sevgili abiciğim eğer boşta 100 km hızda 1 vitese atamamışsan bu senin arabanın sana süper bir kıyağı olmuş demek hatta 2 ye bile atmamış seni yine korumuş ve hatta senin hayatını kurtarmış hocam allah aşkına 100 km hızda giderken 1 atılırmı yani araba 5. viteste bile 110 km(örnek) hızda giderken 1 atılmaz.eğer boştaysa 100 veya herneyse km göstergesine bakacaksın ben (bakmam çünkü aşağı yukarı biliyorum)hızın kaçsa tahminen ona tekamül eden vitese geçeceksin ve daha sonra buradan ya yükseldirsin vitesi yada düşürürüsün mesala 100 le giderken uygun vites 4 veya 5 tir belki eyer 1 atarsan ki geçmeye bilir geçse bile seni yoldan atma ihtimali çok yüksek çünkü arabanın hızı yüksek vites düşük otomotikmen kompresör girecek devreye(motor freni)bu da arbanın dengesini bozacaktır.kendinize iyi bakın sevgili arkadaşım
yeni araçlarda özellikle dizellerde vites kolunu kırsan bile 20km ile giderken 1'e geçmiyor. Motorlarda her hızda her vitese geçebiliyor diye biliyorum ama tabi sonra debriyajı bırakmak intihar olur.
Boşa atarsan denge bozulur, yanlış vitese atarsın şöyle olur, motoru durduramazsın vs. vs. bunu yaşamadan anlamak, anlatmak zor.
Konuyu dallanıp budaklandırmadan
Genel olarak Boşta gitmenin "
motora" zararı olmayacağı kanısındayım.