Ehliyet mi?
Maalesef ulkemizde ehliyet sinavlari, scooter'la yapilip, 30 dakikada bir suru insanin sozde denendigi bir prosedurden ibaret...Sinav yerinde kac kisi kaskiyla hazir bulunuyor ya da kac kisi sinav sirasinda kask takiyor? Cok ama cok az...Peki trafik kanunu ne diyor, motor kullanirken kask takmak zorunlu...Daha sinav asamasinda bu gozardi ediliyor...Sinavda yanimda duran ve "ben daha bisiklete binmeyi bilmiyorum ama ehliyeti alayim, bir arkadasim bana ogretecek" diyen kimselere daha cok rastlayacagiz gibime geliyor...
Sonra bu sinavi gecen bir arkadasimiz gidip bilmemkac cclik vitesli bir motor aliyor ve uzerinde debeleniyor, dusuyor, kalkiyor, yaralaniyor veya maalesef bazen de en kotusu oluyor...Motor tehlikeli kabul ama onu kullanan bizler daha da tehlikeliyiz, once bunu kabul etmemiz lazim...
Ornege donersek, tek suclu icindeki istege dizgin vuramayan bu arkadasimiz mi yoksa onu en azindan bir noktaya kadar yavaslatamayan kanunlar mi? Ulkemizde motor kulturu yeni olusuyor ve maalesef daha hic kimse bu kadar hizli buyumenin getirecegi sorunlara yeterince egilmis degil...Bu konuda bizden cok daha tecrubeli Avrupa ulkeleri sinirlamalar koyuyorsa biz neden tekerlegi tekrar icad ediyoruz onu anlayamiyorum???
Kazalardaki insan kayiplarini dusununce bu ulkede insan hayatinin bir kiymeti yok diyebiliriz ama bu bizi hic bir sonuca goturmez...
Vatandas olarak bilinclenip fizigimize ve bilgimize uygun bir motor almaliyiz, kurslardaki yetersiz egitimi bahane etmek yerine gerekirse ayri bir butce de ilave ozel derslere ayirmali, kendimizi koruyacak ekipmani mutlaka en iyisinden almaliyiz...
Sonrasinda da bu kulturu sevdirmek istiyorsak kaldirimlarda gitmek, trettuarlarin uzerinden arabalarin onune atlamak yerine, kurallara uyarak gitmeliyiz...Cunku pesimizden gelecek diger motorcu adaylari da motosikletin sehirde ata binmekle esanlamli oldugunu dusunmeye baslayacaklar..
Keyif almak isterken kendimize ve baskalarina eziyet cektirmemeliyiz, ozellikle de bizi cok seven yakinimizdakilere...Bu nedenle motor secerken ltf daha dikkatli olalim, biraz sabir bizi iyi bir motorcu yapar ama acele giden maalesef pek iyi bir yerlere gidemez...
Saglicakla kalin...