XL 200 Disk Fren Sorunu

Evet arkadaşlar 5 yıldır kullandığım XL 200'ümde bugün ilk kez karşılaştığım bir sorun oldu.Birkaç sefer denememe rağmen ön disk frenin balatalarını takamamıştım.İlk kez denediğim için yapısını pek bilmiyordum.Ben de geçtiğimiz çarşamba günü tatil günüm olması nedeniyle yeni bir çift balata aldım.Ve olduğu gibi motoru bir ustaya götürdüm.Olaylar bundan sonra başladı:

Usta(!) disk freni sökmeye çalışırken biraz fazla zorlandı.Hatta bir ara tornavida bile kullandı.Nedenini bilmiyorum o sırada sinir krizi geçirmekteydim.
Neyse söktükten sonra yeni balataları taktı.Aslında içteki pistonların geriye doğru itildiğini bilmediğimden daha önce takamamışım.Neyse balataları taktı ufak bir işçilik aldı ve ben yoluma koyuldum.
Ordan eve gelirken bir sorun olduğunu farkettim zira motor resmen gitmiyordu.Adeta yol boyunca slowmotion bir sürüş yaşadım.Eve gelir gelmez elle çevirmeye çalıştığımda ön teker çok ağır dönüyordu.Frenler sıkılıymış gibi çok az dönüp duruyordu.Oğlumla birlikte birkaç sefer söküp taktık, 2 farklı balata daha denedik fakat bir türlü çözemedik.Bugün tekrar denedik.Balataları çıkardık.İçerdeki iki pistonu kontrol ettim ve Wd40 ile yağladım.Diğer bir kaç parçayı da yağladıktan sonra tekrar topladık.Bu sıkma olayı bir miktar azaldı.

Fakat benim bir kaç sorum olacak:

-İçerdeki balataları sıkıştıran pistonların elle itilecek düzeyde rahat mı gidip delmeleri gerekli.Çünkü benimkini sadece pense ile geri getirebiliyorum.
-Bu sorun için önerebileceğiniz yöntem varmıdır yoksa komple alt merkezin değişmesi mi gerekir ?

Bundan 10 yıl önce benzeri bir sorun Yamaha Xt350 ile başıma gelmişti.Balataları değiştirdikten sonra fren yaparken motor kafa sallıyordu.Bir arkadaşımın önerisiyle fren diskini söküp taşlamaya vermiştim.Tekrar taktığımda sorun yoktu.Acaba buna da öyle bir işlem gerekir mi ?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

Son düzenleme:
o pistonların elle itilebilmesi gerekir.tabiki bu da tamamen boşlukta gibi olması anlamına gelmez.ufak bir zorlamayla geri gidebilmelidir..senin sorunun büyük ihtimalle pistonların etrafnda olan o-ring lerin bozulmuş,şişmiş olması ve pistonu geriye bırakmaması.onları bulup değiştirirsen sorunun çözülecektir...sökmüşken pistonların çevresinide güzelce temizlemeli pas pislik bırakmamalısın...bir diğer seçeneğin de elle sıktığın manetin bağlı olduğu merkezde olabilir.eldeki merkezin fren sıkılıp bırakıldıktan sonra içindeki küçük pistonun hemen ve rahatlıkla tekrar dışarı çıktığından emin olmalısın..kolay gelsin...

Peki kastettiğiniz bu o-ring e hiç dikkat etmedim.Dışında plastik, pistonu komple kaplayan bir conta var.Ve kesinlikle elle geri gitmiyor.Sanki bu plastik contalar zorluyomuş gibi bir his var içimde.Ayrıca pistonun balataya temas eden kısmındaki metal kapaklar yerinden rahatça çıkabiliyor.Acaba bunda bir problem var mıdır?

Eğer bulabilirseniz şu oringin bir resmini rica edebilir miyim?

GKN

Fren merkezleri hava yapmış, aynı ustaya git havasını alsın. Basit bir işlemdir hemen çözer.

Teşekkürler yarın iş çıkışı uğrayacağım bakalım inşallah düzelir.Nasıl bir sorun ki ben alamazmıyım onun havasını ?

Balatalar takıldıktan bir süre içinde teker zor döner , enazından elle çevirmek zor olur , 50 - 60 km balataların alışma süresi var diyebiliriz , bir süre kullanmanızı tavsiye ederim , tabi disklerde gözle görülür bir eğrilik veya hasar yoksa ....

Diskte bi eğrilik veya bir hasar yok.Balatalar değiştikten sonra sorunu farkedince eski balataları da taktım aynı sorunu yaptı tekrardan.O yüzden endişelendim.Umarım sorun küçüktür yoksa şu an o kaliperi değiştirecek durumu oluşturmak zor olacak.

balatalar adam gibi takılırsa sürtme falan olmaz.

sizin fren sistemi hava yapmış. havası alınınca düzelir. .

arkadaşlar yapmayın etmeyin.fren sistemi hava yapsa bu olay olmaz! fren tutmaz.bilmeyenler için ...SIVILARIN SIKIŞTIRILAMAZ özelliğinden yararlanılarak oluşturulan kapalı devre sistemlerdendir hidrolik sistemi.eğer hava olursa o olan hava sıkışabilir dolayısıyla gerekli basıncı iletemez.ama hava yaptı diye balatalar sıkışık lafı çok anlamsız ve komik.

Merhaba.
Daha önce eski balataları kullanırken fren yağı seviyesindeki düşmeden dolayı yağ tamamlaması yaptıysanız ,yeni balatarla beraber eklediğiniz yağı geri almanız gerekebilir. Sıkışmaya neden olabilir. Çünki balatalarla beraber yağ seviyesi gereğinden fazla yükselebilir.

balatalar takılı değilken frene basıldığında frenin hava yapması sonucu başıma gelmişti.freni köklemişçesine teker dönmez.fren balatasının sökülüp havasının alınmasıyla problem ortadan kalkar.

Evet arkadaşlar bir haftalık tatilimin ardından bugün götürüp bir baktırdım.Ön fren manetinin hemen yanındaki yağ kutusnun vidalarını gevşetti kaliperi söktü vs. bikaç işlemin ardından havasını aldığını söyledi usta.Halen bir kasma sözkonusu.Normal dedi ama 60.000 km olmayan sorun şimdi çıktı.Adam da ilgilenmedi.Ben de bastım geldim.Şimdi oringlerden şüpheleniyorum.Bu yüzden bana honda XL 200 ön disk frenin açık şeması lazım.Yani hangi parçanın nerde olduğunu ve sıralarını gösteren bir şema.Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Teşekkürler...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar