Xenon Farlar Hakkında

Herkese selamar,

Arkadaşlar benim merak ettiğim bir konu var ama bunun hakkında kesin bir sonuca ulaşamadım.

Bildiğiniz gibi Xenon olayı ilk olarak otomotiv üreticileri tarafından kullanılmaya başlandı. Yani yan sanayi ürün geliştirme değil.

Ve Xenon farların yapısı gereği ışığı güçlü ve her yöne yaymasının olumsuz etkilerini gidermek için mercek sistemi kullanılmaya başlandı.

Ancak şu anda Çinli Xenonları 100 lira gibi bir fiyata merceksiz onsuz bunsuz normal far ampulü takarmış gibi takabiliyorsunuz. Ve çeneğın içinde sadece ampul olunca da ampulün özelliği gereği sadece önünüzü değil her yeri aydınlatıyor, açıkçası bu beni çok rahatsız ediyor. Karşıdan gelenin gözleri için çok yorucu.

Bildiğim kadarıyla Xenonla bu yanlış uygulamalardan dolayı yasaklandı. Eskiden bir şey demezdi polis şimdi her durdurduğunda soruyor "Farlar Xenon mu?" diye. (Benim farların Maşallah'ı var :) )

Bu yasak olayını doğru mu biliyorum?

Bir de Xenon Sistemi taktırsam sorun yaşar mıyım Polisle? (Mercekli olarak, sistem halinde)

Bir de çok merak ettiğimden soruyorum, sizce Xenon farlara mercek zorunluluğu getirilmeli mi? Siz de rahatsız oluyor musunuz?

Bir de çok merak ettiğimden soruyorum, sizce Xenon farlara mercek zorunluluğu getirilmeli mi? Siz de rahatsız oluyor musunuz?

Bence mercek zorunluluğu getirilmeli. Trafikte arkadan gelen merceksiz xenonlu bir araç, motosiklette çok ciddi tehlike oluşturuyor. Bir an önce ya yol veriyorum yada aynalarımın ayarlarını bozuyorum.

Karşıdan gelse ayrı bir problem, insanın gözünün içine içine işleyen ayarsız xenon ışığı, görüşü ciddi şekilde azaltıyor.

Mercek olduğu zaman sorun olucağını sanmıyorum
Sonuçta mercek belli bir yere kadar vuruyor. ne fazla ne az:wiinkk:

Ben anormal değilim yani başkaları da rahatsız oluyor bundan.

O zaman bu zıkkımı takan kişi de karşıdan gelen başka bir zıkkım farlı araçtan rahatsız oluyordur.

Kardeşim neden bilmem kaç milyon lümen far taktırıyoruz o zaman? 24K Xenon gördüm ya. Karşıdan bakınca öldün cennete gidiyorsun sanırsın. O derece parlak.

merceksiz olanlar çok tehlikeli karşıdan geleni bıraktım arkadan gelenler bırak motoru arabada bile büyük sorun

Motosikleti
Piaggio beverly 400 / Aprilia sr gt 200
ohoo istanbulda adamlar

transit münibüs
doblo ve benzeri van lar
şahin doğan kuş serisi (bide parabolik camlı)

gibi hiç olmayacak araçlara takıyor çok marifet gibi mavi mavi geziyorlar oysa bilmiyorlarki kelvin arttıkça görüş dahada zorlanıyor:mrgreen:

asm

Xenon farlara kesinlikle mercek zorunluluğu getirilmeli.

Daha doğrusu sonradan xenon kit takılacak araçlarda mercek olup olmadığı göz önünde bulundurulmalı.

Fabrikasyon olarak -opsiyonel olarak sunulan-merceksiz xenonlu araçlar da var. (yeni kasanın makyajlı Honda Civic'i,yeni Toyota Corolla,Nissan Primera,önceki kasa Renault Laguna mesela)

Bu araçların farları yapıları itibariyle düzgün bir aydınlatma sağlıyor ve göz kamaştırmıyor. (D1R tipi far kullanıyorlar yanılmıyorsam)

Bu araçlar istisnadır.

Mercekli xenon far hiç mi göz almıyor? Far yükseklik ayarı yanlış yapılmışsa fabrikasyon xenonlu bir aracın farları da göz alabiliyor.

Fabrikasyon xenonlu araçlarda far yükseklik ayarı bulunmuyor genelde. (araç yük durumuna göre otomatik far yükseklik ayarı yapıyor) Bu araçların farları serviste ayarlanıyor. Sanıyorum ya zamanla far ayarları bozuluyor, ya da serviste düzgün bir ayar yapılmayabiliyor.

Yahu benim mesaj otomobil farı odaklı oldu. :)

Neyse,

Benim Hyosung GT250R'ın farları mercekli idi. Motosiklette de mercek olsa güzel olur kesinlikle. Benim motorun xenon kit ile aydınlatması bayağı düzelmişti.

Diyeceğim ; motosiklet farı da merceksiz olursa xenon kit takılması sonrasında göz kamaştıracaktır.

24K Xenon gördüm ya. Karşıdan bakınca öldün cennete gidiyorsun sanırsın. O derece parlak.

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Benim de merak ettiğim şu: Şimdi motosiklete mercekli yani diğer sürücülerin gözünü almayan xenonlardan takarsak polis bize ceza yazar mı yazmaz mı?:silent:

İşte ben de onu düşünüyorum. Ama yazmaz herhalde. Sonuçta "25 metreden uzağı aydınlatmayan sarı ışık takılabilir" diyor yasada. Buradaki sarıdan kasıt normal akkor ampuldür.

Herkeze selam.

Benim gözlemlediğim bir durum var. Bende bayağdır xenon kullanmayı düşünüyorum. Piyasada artık bol miktarda uygun fiyata var. Ancak bu xenon kitlerin pek bir işe yaramadığı yani merceksiz işe yaramadığı ustalar tarafından söyleniyor.

Kontrolsüz bir ışık hüzmesi oluştuğundan xenen dan tam olarak faydalanılamıyor. Bencede bu tip uygulamalar yasaklanmalı yada mercek konulması zorunlu olmalı.

Tabi her motora da mercek takılabilirmi tartışılır. Bunuda bir incelemek lağzım.

Biri mercek mi dedi :)

Uploaded with ImageShack.us

Bu da önceki motorumdaki mercekler

http://www.motosiklet.net/forum/mt-...55-kawasaki-ninja-250r-bi-xenon-modifiye.html

Öncekilere göre artıları hella'nın yeni nesil mercekleri bulunuyor ve reflektör üzerinden yine far ayarı yapılabiliyor. Öncekinde far ayarı iptal edilmişti.

Çin malı mercek kullanan bir arkadaşım var memnunum diyor fakat hella merceğinin aydınlatması yanında çok basit kalıyor. Mercekli xenon'un büyük artıları var trafikte büyük ölçüde görülür oluyorsunuz. Sellektör hızı hellada müthiş, uzaktan geldiğinizde mercedes&bmw geliyor zannediyorlar hemen yolu açıyorlar. Geçenlerde ara sokaktan yola çıkan bir arabadan bu sayede kurtuldum.

Mercekleri rekleftöre oturtmak için kesmek gerekiyor. Çin malı merceklerde rekleftörü kesmeden oturtabiliyorsunuz. Bu yüzden montajın usta ellerde yapılması gerekiyor yani işi bilene vermekte fayda var.

Yaklaşık 1 aydır mercekleri kullanıyorum, polis arabalarının arkasında bile sellektör yaptığım oldu :) Trafik polislerinin önünden geçtim. Sorun yaşamadım. Ama siz siz olun 6000k'i geçmeyin. Geçerseniz hem önünüzü düzgün göremezsiniz hemde Trafikte sorun yaşamanız olası

Saygılar.

Son düzenleme:
bende motora taktım xenon aldıgımda. 2 çeşit xenon vardı aldıgım yerde, kısası normal sarı uzunu xenon olarak aydınlatıyordu ama ben kısalı uzunlu xenon taktım tek sorumun sadece beyaz olarak aydınlatıyor hiç mavilik vermıyor ışığı nedenı ney olabilir acaba 120 lira almıştım

Evet polislerin bu aydınlatma sistemiyle ilgili denetim haberi yapılmıştı ama orda gözü rahatsız eden xenon sistemiyle ilgili denetimlerden bahsediyordu yani merceksiz xenon.Mercekli xenon takarsan ve denetimde polise bu durumu açıklarsan sorun olmaz sanırım.

Bu arada xenonu z 750'ye uygulamayı düşünüyorsun sanırım. Bayaa zor iş saglam beceri istiyor:)Hazır xenon takmak için uğraşacaksın bi-xenon tak. Diger xenonlarda sellektör yaparken sorun olabiliyor.

Örnek uygulama:
http://www.motosiklet.net/forum/mt-...-fz6-fazer-bi-xenon-projektor-uygulamasi.html

Son düzenleme:
ve benim anlamadığım bu 12k xenonlu araçlar kaza yapma ihtimallerini %30 arttırdıklarının farkındalarmı acaba
Aynadan bakınca sadece rahatsız edici bi parlaklık gözüküyo arkadaki aracın size olan mesafesini anlamak zorlaşıyo ayrıca gözü sürekli aldığından bütün dikkat aynaya toplanıyo :S

asm

Biri mercek mi dedi :)

Bu da önceki motorumdaki mercekler

http://www.motosiklet.net/forum/mt-...55-kawasaki-ninja-250r-bi-xenon-modifiye.html

Öncekilere göre artıları hella'nın yeni nesil mercekleri bulunuyor ve reflektör üzerinden yine far ayarı yapılabiliyor. Öncekinde far ayarı iptal edilmişti.

Çin malı mercek kullanan bir arkadaşım var memnunum diyor fakat hella merceğinin aydınlatması yanında çok basit kalıyor. Mercekli xenon'un büyük artıları var trafikte büyük ölçüde görülür oluyorsunuz. Sellektör hızı hellada müthiş, uzaktan geldiğinizde mercedes&bmw geliyor zannediyorlar hemen yolu açıyorlar. Geçenlerde ara sokaktan yola çıkan bir arabadan bu sayede kurtuldum.

Mercekleri rekleftöre oturtmak için kesmek gerekiyor. Çin malı merceklerde rekleftörü kesmeden oturtabiliyorsunuz. Bu yüzden montajın usta ellerde yapılması gerekiyor yani işi bilene vermekte fayda var.

Yaklaşık 1 aydır mercekleri kullanıyorum, polis arabalarının arkasında bile sellektör yaptığım oldu :) Trafik polislerinin önünden geçtim. Sorun yaşamadım. Ama siz siz olun 6000k'i geçmeyin. Geçerseniz hem önünüzü düzgün göremezsiniz hemde Trafikte sorun yaşamanız olası

Saygılar.

Maşallah çok güzel olmuş VFR'ye mercek uygulaması.

Güle güle kullanın.

bende taktım bu xenon fardan aydınlatması süper ama mavilik vermıyor sadece beyaz

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar