Tesadüfün böylesi, Ayvalık tarafındaki beyaz XCity'li arkadaş burada evet, rüzgar denemesi yapıyodum o gün, hayatımda buralarda gördüğüm en rüzgarlı gündü, nasıl selam verebilmişsem o vaziyette, başka bi XCity'li daha görünce sevindirik olmuşum. Nazar değmesin iyi gezmişsiniz, hala 770 kilometredeyim, bakıma daha gitmedim, iki defa Dikili yaptım çok sıcak günlerde, motorun keyfi yerinde, hararet park ederken artıyo ama fan devreye giriyo hemen. Dün ilk defa motoru yıkadım, biraz bol suyla yıkadım galiba, torpido gözüne su girmiş, temizlikten önce torpidoyu boşaltın. Suyla yıkarsanız benim gibi bir sürü sıfır bezle tamamen kurulayın çizilmemesi için, sonra motora binip 5-10 kilometre silkeleyin, sonra da güneşte bırakın bi kaç saat. Seleyi ıslatmamak lazım çok zor durumda kalmadıkça, zımbayla tutturmuşlar derisini, paslanırlarsa fena. İki defa balığa gittim Cundada, selealtı bagaj ve Kappa çanta iyi iş görüyo, yalnız çantanın alt vidalarını arada bi kontrol etmek lazım, malum yollar asfalt tarlası, gevşeyebiliyolar. XCity beklediğimizden de iyi çıktı şu ana kadar, XMax'tan sonra ara vermiştik, maxi hasret gideriyoruz resmen XCity ile. Bi amca benzinlikte yakaladı ve ne kadara aldığımı ve memnun olup olmadığımı, şimdiye kadar memnunuz dedim. Bu arada Çin motorları ve Japon motorlarındaki Çin malı parçalarla ilgili muhabbetlere her motorsiklet forumunda denk geliyorum. Şöyle bi benzetme geliyo aklıma: Piramitler Mısırlılar tarafından yapıldıysa, neden üç tanede durmuşlar, başka piramitler yapmamışlar? Çünkü yapana değil, yaptırana bakmak lazım bilgi ve tecrübe isteyen işlerde, yaptıran da firavun olduğu için tasarım-kalite-maliyet ondan sorulur. Firavun yaptırmazsa, piramit de yapılmaz. Aynı durum şu an Çinde, iki Çinlinin kafa kafaya verip de tasarlayabildiği kaliteli ve uygun fiyatlı bir ürün olamaz çünkü bütün bilgi birikimi kırbacı tutanlarda, yani Japonlarda-Avrupalılarda-Amerikalılarda-bu listeye ülke ekleyebilirsiniz... Çin işi, japon işi, işi bilen sadece "bir" kişi... Ha bilgi akışı oluyor mudur Japonla Çinli arasında, beraber iş yapan herkes gibi tabi ki de oluyodur... Ama yavaş ve isteksiz bir bilgi akışı... Çinliler de uzaya gittiler ama o teknolojilerini satmak istemiyolar... Şimdilik... Uzun lafın kısası: Çinliye güvenirim ama Japon-Avrupalı-Amerikan üçgeninde iş yapabildiği sürece... Bunun dışındaki Çin sanayisi hala deney safhasında... Hem de epey pahalı ve uzun sürecek bir deney... O deneyin sonucu olarak çıkan ürünler de anca kendi iç piyasalarına yarar... Dünyaya yaramaz... Tabi yine şimdilik diyorum... Verin adamlara bi 50 sene, koyun araya bi tane 3. Dünya Savaşı, içinde Çin'in de yer aldığı bi savaş, palazlanırlar... Yamaha bi günde Yamaha olmadı di mi...