Daha önce tecrübeniz var mı ya da eğitim aldınız mı? Şu an motor seçme konusunda çok tereddütteyim de.İlk motorum olucak ve eğitim alıcam.Eğitimden sonra r-25 alsam sizce çok sıkıntı çeker miyim?
Benimde ilk motorum r25. Hatta şöyle söyleyeyim, otomobil neredeyse hiç kullanmadığımdan ilk vitesli araç tecrübemde r25 üzerinde oluyor.
Daha önce 3-5 defa scooter, 3 sene atv kullanmışlığım var. Motorsiklet almaya karar verdiğimde aslında oldukça ürkektim ve ciddi tereddütlerim vardı.
Bu kendine güvenle ilgili bir şey değil. Bu Türkiye'de yaşamak, türkiye'nin yollarında sürmek, türk insanı ile trafikte mücadele etmek ve dört tekere saygı duyulan bir dünyaya iki tekerin sakat katılmak ile ilgiliydi. Ama benim için motorsiklet hep bir araç olmaktan öte bir tutku oldu. Bir işim vardı, bir araca ihtiyacım vardı ve belki biraz cesarete. Sonuncu konuyu yendiğim zaman yukarıdaki etkenlerin altından kalkabileceğime karar verdim. Ne bir tecrübem, ne teknik bilgim ne de etrafımda bana öğretebilecek biri vardı. Ama '' kendimi biliyordum. '' Bu konunun özellikle altını çizmek istiyorum. Kendini bilmek, sınırlarınızı çizmek ve en önemlisi eğitim ile ufkunuzu ileriye taşımak.
Ben ilk adımı uzun araştırmalar sonucu çok güzel olduğuna ilk görüşte inandığım, bu konuda destek aldığım, üzerine her oturduğumda daha bir tutkuyla bağlandığım r25 ile attım. Bende motor sahibi olmadan '' ben onu kullanamam abi '' mantığıyla düşünüyordum. Sonra r25 in üzerine ve tabii ki ilk motorumun üzerine oturduğumda iş '' ben bunu kullanırım '' a döndü. Inan ki bu kişisel bir şey değil. Aynı dinginliği, cahil cesareti ile arasında ince bir çizgi bulunan özgüveni sen ya da bir başka tecrübesiz kişi de sağlayabilir. Buradaki yorumlar ve tavsiyeler hep eğitime odaklıdır. '' Aman ha bu motor ilk motorun olmasın süremezsin ! '' tarzındadır. Ya da '' x civarlarında bilmemkaçyüz km yap ondan sonra hafif araç akışı olan bir yola çık vss '' tadındadır. Öyle olmalıdır. Çünkü ben ya da bir başkası seni tanımıyor. Biz sen bu soruyu soruduğunda en kötüsünü, o kasksız mobiletlerde son gaz sigara ağızda kırmızıda geçen, yarışan gençleri gözümüzün önüne getirmeliyiz. Belki sen onlardan değilsin ama bu gibi yorumları yine de dikkate almalısın. Bu yorumlara gücenme. Ben gücenmiyor ve hep öğrenmeye çalışıyorum. Ya hu adam bana ne demiş, ben kim motorla bunu yapacak kim diyorum ama sonra bunlar aklıma geliyor, haklı tabii diyorum.
Ben dediğim gibi kendini bildiğin sürece, gazı elinde tuttuğun sürece, bilinçli bir birey olduğun sürece herkesin her şeyi öğrenebileceğini ya da kullanabileceğini düşünüyorum. Bu düşmeyeceksin, kaza yapmayacaksın vs demek değil, yanlış anlamayın. Ben bunları diyorum ertesi gün kaza yapabilirim. Ama ihtimalleri minimuma düşürmek mutlaka kötü durumlardan kaçınmayı sağlayacaktır. Motoru alıp temel konuları öğren ve sonra sürdükçe tecrübe, öğrendikçe bilgi sahibi ol. O motor 125,250 hatta 600 bile olabilir. Benim bakış açım bu'dur. Herkese saygı duyuyorum. Tecrübe sahibi abilerime, kardeşlerime selamlar olsun. Her şeyi utanmadan, sıkılmadan sordukça, motora bindiğinde de kaç km ye çıkabilirse çıksın kendi sınırlarını geçmedikçe hiç bir şeyden korkmayın derim.