Yağ Seviyesi Nasıl

Yağ seviyesini kontrol ederken motosiklet orta sehpada mı olmalı, lastikler yere mi değmeli? Orta sehpada öne arkaya sallanabiliyor?

Doğrusu her iki lastiğin de zeminde olması ve motorun dimdik durması elbette. Ama örneğin benim RS660'ı öyle düz tutup orta çağdan kalan çubuğa bakmam zor iş. O yüzden motor sıcakken yanımda birisi varken ölçtüm seviyeye baktım. Sonra ön arka standlara kaldırdım, ön biraz yukarıda kalıyor tam eşit değiller, ama ölçtüm hemen öyle yapıp, seviye aynı çıktı. Demek ki etkisi yok.
Sonrasında motoru öyle bırakıp soğukken standda nasıl göründüğüne baktım. Artık doğru miktarda yağın sehpada ve soğuk iken hangi seviyede olduğunu biliyorum. Bu sayede canım istediği an gidip otoparkta seviyeye bakabiliyorum. Böyle bir yöntem geliştirip daha kolay şekilde bakılabilir yağ seviyesine.

Bir de seviye bir kez doğru ise ara ölçümlerde yağ tam mı değil mi diye değil, seviye önceki ölçüme göre değişmiş mi diye kontrol ediyorum.

Yağ tüketimi müthiş dipsiz bir kuyu, 65 sayfa olur bir yere varılamaz.
Benim diyeceğim şu: Bir miktar yağ kaybı tolere edilebilir, ancak yağın kaybolması "normal" olması gereken falan gibi bir durum değildir.
Max ile Min arasındaki seviye kaç ml'ye denk geliyor, ne kadar azalmış bilmiyorum. Ama benim motorumun 600km'de yağ seviyesi değişirse ben o işten hoşlanmam.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Konuyu gezerken gördüm..
Bir sistemde yağlama var ise Filtre olmak zorunda , Yağ filtresi muhakkak vardır.
Yok.
Benim 2016 model xmax 250'de de yağ filtresi yok. içinde yağı süzen bir metal süzgeç var sadece, yağ değişiminde onu çıkarıp temizleyip geri takıyorlar.
2017 sonrası xmax'lere yağ filtresi eklendi, yağ değişim periyodu 3bin km'den 5bin km'ye çıktı. Ama bizimkilerde yok.

Yok.
Benim 2016 model xmax 250'de de yağ filtresi yok. içinde yağı süzen bir metal süzgeç var sadece, yağ değişiminde onu çıkarıp temizleyip geri takıyorlar.
2017 sonrası xmax'lere yağ filtresi eklendi, yağ değişim periyodu 3bin km'den 5bin km'ye çıktı. Ama bizimkilerde yok.
o yağı süzen metal süzgeç dediğiniz zaten bir tür filtre oluyor. Yağ değişimlerinde temizlenmesi gerekiyor. Filtrenin illaki bilinen manada yuvarlak yada bağımsız sökülen takılan bir şey olmasına gerek yok. Kombilerde vs de aynı sistem var.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
o yağı süzen metal süzgeç dediğiniz zaten bir tür filtre oluyor. Yağ değişimlerinde temizlenmesi gerekiyor. Filtrenin illaki bilinen manada yuvarlak yada bağımsız sökülen takılan bir şey olmasına gerek yok. Kombilerde vs de aynı sistem var.
ha işte bu yüzden bizimkilerde yağ değişiminde değişecek filtre olmuyor ama değişim periyodunu 3bin km gibi kısa tutmuşlar, yeni model xmax yağ değişimi 5bin km diyor onlarda ayrıca bildiğimiz anlamda değişen filtre var.

Sonuç olarak her ikisininde İşlevi yağı süzmek- yabancı maddelerin geçmesini engellemek. Genel manada filtre var diyebiliriz. Ha siz dersiniz Filtre yok.. o zaman şöyle diyelim.. Tamam Filtre yok sizde yağ süzgeci var.. Birisinin adı Ahmet diğeri Hasan.. Görevleri aynı. Filtre süzgecininde aynen yağ filtresi gibi her bakımda degiştirilmesini doğru buluyorum. Sürekli ısınan ve soğuyan bir metal illaki deforme olacaktır.

Arabamda misal her yağ değişiminde yağ filtresini kesin değiştiririm.. Bazıları genelde bir dolu bir boş yapıyor..

Motosikleti
Ns200 15"
Sonuç olarak her ikisininde İşlevi yağı süzmek- yabancı maddelerin geçmesini engellemek. Genel manada filtre var diyebiliriz. Ha siz dersiniz Filtre yok.. o zaman şöyle diyelim.. Tamam Filtre yok sizde yağ süzgeci var.. Birisinin adı Ahmet diğeri Hasan.. Görevleri aynı. Filtre süzgecininde aynen yağ filtresi gibi her bakımda degiştirilmesini doğru buluyorum. Sürekli ısınan ve soğuyan bir metal illaki deforme olacaktır.

Arabamda misal her yağ değişiminde yağ filtresini kesin değiştiririm.. Bazıları genelde bir dolu bir boş yapıyor..

Kağıt filtre ile metal filtreyi bir tutmamak gerek, biri çok daha küçük mikrondaki çapakları tutabilirken diğer büyük çapakları tutabiliyor. Yağ filtresi ucuz sayabileceğimiz bir parça, varsa her bakımda değiştirmek en sağlıklısı olacaktır. Metal filtre aslında değişimi pekte gerekmez, gözle gördüğünüzde bozulma veya yıpranma yoksa yağı temizleyen sıvılar ile temizleyip kullanmaya devam edilmesi daha iyi olacaktır.

Sıkmalı filtre olmadığı sürece her bakımda filtreyi söker ve incelerim, çapak vb. var mı yok mu diye. Kağıt filtreyi keser tüm bombelerini açar ışıkta parlayan veya sarı metal olup olmadığına bakarım. O çapağın nereden geldiğini bilmek zor olsada ne kadar az çapak çıkması o kadar iyi demek. :)

Kağıt filtre ile metal filtreyi bir tutmamak gerek, biri çok daha küçük mikrondaki çapakları tutabilirken diğer büyük çapakları tutabiliyor. Yağ filtresi ucuz sayabileceğimiz bir parça, varsa her bakımda değiştirmek en sağlıklısı olacaktır. Metal filtre aslında değişimi pekte gerekmez, gözle gördüğünüzde bozulma veya yıpranma yoksa yağı temizleyen sıvılar ile temizleyip kullanmaya devam edilmesi daha iyi olacaktır.

Sıkmalı filtre olmadığı sürece her bakımda filtreyi söker ve incelerim, çapak vb. var mı yok mu diye. Kağıt filtreyi keser tüm bombelerini açar ışıkta parlayan veya sarı metal olup olmadığına bakarım. O çapağın nereden geldiğini bilmek zor olsada ne kadar az çapak çıkması o kadar iyi demek. :)

Bu söze ne Güldüm ama... :))))

'' her bakımda filtreyi söker ve incelerim, çapak vb. var mı yok mu diye. Kağıt filtreyi keser tüm bombelerini açar ışıkta parlayan veya sarı metal olup olmadığına bakarım.''

Ben Sizinki gibi ifade edemiyorum.. ama benzeri bir durum bende de var..

Bende Detay severim.. Özellikle Neon ışık altındaki detayları yakalamak.. Ben az Fetişişt .. Birazda Mazoist'im galiba

Motosikleti
Ns200 15"
Bu söze ne Güldüm ama... :))))

'' her bakımda filtreyi söker ve incelerim, çapak vb. var mı yok mu diye. Kağıt filtreyi keser tüm bombelerini açar ışıkta parlayan veya sarı metal olup olmadığına bakarım.''

Ben Sizinki gibi ifade edemiyorum.. ama benzeri bir durum bende de var..

Bende Detay severim.. Özellikle Neon ışık altındaki detayları yakalamak.. Ben az Fetişişt .. Birazda Mazoist'im galiba
Aslında çapaklar büyük bir sıkıntının habercisi olabiliyorlar, yoğun sarı çapak görürsem motoru veya karteri söker ardından yatakları söker ve değişirim. Arabalarda yataklar standart gelirken motosiklette yataklar renkli ve farklı ölçülerde gelir, kranktaki ve bloktaki rakamlar belirli kombinasyon ile işlem yapılıp o yatağın rengi bulunur.

Tabi her motorda yataklı kranklara sahip değil, kimisinde yatak yerine rulman bulunur.

Bu işlerin ucu bucağı yok, yol yakınken vazgeçin bu sevdalardan. :)

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
Motoseverrr bey çok güzel izah etmişler, yağ boşaltma tapasının altında ki metal süzgeç ile değiştirilebilen harici yağ filtresi tamamen farklı şeylerdir. birisi yağ değişimi sırasında yağda çapak tortu var mı onu izlemek içindir, diğeri ise yağ pompasının hemen çıkışında, yağın içinden her dolaşımda sürekli süzüldüğü içi kağıt dışı çoğu zaman teneke ve silindir şeklinde olan filtredir. amacı yağı sürekli temizlemek filtrelemektir ve yağın ömrünü uzatmaktır, yağ filtresi olan motorsiklet scooterlerde yağ değişim periyodu dağa uzundur. japon grubu kore grubu ve çin grubu bir çok 200cc ve altı scooterinde (hatta eski yamaha xmax250de bile) değiştirilebilen yağ filtresi bulunmuyor. italyan grubunda hemen hemen her modelde yağ filtresi bulunur.

Örnek piaagio grubu 100-350cc aralığında kullanılan yağ filtresi.

images

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Yağ seviyesini kontrol ederken motosiklet orta sehpada mı olmalı, lastikler yere mi değmeli? Orta sehpada öne arkaya sallanabiliyor?
Orta sehpada ön tekerlek ya da arka tekerlek yerde ya da sehpadan alıp 2 tekerlek yere de değse değişmez. Ayrıca sıcak ya da soğukken de önemli bir değişiklik olmaz. Sasece çalışan motoru durdurduktan sonra 1 dakika beklemen yeterli. Yarım saat soğumasını beklemene gerek yok. Bakmak istediğin zaman çek sil tekrar sok tekrar çek bak.

Max en fazla min minimum eğer minimumun altına indiyse uygun yağ katabilirsin az bişey çoğunlukla yüksek devirli çalışan motorlarda yağ sürekli eksilebiliyor KTM 390 modelleri gibi 400 CC 250 CC tek silindir motorlar yüksek devirlerde titresimli çalışıyor yağ eksilemesi normaldir ama sizde öyle bir sorun söz konusu değil öyle bir sorun söz konusu olur ise yetkili servise gösterin

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar