Merhabalar öncelikle daha motorumu yeni almış hatta daha evime plaka ve ruhsatı çıkmadığı için getiremeyen 2008 Yamaha YBR sahibiyim. İlk motorum olacak. Almadan önce YBR ye bakmak aklımın ucundan geçmedi. CBF 150 almaya diye gittim ailemle ve ben motora bakarken telefonum çaldı 2 dükkan öteden babam arayıp YBR 125 aldığını söyleyince şok oldum.
Şimdi ben iki motoruda kullandım test sürüşü olarak ve aynı gün içerisinde. İzlenimlerim şöyle;
CBF bana göre -kesinlikle- görünüş olarak YBR den üstün. Honda oluşuna ayrıca tav olmuştum CBF in. Koskoca Honda,adamlar uçak motorunu bile Japon teknoljisiyle üretiyor. Motorun aerodinamik yapısınada diyek yok konforlu. Ama aklımda hep sorular oldu CBF almaya giderken. Bunlar devir saatinin olmaması,motoru güzel gösteren kafa grenejının düştüğünde alacağı darbeyle rahatça kırılabilir olması (koruma demiri kaba gösteriyor kanımda diye kafaya taktırmak istemiyorum) ve en önemlisi kalıbının motoru olup olmamasıydı. Bunları YBR yle karşılaştırmadan önce kendi kafamda düşündüm.
Geleyim YBR ye. Aldığıma mutluyum. Devir saati mevcut,kafa grenejını kırıp masraf çıkarma derdim yok. Ve YBR'nin diğer artıları ise;
1-)CBF 150 şişirme motor kanaatimce. Kalıplı,kaslı gibi duruyor. Ama YBR 125 le arasındaki performans farkı çok ah ah bir fark değil.
2-)CBF 150 nin YBR ye göre daha fazla yakıt tüketiminda bulunması.
3-)Yamahanın beğenmediğim ama kullanışlı bir özelliği daha kısa bir boya sahip olduğundan CBF 150 ye göre daha kıvrak bir motor.
4-)Tabi ki servis yoğunluğu,parça kalitesi ve parça ücretleri.
5-)CBF 150 deki far sorunu akşamları,geceleri gerçekten çok tehlikeli olabilecek ciddiyette.
6-)Performans olarak; CBF 150 11.28hp iken YBR 125 10hp,CBF 150 5250 devierde 12.7 Nm tork üretirken YBR 125 6500 devirde 9.7 Nm tork üretmekte. Ancak aralarında 22kg kadar fark bulunmakta (YBR daha hafif) ve buda aralarındaki CBF 150 nin ufak performans farkını çok daha aza indirgiyor.
Bunlar gibi daha bir çok şey sayabilirim ancak uzatıp kimsenin kafasını bulandırmak istemem. Eğer görünüşe çok fazla önem veren biriyseniz bu kıyaslamada seçmeniz gereken CBF 150. Dİyorsanızki görüntü önemli değil ben kullanış kolaylığına,motoru aldıktan sonraki masrafına önem veririm o zaman YBR 125 derim.
Motorunuz ne olursa olsun unutmayınki bindiğimiz makineler 50cc bile olsa tehlike arz ediyor "Memleketimizdeki çoğu insanın duyarsızlıkları" yüzünden. Umarım hep birlikte trafikteki diğer araçlara motorlara nasıl davranılması gerektiği bilincini aşılamayı başarırız. Yolunuz açık,korumalarınız tam olsun..
Saygılar..