her motorda farklı. kitapçıkta yazar nasıl bakılacağı.Yağ seviyesini kontrol ederken motosiklet orta sehpada mı olmalı, lastikler yere mi değmeli? Orta sehpada öne arkaya sallanabiliyor?
Yok.Konuyu gezerken gördüm..
Bir sistemde yağlama var ise Filtre olmak zorunda , Yağ filtresi muhakkak vardır.
o yağı süzen metal süzgeç dediğiniz zaten bir tür filtre oluyor. Yağ değişimlerinde temizlenmesi gerekiyor. Filtrenin illaki bilinen manada yuvarlak yada bağımsız sökülen takılan bir şey olmasına gerek yok. Kombilerde vs de aynı sistem var.Yok.
Benim 2016 model xmax 250'de de yağ filtresi yok. içinde yağı süzen bir metal süzgeç var sadece, yağ değişiminde onu çıkarıp temizleyip geri takıyorlar.
2017 sonrası xmax'lere yağ filtresi eklendi, yağ değişim periyodu 3bin km'den 5bin km'ye çıktı. Ama bizimkilerde yok.
ha işte bu yüzden bizimkilerde yağ değişiminde değişecek filtre olmuyor ama değişim periyodunu 3bin km gibi kısa tutmuşlar, yeni model xmax yağ değişimi 5bin km diyor onlarda ayrıca bildiğimiz anlamda değişen filtre var.o yağı süzen metal süzgeç dediğiniz zaten bir tür filtre oluyor. Yağ değişimlerinde temizlenmesi gerekiyor. Filtrenin illaki bilinen manada yuvarlak yada bağımsız sökülen takılan bir şey olmasına gerek yok. Kombilerde vs de aynı sistem var.
Kağıt filtre ile metal filtreyi bir tutmamak gerek, biri çok daha küçük mikrondaki çapakları tutabilirken diğer büyük çapakları tutabiliyor. Yağ filtresi ucuz sayabileceğimiz bir parça, varsa her bakımda değiştirmek en sağlıklısı olacaktır. Metal filtre aslında değişimi pekte gerekmez, gözle gördüğünüzde bozulma veya yıpranma yoksa yağı temizleyen sıvılar ile temizleyip kullanmaya devam edilmesi daha iyi olacaktır.Sonuç olarak her ikisininde İşlevi yağı süzmek- yabancı maddelerin geçmesini engellemek. Genel manada filtre var diyebiliriz. Ha siz dersiniz Filtre yok.. o zaman şöyle diyelim.. Tamam Filtre yok sizde yağ süzgeci var.. Birisinin adı Ahmet diğeri Hasan.. Görevleri aynı. Filtre süzgecininde aynen yağ filtresi gibi her bakımda degiştirilmesini doğru buluyorum. Sürekli ısınan ve soğuyan bir metal illaki deforme olacaktır.
Arabamda misal her yağ değişiminde yağ filtresini kesin değiştiririm.. Bazıları genelde bir dolu bir boş yapıyor..
![]()
YAMAHA XMAX 250 YAĞ FİLTRE SÜZGECİ - YAMAHA XMAX 250-MAJESTY 2006-2017 - YAMAHA - Motosiklet Yedek Parçası | Onur Motor
{ürün_aciklama}www.onurmotor.net
Kağıt filtre ile metal filtreyi bir tutmamak gerek, biri çok daha küçük mikrondaki çapakları tutabilirken diğer büyük çapakları tutabiliyor. Yağ filtresi ucuz sayabileceğimiz bir parça, varsa her bakımda değiştirmek en sağlıklısı olacaktır. Metal filtre aslında değişimi pekte gerekmez, gözle gördüğünüzde bozulma veya yıpranma yoksa yağı temizleyen sıvılar ile temizleyip kullanmaya devam edilmesi daha iyi olacaktır.
Sıkmalı filtre olmadığı sürece her bakımda filtreyi söker ve incelerim, çapak vb. var mı yok mu diye. Kağıt filtreyi keser tüm bombelerini açar ışıkta parlayan veya sarı metal olup olmadığına bakarım. O çapağın nereden geldiğini bilmek zor olsada ne kadar az çapak çıkması o kadar iyi demek.![]()
Aslında çapaklar büyük bir sıkıntının habercisi olabiliyorlar, yoğun sarı çapak görürsem motoru veya karteri söker ardından yatakları söker ve değişirim. Arabalarda yataklar standart gelirken motosiklette yataklar renkli ve farklı ölçülerde gelir, kranktaki ve bloktaki rakamlar belirli kombinasyon ile işlem yapılıp o yatağın rengi bulunur.Bu söze ne Güldüm ama...)))
'' her bakımda filtreyi söker ve incelerim, çapak vb. var mı yok mu diye. Kağıt filtreyi keser tüm bombelerini açar ışıkta parlayan veya sarı metal olup olmadığına bakarım.''
Ben Sizinki gibi ifade edemiyorum.. ama benzeri bir durum bende de var..
Bende Detay severim.. Özellikle Neon ışık altındaki detayları yakalamak.. Ben az Fetişişt .. Birazda Mazoist'im galiba
Orta sehpada ön tekerlek ya da arka tekerlek yerde ya da sehpadan alıp 2 tekerlek yere de değse değişmez. Ayrıca sıcak ya da soğukken de önemli bir değişiklik olmaz. Sasece çalışan motoru durdurduktan sonra 1 dakika beklemen yeterli. Yarım saat soğumasını beklemene gerek yok. Bakmak istediğin zaman çek sil tekrar sok tekrar çek bak.Yağ seviyesini kontrol ederken motosiklet orta sehpada mı olmalı, lastikler yere mi değmeli? Orta sehpada öne arkaya sallanabiliyor?