Yanıp sönen yeşil ışık

Motosikleti
Yok
Ben Bursa'da ikamet ediyorum.

Eskiden trafik lambalarında yeşil yanarken, sarı ışık yanmadan önce 4-5 sn. kadar yeşil ışık yanıp sönmeye başlıyordu (pek çok yerde).

Bu mükemmel bir şeydi bana göre, yeşil yanıp sönmeye başladığında, kırmızı da rahatça durabilmek adına fevkalade bir imkan/zaman sağlıyordu sürücüler için.

Artık bakıyorum, bu durumu hiç bir trafik lambasında göremiyorum Bursa'da - bilmiyorum diğer şehirlerde de öyle mi.

Yani bu güzel ve faydalı uygulamanın her yere yayılması gerekirken sanki her yerden iptal edilmiş gibi.

Yeşilden sonra "zank" diye yanan sarı ışık, aracın bulunduğu mesafeye göre çok tehlikeli olabiliyor: Ya kazık fren yapıp durmak zorunda kalınabiliyor, yahut o bile mümkün olmadan sarı ışıkta, belki de kırmızı ışıkta geçilmek durumu bile oluşabiliyor - aracın o anki hızına bağlı olarak.

Yeşil yanıp sönmeden "zank" diye yanan sarı ışık otomobiller-vb. için dahi tehlike oluşturuyor, motosikletler için elbette daha da fazla tehlike oluşturuyor.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Trafik ışıklarına yaklaşırken hız işaretleri olur, yaklaşırken hızı kademeli olarak düşürmek gerekiyor. Işık olmasada kavşağa yaklaşırkende aynı şekilde. Dolayısıyla ani fren yapma ihtiyacı duyuyorsanız hızlısınız demektir.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Sizi tenzih ederek, bizim Türk milleti olarak tabela okuma alışkanlığımız yoktur. Mesela ben limit noktamı sollama yapılmaz ya da viraj tabelasına göre belirlerim. Gazı o tabelaların hemen öncesinde yavaşça kapatırım. Akıcı şekilde içeri sokacak kadar yavaşlar motorum (Sıralı 4 ya da 6 silindirse işe yaramaz bu taktik. Motor kompresörü yeterli gelmez. Ama V4'te olabilir.) Çoğu kişinin o tabelaları gördüğünü bile sanmıyorum.

Motosikleti
DUKE 250
bazı şehirlerde var, bazılarında yok,
2021 de kırşehirde, 2022 de nevşehirde aynı sebeple kırmızı ışık cezası yedim bu sebeple.
yeşil yanarken zınk diye kırmızıya döndü. birisinde şehir içine göre hızlıydım, duramazdım, diğerinde yavaştım ama çok geç farkettim.
ama bazı şehirlerde yeşilin son saniyelerinde yanıp sönüyor, ona göre yavaşlıyorsun.

Eskiden süre sayanlar da vardı..
Bunu fark edeli 3-5 seneden fazla oldu ama... arkasında EDS kamerası bekleyenlerde ilk olarak süre saymayı bıraktı....
:)

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Ankara'da da görmüyorum pek. Belki de dikkatimden kaçıyor, bilemiyorum. Muhtemelen trafik ışıklarına çok hızlı yaklaşmayı önlemek adına kaldırmışladır. Çünkü bizim insanımız ışık yanıp söndüğünde yavaşlamak yerine, geçişi kaçırmayım diye hızlanır :) Pek değişen bir şey olmamıştır yani.

Zaten olması gereken, trafik ışıklarına yaklaşıldığında durulabilecek hızda olmaktır. Işık hangi renk olursa olsun. Buna dikkat edilirse, sorun kalmaz. Hele bir de öncesinde zaman sayaçlı olanları vardı. Bizim apaçi gençlik için start çizgisi olarak kullanılıyordu :)

Motosikleti
Bajaj Pulsar N250
Ankara'da da görmüyorum pek. Belki de dikkatimden kaçıyor, bilemiyorum. Muhtemelen trafik ışıklarına çok hızlı yaklaşmayı önlemek adına kaldırmışladır. Çünkü bizim insanımız ışık yanıp söndüğünde yavaşlamak yerine, geçişi kaçırmayım diye hızlanır :) Pek değişen bir şey olmamıştır yani.

Zaten olması gereken, trafik ışıklarına yaklaşıldığında durulabilecek hızda olmaktır. Işık hangi renk olursa olsun. Buna dikkat edilirse, sorun kalmaz. Hele bir de öncesinde zaman sayaçlı olanları vardı. Bizim apaçi gençlik için start çizgisi olarak kullanılıyordu :)
Ankara'da ben daha önce de hiç görmemiştim ya var mıydı?

Motosikleti
Ns200 15"
Abi küçüklüğümün Bursa'sı bir başkaydı, hangi saatte çıkarsak çıkalım asla trafik denen bir şey olmazdı. Güzelim Bursa'yı p*ç ettiler...

bu sistem gibi hayatı kolaylaştıran, mantıklı şeyleri türk halkı hak etmiyor.
neden diye soran olursa:
akp+chp+iyip+hdp+mhp (5li siyasi çete) oy toplamı her seçimlerde %95leri buluyor. bu 5li siyasi çete, dertlerinin vatandaşa yarar sağlamak olmadığını defalarca ve defalarca kanıtladı. 20 kusur senedir icat edilmiş bu basit şeyin yaygınlaşmaması bile çok çok şey söylemekte.
ona rağmen ahlaksız çoğunluk "benim yolsuzum senin yolsuzunu döver" mantığı ile, tekrar tekrar ülkeyi yangın yerine çeviren bu işbirlikçilere oy verip verip duruyor. seçmenin geneli ahlaklı olsaydı, ilk işleri "vallahi apoyu özledik" gibi işler yapan bu siyasi çeteyi baraj altı bırakırdı...

Son düzenleme:
Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Şimdi yolda gidiyorsun, şerit değiştirmek için sinyal verince o şeritte arkadan yavaş yavaş gelen sen o şeride geçemeyesin diye gaza basıyor. böyle insanlarla trafikteyiz malesef çok da şey beklemeyin.

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Bursa da yaşayan birisi olarak siz söyleyince fark ettim. Evet yeşil ışık yanıp sönmüyor. Sarıdan kırmızıya dönüyor.

Trafik kültüründe yeşilin yanıp sönmesi sürücü için " kırmızı yanacak, yakalanmadan bas geç" anlamına geliyor. Yeşil yanıp söndüğünde vites küçültüp gazlayanlara çok ama çok şahit oldum.
Bu arada hızını alamayıp arkadan kırmızı da geçenler ve kazaya karışanlar çok oluyordur.

Bence sarıdan direrkt kırmızıya geçme durumunda yaşanabilecek kaza oranı yeşilin yanıp sönmesi sırasında gazlayıp kaza yapanlardan daha azdır.

Ayrıca ACT nin dediği gibi bu işin normali kavşaklara, trafik işaretlerindeki hızlara uyarak yaklaşılması gerektiği kabul ediliyor.

Son olarak da şöyle bir tezim var, yeşil yanıp söndüğünde hızını arttıranlar yüzünden kaza oranı artıyor, yeşil yanıp sönmeden direkt sarıdan kırmızıya geçildiğinde kırmızıda geçenler çok oluyordur. Bu da ceza demek, para demek, kasaya giden daha çok gelir demek :)

Motosikleti
D400
Bazı şehirlerde onu geçtim sarı ışık bile kalktı diye biliyorum gerçekten çok saçma.

Yolda evet tabela zart zurt var ancak siz 3 şeritli yolda ışıklara yaklaşırken hız keserseniz arkanızdaki kamyon kesmeyeceği için (%90) sümük gibi yapışırsınız.

Bu nedenle hep kırmızı yandıgında son saniye geçmek zorunda kalıyoruz.

Motosikleti
Yok
Bursa da yaşayan birisi olarak siz söyleyince fark ettim. Evet yeşil ışık yanıp sönmüyor. Sarıdan kırmızıya dönüyor.

Trafik kültüründe yeşilin yanıp sönmesi sürücü için " kırmızı yanacak, yakalanmadan bas geç" anlamına geliyor. Yeşil yanıp söndüğünde vites küçültüp gazlayanlara çok ama çok şahit oldum.
Bu arada hızını alamayıp arkadan kırmızı da geçenler ve kazaya karışanlar çok oluyordur.

Bence sarıdan direrkt kırmızıya geçme durumunda yaşanabilecek kaza oranı yeşilin yanıp sönmesi sırasında gazlayıp kaza yapanlardan daha azdır.

Ayrıca ACT nin dediği gibi bu işin normali kavşaklara, trafik işaretlerindeki hızlara uyarak yaklaşılması gerektiği kabul ediliyor.

Son olarak da şöyle bir tezim var, yeşil yanıp söndüğünde hızını arttıranlar yüzünden kaza oranı artıyor, yeşil yanıp sönmeden direkt sarıdan kırmızıya geçildiğinde kırmızıda geçenler çok oluyordur. Bu da ceza demek, para demek, kasaya giden daha çok gelir demek :)
Doğru, işin bu yönü de vardı, hatırladım şimdi.

Yani kendi adıma bu yanıp sönen yeşil ışığı, stressiz şekilde yavaşlayarak kırmızı da durabileceğim bir fırsat olarak görüyordum - ve öyle de yapıyordum.

Ama dediğiniz gibi "yakalanmadan bas geç" tarzı sürücüler, aniden hızlandıkları için, normalden daha da fazla tehlike yaratıyorlar.

Son derece haklısınız tespitinizde.

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Bursa'daki bir saçmalık da yakın çevre yolunda ve Ankara yolu Kestel çıkışında yeşil dalga yazar ama kaçla gidince yeşil dalgayı yakalayacağını yazmaz. Son sürat 82 km olan yakın çevre yolu Yıldırım tarafında hesaplamalarım kadarıyla 80 e göre ayarlıydı eskiden ki, o ortalamayı tutturmanız mümkün değil. Sonralarda sanırım 70 civarına düşürdüler de arada trafik uygun denk gelirse son ışıklara kadar dalgada gidebiliyorsun. Bunlar hep iş bilmezlik.

Motosikleti
Bajaj Pulsar N250
Siz zaten sağa kontrollü dönüş diye geçiyorsunuz kırmızı ışıkta.
Yav abi ahahahaha

Hurafe bunlar ben geçen gece 12 den sonra yanıp sönen kırmızıda bile 15 dk bekledim yeşile dönsün kırmızıda geçmeyeyim diye :)

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Yav abi ahahahaha

Hurafe bunlar ben geçen gece 12 den sonra yanıp sönen kırmızıda bile 15 dk bekledim yeşile dönsün kırmızıda geçmeyeyim diye :)
Valla kendi gözümle gördüm ve geçtim.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Siz zaten sağa kontrollü dönüş diye geçiyorsunuz kırmızı ışıkta.
Sağa kontrollü dönüşlerde "sağ kırmızı ok" yanıp sönmeye başlayınca, soldan gelen araç yoksa kontrollü dönülebilir anlamına geliyor. Öncesinde bu sağa dönüş oku "yeşile" dönüyordu. Ve bizim milletimiz "yeşil yandı diye" sola bakmadan yola katılıyordu. Hatta bu düzenleme ilk yapıldığında anlamadı çoğu, kırmızı ok yanıp sönmeye başlayınca bu kez de hareket etmediler :) Şimdilerde oturdu bir miktar ama tabii yine solunu kontrol etmeden yola katılan davarlar var...

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar