Bedirhan merhaba,
Motosiklet kullanmak sadece fiziksel olarak üzerinde durabilmek, boyunun yetmesi ya da hevesinin çok olması, çok sevmek demek değildir. Esas mesele trafikteki görüşündür. Yani trafiğin akışını okuyabilmen, tehlikeleri sezebilmen ve tehlike oluşmadan önlemini alabilmen gerekir.
Henü yaşın çok küçük, bırak aktif olarak sürücü olmayı, yolcu olarak bile trafikte tecrüben olduğunu sanmıyorum. Çok tehlikeli ve çok ailen haklı. Hem de çok haklı. Ben senin baban olsaydım ben de izin vermezdim.
Tehlikesi sadece senin için değil, trafikteki diğer insanlar için de çok fazla. Yayalar içinde yaşlılar, çocuklar ve hamile kadınlar ya da hasta insanlar, senin geldiğini göremeyebilirler ya da eğer kontrolünü kaybedersen insanlara zarar verebilirsin. Haydi hevesin senin kendine olan riskleri tolere etmeni sağlıyor diyelim, peki diğer insanların hayatının sorumluluğunu alabilir misin? Eğer yaşından, fiziksel durumunda ya da tecrübenden kaynaklanan bir kaza olursa diğer insanlar vicdanını rahatsız etmeyecek mi?
Yeşın henüz çok genç. Trafiğe çıkmayacağım, köyde kullanacağım diyorsun ama bunun olmayacağını ikimiz de biliyoruz. 11 yaşındasın ve bisikletten sıkıldığını söylemişsin. 6 ay sonra köyde motor kullanmaktan da sıkılıp trafiğe çıkacaksın. Olmasa bile köyde de insanlara zarar verme olasılığın yüksek.
Her şeyin zamanı var. Ehliyet için yaş alt sınırı olmasının da bir sınır var. Henüz çok gençsin, yaşına uygun taşıtları kullanmanı tavsiye ediyorum. Unutma en iyi sürücü en uzun yaşayan sürücüdür.
Burada genç kardeşimizin motosiklet kullanmasına destek olan arkadaşlara seslenmek istiyorum. Aklınızı başınıza alın. Motosiklet tek taraflı düşünülüp kullanılacak bir taşıt değil. Yollardaki en dikkat gerektiren ve en çok eğitimin gerekli olduğu, hatayı affetmeyen, hem sizin hem yayaların ya da diğer sürücülerin hayatlarını en küçük dikkatsizlikte, ihmalde karartabilen bir araç. Ne olur işin tek tarafından bakmayın. Bu genç kardeşimiz yarın öbür gün bir kazaya karışsa burada aslansın, kaplansın yürü arkandayız diyenler, vicdan azabı duyacaksınız. Trafik şakaya gelmez kendi yakınınız 11 yaşında bir çocuk tarafından ezilirse "nasıl yarışçı çıkacak bu ülkeden" demeyeceksiniz. O yüzden bu tarz mantıksız eylemleri cesaretlendirmeyin lütfen.