Vitesi boşa almak araca zarar verir mi?

araç veya motorsiklet bosta giderken debriyaja bassan dahi vitesler zor geçer bizzat denedim arabada 100 km ile giderken 2 vitese çektim fakat geçisi çok zor oldu 1 geçmedi bile 3 biraz daha kolay oldu 4 kolay oldu motordada denedim geçisi zor oluyor 100 km hızı hangi viteste yapabiliyorsan(normal devirde) o viteseatacaksın

ben bayırdan inerken vitesi bosa alırım fakat 60km geçmem bisikletten bir farkı kalmıyor motorun 60 km hızda bile o yüzden 1lt fazla yak ama kesinlikle bosa atma derim balatayla aynı fiyata gelir üç aşağı beş yukarı

sevgili abiciğim eğer boşta 100 km hızda 1 vitese atamamışsan bu senin arabanın sana süper bir kıyağı olmuş demek hatta 2 ye bile atmamış seni yine korumuş ve hatta senin hayatını kurtarmış hocam allah aşkına 100 km hızda giderken 1 atılırmı yani araba 5. viteste bile 110 km(örnek) hızda giderken 1 atılmaz.eğer boştaysa 100 veya herneyse km göstergesine bakacaksın ben (bakmam çünkü aşağı yukarı biliyorum)hızın kaçsa tahminen ona tekamül eden vitese geçeceksin ve daha sonra buradan ya yükseldirsin vitesi yada düşürürüsün mesala 100 le giderken uygun vites 4 veya 5 tir belki eyer 1 atarsan ki geçmeye bilir geçse bile seni yoldan atma ihtimali çok yüksek çünkü arabanın hızı yüksek vites düşük otomotikmen kompresör girecek devreye(motor freni)bu da arbanın dengesini bozacaktır.kendinize iyi bakın sevgili arkadaşım

sevgili abiciğim eğer boşta 100 km hızda 1 vitese atamamışsan bu senin arabanın sana süper bir kıyağı olmuş demek hatta 2 ye bile atmamış seni yine korumuş ve hatta senin hayatını kurtarmış hocam allah aşkına 100 km hızda giderken 1 atılırmı yani araba 5. viteste bile 110 km(örnek) hızda giderken 1 atılmaz.eğer boştaysa 100 veya herneyse km göstergesine bakacaksın ben (bakmam çünkü aşağı yukarı biliyorum)hızın kaçsa tahminen ona tekamül eden vitese geçeceksin ve daha sonra buradan ya yükseldirsin vitesi yada düşürürüsün mesala 100 le giderken uygun vites 4 veya 5 tir belki eyer 1 atarsan ki geçmeye bilir geçse bile seni yoldan atma ihtimali çok yüksek çünkü arabanın hızı yüksek vites düşük otomotikmen kompresör girecek devreye(motor freni)bu da arbanın dengesini bozacaktır.kendinize iyi bakın sevgili arkadaşım

yeni araçlarda özellikle dizellerde vites kolunu kırsan bile 20km ile giderken 1'e geçmiyor. Motorlarda her hızda her vitese geçebiliyor diye biliyorum ama tabi sonra debriyajı bırakmak intihar olur.
Boşa atarsan denge bozulur, yanlış vitese atarsın şöyle olur, motoru durduramazsın vs. vs. bunu yaşamadan anlamak, anlatmak zor.
Konuyu dallanıp budaklandırmadan
Genel olarak Boşta gitmenin "motora" zararı olmayacağı kanısındayım.

Son düzenleme:
Evet. Fazla hızlanınca sürekli fren yapmak zorunda kalcağın için balataya zarar verir. Örn. 4. vitese atınca bi süre sonra devir yükselceği için motor kendini frenler. Halk arasında motor freni denir (=. arabadan biliyorum ama motor için geçerli bi yöntem mi bilgim yok.

arabalarda frenleme kuvvetini arttırmak için westinghouse denilen havalı bri sistemden yararlanılır
sürücü ayağı ile bir birim kuvet uyguladığında westinghouse içinde ki diyaframlı yapı sayesinde motor vakum gücünün de yardımı ile bu kuvveti güçlendirir ve fren hidroliğe sistemine pistona gönderir
yani biz ayağımzı ile 1 birim kuvvet uygulayınca sistem bunu 3-5-6 kat güçlendirir
peki ya vitesi boşa atınca ne olur
vakum azalacağı için bu güçlendirme olmaz ve aynı frenleme gücünü elde etmek için daha fazla frene basmamız gerekir

belki denk gelen olmuştur
eski model araçlarda boşta iken frene basıldığında rölanti ciddi anlamda düşer
çünkü vakumun büyük bir kısmı fren kuvvetini arttırmak için harcanız, vakum azaldığı içinde atmosferik emişli motorlarda silindir içine daha az ykıt hava karışımı gider
daha az yakıt da devirin düşmesine sebep olur

vs vs
hareket halinde iken asla ve asla vitesi boşa almamak gerek
hem vitesi boşa alınca hangi motor olursa olsun daha da çok yakar

ayrıca vites bşta iken devri yükseltmek motora zaralıdır
çünkü motor yükte iken yüksek devirlerde çalışacak şekilde tasarlanmıştır
üzerinde yük yokken yani vites boşta iken devir yükseltirsen yataklara tasarım harici yük bindirirsin

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar