Valla ben karşılaşmadım. En azından ben motorun başındayken öyle birşey olmadı. Ben teslim almaya gitmeden önce öyle birşey yaptıysa da bilemeyeceğim

benim yanımda yapmasına müsaade etmezdim zaten.
Teknik bir izahati de yok bu olayın. Zaten satın aldığımız motosikletler montaj bitimi fabrikasında mutlaka çalıştırılır, tüm vitesler ve devir aralıkları kontrol edilir, kalite onayı aldıktan sonra teslimata gönderilir. Rodaj ise yeni olan motorun hareketli aksam parçalarının birbirlerine alışma evresinde fazla aşındırma oluşmaması, parçaların birbirine daha iyi alışması içindir.
Teknik olarak kabaca açıklamam gerekirse; ne kadar üstün teknolojiyle üretilirse üretilsin her metal parçanın mikron düzeyinde bir yüzey pürüzlülüğü vardır. 2 metal yüzey birbirine sürtündükçe bu pürüzlerin tepe noktaları sürtme esnasında birbirini aşındırır. İlk aşınma evresinde bu sürtünme ne kadar şiddetli (yüksek devirde) gerçekleşirse aşınma da o kadar fazla olur.
İşte bu nedenle rodaj(alıştırma) denen bir kavram var. Rodajda uzun süreli yüksek devirden kaçının denmesi de bu yüzdendir.
Aslında birçok etken daha var bu konuda ancak ben kısaca değinmek istedim sadece.
Yine diyorum, fazla kafana takma, sen rodajını itinayla yap, sürüşünü geliştirmeye yönelik eğitimler alıp çalışmalar yap. Ekipmana yatırım yap ve mümkünse full ekipman kullanmaya gayret et.
Uzun yıllar da keyifle kullan :bestmt: