2000 grid tarif edilen "zımpara" kağıdı ile ve metal parlatıcı herhangi sıkı bir şekilde temizlemenin bu kaba yapıyı düzleştirdiğini sonuçta müteakip polish uygulamalarının daha etkili olduğunu yazmıştı (kaynak "www.cbf1000.com") . Benim zımpara mı! :shock: tarzındaki ilk tepkime ısrarlı kendinden emin cevap gelince şöyle gözden uzak arka kısımlardan birinde bölgesel bir uygulama yapmaya karar verdim sonuç inanılmazdı

. Hakikaten daha sonra 4 çıkışa da uyguladım ve şu anda hafif renk değişikliklerinde metal polish yeterli oluyor; yalnız dikkat; 2000 grid incelikte olacak ve metal için kullanılan zımpara olacak...risk kendinize ait olarak nacizane çözümüm budur[/not]
notları dikkatle okuyun
[not]Genelde o bölgedeki renk değişiklikleri, metalin, çok kısa sürede çok yüksek ısı değişimine maruz kalmasından olur...yani, motora ısınması için zaman vermeden çok yüksek devire çıkıp seyir etmek böyle bir durumun birinci şüphelisidir...
2. el motor bakarken, motor sahibinin motorunu ısıtmak ve ilk bir kaç km sakin kullanmak gibi bir alışkanlığı olmadığına yorarım...[/not]
[not]Bahsettiğiniz kısımlara manifold deniyor,
motordan çıkan yüksek sıcaklıktaki gazlar bu manifoldu okadar çok ısıtıyor ki zaman geçtikçe üzerindeki nikelaj önce sararıyor sonra da dışardan gelen toz ile birleşerek kireçlenme tabir ettiğimiz şekle dönüşüyor, bundan korunmak için mütemadiyen manifold borularını temizlemek gerekiyor.
Bir çoğumuz üşendiğimiz için manifoldlarımız bir süre sonra kireçlenmeye sebebiyet veriyor.
Bir zararı yok elbette sadece görselliği gidiyor.
2-3 ayda bir özel temizleme solusyonları ile temizlenirse kireçlenme yada sararma falan olmaz.[/not]
önce:
sonra: