Yavaş yavaş tüm motoru yenilesek, ömürlük motor elde edebilir miyiz?

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Periyodik bakımlar vs dışında, atıyorum 50.000km kullanımda yeni karbüratör alsak, 60.000 de beyni, tüm elektirik aksamı, civataları vs değiştirsek, 100.000 de pistonu değiştirsek vs vs, kısacası şasi dışında her şeyi belli aralıklarla değiştirdiğimiz taktirde motorsikleti sonsuza denk kullanabilir miyiz? Yani bir motoru "ölü" yapan şey nedir?

Metal ömrünü yok saymış olursunuz. Şasinin bağlantı noktaları başta olmak üzere yıpranacağı varsayımı ile maalesef bu şekilde olmaz diye düşünüyorum.

Super Moderator
Makineler ölmez.

İnsan inat ederse, bu iş sonsuz döngüye girebilir. Aslında bir noktadan sonra kendi motosikletinizi kendiniz yapıyor olursunuz, o motosikletten eser kalmaz, ilerleyen zamanda torununuz devir alır, üretilen son parçaya kadar kullanır, şasi bittiği zaman yeni şasi takilir, baktı bulamıyor, kendi çözümlerini geliştirmeye devam eder, o motor ilk alındığı günkü motor olmaz ama, hala aynı ruhsat ile devam ediyor olur. Saçma bir durum.

Kısaca makineler ölmez.

Son düzenleme:
Motosikleti
XV250 - FZ6
Bu durum mumkun olsa da herhalde cok verimli degil. (Yedek parca masrafi oluyor) Ben de 15 senedir 92 model bir virago 250 kullaniyorum ve motor gicir gicir. Cunku surekli restorasyona devam ediyorum. Ebay'den ucuza buldugum ozellikle nos (new old stock) parcalari topluyorum, motoru torunlarima birakabilirim bu gidisle.

Evrimle ilgili kitaplarda okudugum kadariyla, aslinda canlilarin ölümlü olmalarının tek nedeni, ölümsüzlüğün, ölümlülüğe göre veriminin düşük olması imiş. Yani, zamani gelince yeni motor almak, ayni motoru sorunsuz yuzyillarca kullanmaktan daha ucuza geliyor muhakkak.

Elektronik aksamın ömrü yoktur.
Mesela konj./regulatör, uygun şekilde, kaliteli tasarlanmış ise siz akünüzün bakımını yaparsanız, sisteme fazla akım çeken tüketiciler bağlamazsanız ömrü sonsuzdur. Elektro-mekanik değil, tamamen katı halde (solid-state) elektroniktir.
ECU de aynı sekilde. Fazla sıcaklık zarar verir.

Konnektörlerin plastikleri zamanla elastikiyetini kaybedip kırılabilir.
Soketler oksitlenebilir. Oksit. yüzünden elekt. geçirgenliği azalıp yanıp, bozulabilir.

Ampullerin saatlik ömrü vardır.

Kablolarda zamanla sertleşir, dış izolasyon plastiğinde çatlama, kırılmalar oluşabilir.
Nem bakır iletkene ulaşırsa yine oksit sonucu kopmalar olur. Yağ ve benzinden, güneş den (UV) korumak gerekir.

Plastik aksamda aynı şekilde, güneş ışınlarına dayanamaz.

Son düzenleme:
Sonsuza dek biraz iddialı oluyor şaseninde bir ömrü vardır. Ama kaliteli bir motoru ömrünün sonuna kadar yenileyerek kullanabilirsin. Yeter ki o kadar çok seveceğim bir motor bul

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar