Vites Kolunu Kırma Canım Kardeşim

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Otomatik vitesli modellerin günden güne çoğaldığı günümüzde , motosiklet sürücüleri manuel vitesten kolay kolay vazgeçmeyecek gibi görünüyor.

Her motorda da henüz Quickshifter bulunmadığına göre hala bolca tam manuel motor kullanan var.

Manuel vites kullanmak çok zevkli olsada zaman zaman sert ve kemikli geçen vitesler , özellikle birinci vitesten ikiye geçerken yaşanabilen çatırtılar hoşumuza gitmeyen durumlardır.

Peki , ne yaparsak vites geçişlerini yumuşatabiliriz ?

Vites milini söktükten sonra delikten içeri yarım kilo kadar gres yağı basarak bu sorundan kolayca kurtuluruz. (Buraya kadar okuyup ardından vites kolunu sökmeye başlamayı düşünen güzel kardeşim gel buraya şaka yaptım :cool: )

1. vitesten 2 ye geçişi sonraya bırakıp daha büyük viteslerde vites büyütmeyle başlayalım.

Vites geçişi için hazırlığa biraz erken başlamamız gerekiyor. Öncelikle ayağımızı vites kolunun altına soktuktan sonra debriyaja dokunmadan kolun boşluğunu alacak kadar yukarı kaldıralım , kol daha yukarı gidemeyecek kadar kaldırılmalı ama daha fazla zorlanmamalıdır. Vites değiştirmeyi istediğimiz anda gazı anlık olarak yumuşatıp (tam kapanma değil sadece yumuşatma) debriyajı kavrama noktasını çok çok az geçecek kadar çekelim. (kesinlikle sonuna kadar çekmeyin) .
Buraya kadar herşeyı doğru yaptıysanız vites koluna daha fazla baskı uygulamanıza gerek kalmadan ipek yumuşaklığında bir üst vitese geçecektir. Debriyajı hiç bekletmeksizin serbest bırakın ve aynı anda gaza yumuşakça yüklenin. Sanki motorda quickshifter varmış gibi vites geçişi olduğunu göreceksiniz . (Zaten Quickshifter benzer bir mantıkla çalışıyor.)

Vites küçültmek istediğimizde tamamen aynı yöntemi bir küçük nüans farkı ile uygulayacağız. Debriyajı çektiğimiz anda gazı yumuşatmak yerıne anlık olarak bir miktar açıp bırakacağız (ara gazı). Eğer ara gazı miktarını doğru ayarlayabilirseniz (doğru seviyeyi bulmanız biraz zaman alacaktır) debriyajı yumuşak bırakmanız gerekmeyecektir. Motor anında ve yumuşakça yığılmaya başlar.

1. Vitesten 2. ye geçerken yine aynı yöntem uygulanır ancak , bu geçişi ya çok alt devirlerde yapmalısınız ya da motorun üst devirlere çıkmasını bekleyip hala motor devirlenirken geçiş yapmalısınız. Maalesef orta devirlerde veya sabit devirde giderken sesin önüne geçebilmek her motor için pek mümkün değil .

2. den 1. vitese düşerken hızı ve devri mümkün olduğu kadar düşürmeli ve ara gazı sonrası debriyajı çok kontrollü kullanmalısınız.

Özellikle çok güçlü süpersport makinalar nispeten yüksek süratlerde 1. vitesi isteyebilirler , bu geçişte extra extra dikkatli olmakta fayda vardır.

Sevgilerimle

Son düzenleme:
Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Hoca diyorsun ki vites büyüteceğimiz zaman penaltı kullanıyormuşuz gibi vites pedalına abanmayalım, vites düşüreceğimiz zaman da yerde yatan Mekkeli müşriklerin kafasına tekme atar gibi gaddar olmayalım.

Peki debriyajı sonuna kadar çekmemenin mantığı nedir?

Merhaba hocam,
Ben de dediğiniz gibi boşluğu aldıktan sonra vites atıyordum fakat debriyajı tamamen çekip vitesi geçirdikten sonra yarım yapıp yarıdan sonrasını yavaşça bırakıyordum. Yazınızda yarım çekin demişsiniz bu durumu izah edebilir misiniz ?

Motosikleti
600RR
yine yanlış bir tespit yine yanlış bir tespittt... neden mi yanlış gelin söyleyeyim ;

1.bu olay sizin motorunuzun debriyaj ayarı ile alakalıdır,ayarınız ne kadar mükemmel ise vitesleriniz şakır şakır geçer,debriyajı tam çekmeyin demenin hiçbir açıklaması yok

2. bazı motorların karakteristik bir vites sistemi vardır,bazı motorlarda 1 den 2 ye geçerken çat diye ses gelir ama diğer vitesler şık şık geçer buna da yapılabilecek bir şey yoktur

Motosikleti
yine yanlış bir tespit yine yanlış bir tespittt... neden mi yanlış gelin söyleyeyim ;

1.bu olay sizin motorunuzun debriyaj ayarı ile alakalıdır,ayarınız ne kadar mükemmel ise vitesleriniz şakır şakır geçer,debriyajı tam çekmeyin demenin hiçbir açıklaması yok

2. bazı motorların karakteristik bir vites sistemi vardır,bazı motorlarda 1 den 2 ye geçerken çat diye ses gelir ama diğer vitesler şık şık geçer buna da yapılabilecek bir şey yoktur

Mükemmel debriyaj ayarini aciklayabilirmisiniz ????

mesela hidrolik iticili debriyaj nasil ayarlanir bir örnekle anlatmaniz mümkünmüdür. :cool:

Motosikleti
600RR
mükemmel debriyaj ayarını ben açıklayamam,motorun üzerine binip de elinizi debriyajdan çekerken motorun debriyajının nerede kavradığı hissedilir ve ona göre ayar yapılır,tüm debriyajlarda birazcık boşluk olmalıdır uzun ömür açısından,hidrolik sistemle ilgili bir bilgim yok ama elbette serviste onun da ayarını yapmasını bilirler,debriyaja tam basmadan vites yükseltin derken bununla ilgili kaynağı nereden edindiniz

Motosikleti
mükemmel debriyaj ayarını ben açıklayamam,motorun üzerine binip de elinizi debriyajdan çekerken motorun debriyajının nerede kavradığı hissedilir ve ona göre ayar yapılır,tüm debriyajlarda birazcık boşluk olmalıdır uzun ömür açısından,hidrolik sistemle ilgili bir bilgim yok ama elbette serviste onun da ayarını yapmasını bilirler,debriyaja tam basmadan vites yükseltin derken bununla ilgili kaynağı nereden edindiniz

Quickshifter nedir , nasil calisir bir biginiz varmi ?

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Ben araziciyim, sert seviyorum abi :D O pat küt-katır kuturu duymak haz veriyor :D . Dert edip yazmışssın, ellerine yüreğine sağlık abi. Gres pompikiyle bakıştık bi ara okurken..

Motosikleti
Ben araziciyim, sert seviyorum abi :D O pat küt-katır kuturu duymak haz veriyor :D . Dert edip yazmışssın, ellerine yüreğine sağlık abi. Gres pompikiyle bakıştık bi ara okurken..

Off road motorlarda ne yaparsan yap zaten vites sert geçiyor, arazide hoplayıp zıplarken kendiliğinden vitesten çıkmasın dişli atlamasın diye kilitlemesi daha sağlam oluyor o vites kutularının.

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
Off road motorlarda ne yaparsan yap zaten vites sert geçiyor, arazide hoplayıp zıplarken kendiliğinden vitesten çıkmasın dişli atlamasın diye kilitlemesi daha sağlam oluyor o vites kutularının.
Eski usul çalışan Japonlarda dog-bone denen şanzımanlar var. Misal benim KLXte devirleri ezberledin mi, gaza hakimsen debriyajsız yapıştırrr. 🤭

Motosikleti
tehlikeli pıskileyt
Çok güzel rev match yaparım ve bilek hassasiyetime de güvenirim ama bu kuralların benim duke için geçerli olduğunu sanmıyorum. Vitesler bazen 7.2 şiddetinde değişiyor. Çatır çutur değil de daha çok patır kütür gibi. Kime denettiysem karakteristik galiba dedi yumuşak şekilde geçiremedi. Servise sordum normal bunlar böyle kemikli şanzımanı dedi. Yağ değişiminden sonraki ilk 50km civarı pamuksu geçiyor sonrası yine aynı. Beni rahatsız ediyordu bir aralar ama bunun da hastası varmış saldık gitti.

çatır çutur geçiş benim de hoşuma gidiyor he. bi de debriyajsız vites yükseltmek bazen çok keyifli oluyor inşş şanzuman kucağımıza düşmez

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Hocam sen bu motosiklet işine belli ki ömrünü adamışsın, sağolasın zaman zaman tecrübelerini bizlerle paylaşıp da bizlere bilmediğimiz şeyleri öğretiyorsun. Benim kafama takılan bir soru var;

Sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Mükemmel debriyaj ayarini aciklayabilirmisiniz ????

mesela hidrolik iticili debriyaj nasil ayarlanir bir örnekle anlatmaniz mümkünmüdür. :cool:
Quickshifter nedir , nasil calisir bir biginiz varmi ?
sanırım bir örnekle anlatması ve qs'nin nasıl çalıştığına dair bilgi göstermesi mümkün değil.
Fark ettiğim kadarıyla lap diye konuya dalmış, lafı bırakıp kaçmış arkadaşımız :LOL:
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Sakız çiğnemek orucu bozar mı?
unuttuysak sorun yok :) :LOL:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar