Sapla saman birbirine karışmış.
Biraz ayıklayalım.
*Yarış motosikletleri şasileri en sağlam motosikletler arasındadır.
Fakat bu kırılmayacağı anlamına gelmez.
*Yarış motosikletleri Enduro tip motorlardan çok daha rahat ve konforlu yolculuk imkanı sunarlar.
Enduro yol dışında yarışmak için tasarlanmış bir yarış motosikletidir ve sürüşün çoğu ayakta gerçekleştirilir.
Enduro motosiklete konforlu diyebilmek, daha önce sadece yarış bisikleti deneyimine sahip olan biri için geçerlidir.
Endurolar son derece konforsuz ve rahatsız motosikletlerdir.
Karşılaştırmanız için bir enduro ve bir yarış motosikleti fotoğrafı asalım. Hangisi konforlu görünüyor?
Tipik ve sınıfının en iyisi bir
Enduro...
Ortalama bir
Yarış Motosikleti....
*Forumda Endurocu olduğunu zanneden bir çok arkadaşımız var.
Aslında Endurocu değiller.

Bir kere kullansalar zaten hemen vazgeçerler.
Endurocu arkadaşlarımız aslında birer Dual Sport'çular.
Dual Sport motosikletler, hem arazide, hem de yolda ortalama bir konfor sağladıkları için çok tutulan ve sağlam motosikletlerdir. Nedense bu motosikletler halk arasında Enduro diye tabir edilirler.
Tabii benziyorlar.
Tipik bir
Dual Sport...
* Tüm motosikletlerin farklı kullanım amaçları ve kullanım tarzları vardır.
Yarış motosikletleri bunların içerisinde kullanım tarzı olarak en çok risk üstlenmeniz gereken motosiklet türüdür. Bu nedenle acemi ellerde çok tehlikelidirler.
Fakat çekici görüntüleri ile özellikle genç kuşağın çok ilgisini çeken ve bir gün bir tanesine sahip olma isteğinin bastırılamamasına neden olan bir türdür.
Motosiklet kullanan herkes en azından bir defa da olsa bu motosiklet türüyle bir deneyim yaşamak ister.
Bu son derece normal ve kabul edilebilir bir davranış biçimidir.
Fakat bu forumlarda defalarca yazdığımız şeyi sürekli tekrar etmek zorunda kaldığımız bir motosiklet türüdür aynı zamanda.
Kesinlikle acemi işi değildirler.
Bir motosikleti kullanabilmek, vitese takıp hareket ettirmekten, ya da frene basıp durmaktan ibaret değildir.
Trafikte binlerce değişik risk faktörü vardır.
Deneyimsiz bir sürücü için,bu risklerden kurtulma oranı en düşük olan motosiklet türü işte bu yarış motosikletleridir.
Fakat deneyimli bir sürücünün elinde bir çok riskten kolayca sıyrılmanıza olanak sağlayan tür yine bunlardır.
Yanlış hatırlamıyorsam, Sayın Rahmi Barutçu'nun, bir benzetmesi vardı.
"Motosiklet kullanmak Paraşütle atlamaya benzer. Eğitim almadan ikisi de olmaz."
Buna yakın bir benzetmeydi.
Tamamen katılıyorum ve kendi açılımımı eklemek istiyorum.
Hiç eğitim almadan paraşütle atlayabilirsiniz.
Kafanız çalışyorsa, paraşütü açmak için çekeceğiniz ipi bulur, şansınız varsa yere bir tarafınızı kırmadan inebilirsiniz.
Ama her zaman böyle şanslı olmayadabilirsiniz.
Karşılaşabileceğiniz bir aksilikte ne yapacağınızı bilmiyorsanız yere çakılırsınız.
Oysa eğitim almış deneyimli bir paraşütçü, bu durumdan kolayca sıyrılabilir.
Tabii bu deneyimli paraşütçünün asla yere çakılmayacağını garanti etmez.
Deneyimli motosiklet sürücüsünün asla kaza yapmayacağının garantisi olmadığı gibi.....
Saygı ve sevgilerimle......