--Vites değişimi--

motosikletim olmadığından uygulayamıyorum.çok aklıma takılan bi konu; motosikletle gidiyoruz.vites 5 de. 90 km/h la. karşımıza uzun bi düzlük çıktı vitesi aldık boşa. (araba kullanımında sıkça olduğu gibi) hızımız düştü 50 ye. olması gereken vites:3 (atıyorum tabi) sorum şu: vites boştayken bastık debriyaja kaldırdık wites kolunu yukarıya. motor,hızının gerektirdiği vitese kendi alırmı, yoksa 2 ye mi alır?(aşaı basınca 1, yukarıya kaldırında 2,3,4,5 e yükseltir mantığından gittiğimizde) arabalarda mesela hızının gerektirdiği witese kendin alırsın. motosiklet de bu olay nasıl oluyor? yardımcı olursanz sewnrm.

bi defa öle 5 ten boşa alma gibi bir durum yok (en azından benim motorda). farzedelim dediğin gibi düz bir yolda gidiyosun ve yavaşlaman gerekiyo. debriyajı sıkarsın, frenle yavaşlarsın. sonra hızına uygun bir vitese atıp devam edersin. umarım yardımcı olabilmişimdir..

eywallah hocam ama aradığım cewp değil. uygun vitese alırsın ok. ama dediğim olay o ki işte 3 e uygun vites hızında gidiyosun. kolu yukarı kaldırdığında motor 2 ye alırda sen onu tekrar kaldırıp 3 e mi çıkartmış olursun, yoksa 1 kere yukarı kaldırdığında motor hıza göre kendi vitesi 3 e alır mı? biraz karışık tam anlatamadım sanırım. :silent:

90'la giderken debriyajı sıkıp vitesi boşa alabilirsin. boşta bir süre ilerledikten sonra hızın 50'ye düşünce yine debrijayı sıkıp 2'ye sonra da 3'e geçebilirsin. motor senin yerine hiç bişey yapmaz. sen 3'e atarsan vitesi 3, 4'e atarsan vitesi 4 olur.

eywallah hocam aradığım cewap bu! yani istediğin vitese sen geçiriyosun. motor hızına göre ayarlamıyo. yani binevi yanlış vitese aldığında hızlı giderken mesela küçük vitese alırsan şanzımanı dağıtma riski oluyo demek mi bu?

aynen öyle yanlışlıkla küçük vitese atarsan motor bağırır devir yükselir, hatta motor bloğunu bile çatlatabilirsin.

Motorda vitesi boşa atma düşüncesi bence çok yanlış.Motor herzaman herhangi bir tehlikeye karşı hızlanmaya uygun vites de olmalı.Yani tehlikeden kaçabilmelisin.Bişeyle karşılaştığında bi de vitese atıcam diye uğraşmazsın hem

Mtal , ilnapoli nin atladığı bi olay var, motosiklet arabadaki gibi boşa alınmazz.(durmuyorsan). Motoru serbest bırakmak istediğinde debriyaja basılı gidersin. debriyaj bunun için dayanıklı üretilmiştir. Motoru yüksek hızlarda düşük viteslere geçirmeye kalkarsanız çok sert geçişler yaşarsınız ve bu motora zarar verir.

danger0, ben twister'la yanlışlıkla 2'den 1'e geçerken vitesi boşa almıştım sonra da gaz verince deli gibi bağırmıştı motor. yani iyi ayar çekersen alabilirsin vitesi boşa, biraz uğraştırır ama :)

Debriyaja basar vitesi boşa attıktan sonra debriyajı bırakabilirsin.Daha sonra da vitese atmak istediğinde tekrar debriyaja basıp hızına uygun vitese geçirirsin ama daha önce de dediğim gibi yanlış ve gereksiz bir hareket

motosiklet olmadığından bu konulara yabancı kalıyorum doğal olarak. uygulayamıyoruz. bi meraktan öteye geçmiyor. --danger0-- tavsiyene uyucam,dikkat edilecek bi konu olduğu çok bariz. saol. :cat:

yess.. aynen öyle oluyo.. ama göründüğü kadarda zor ve büyütülecek bir konu deil.. alışınca basit..

İlnapoli, 2 den boşa rahatlıkla alabilirsin. Problem 6 dan boşa almakta, çünkü 90 la giderkenden bahsediyoruz, dediğim gibi boşa almayın, debriyaja basın. Hatta debriyajada basmayın viteste dursun motor. Unutmayın ki motoru en kolay viteste durdurabilirsiniz, ve viteste çabucak hareket ettirebilirsiniz.

debriyaj basılı olarak uzun süre gidersen balata aşınmaz mı?

trenox işte motosikletlerde boş vites olayı olmadığı için arabadaki gibi, debriyajlar arabalarınkinden farklı olarak çok dayanıklı. Ayrıca dediğim gibi motor debriyaj sıkılı da kullanılmamalıdır. viteste kullanılmalıdır.

bu arada birçok yarışta motorcular shiftlighter denilen yardımcı bir ekipman kullanır , bu parça bir vites içinde en yüksek tork gücüne ulaşıldığı zaman yanar böylece bir üst vitese geçmeniz gerektiği anlarsınız , yakıtınızıda daha verimli yakmış olursunuz , bu parçayı bazı motor yedek parça ve aksesuar satıcılarında görüyorum , 200YTL civarında , aklınızda bulunsun :)

motosiklette giderken boşa alınmaz ki yav nasıl oldu anlamadım:mrgreen:

Vitesli motosikletlerde genellikle debriyaj aksamı yağ içinde çalışır.Bu yüzden de seyir halinde iken debriyaj uzun süre sıkılı tutulunca debriyaj disk ve balata plakaları birbirinden farklı hızlarda dönecek ve yağı yalıyarak ısınacak ve de ısındıkça ayırmama problemi yaşatacaktır.Buna debriyajı aşırı zorlamalar veya dur kalk trafiğinde daha sık rastlanmaktadır.Kısaca motosiklet debriyajları tek ve kuru plakalı(balata) otomobiller gibi uzun süre basılı kalmaya gelmezler.Gerekiyorsa vites boşa alınmalı veya olursa vites arası yaptırılmalıdır(büyük viteslerde).yani illaki 1-2 arası boşu aramamak gerekir.Vitese atarken de o anki sürat-vites-devir dengesi unutulmamalı,uygun vitese,uygun devirde atmalı,uygun yumuşaklıkta da debriyaj bırakılmalıdır.Motosiklet 5.vites hızında iken 2.vitese atılmamalıdır.Bu çok kötü arızalar çıkarabileceği yetmezmiş gibi arka tekeri kızaklayıp ya da daha kötüsü motoru kitleyip bizi de düşürebilir.

(şunu da eklemek istiyorum:Motosikletini üzmek istemeyen sürücü artçısının elinde kahve fincanı kahvesini içiyor gibi düşünmeli o şekilde vites değiştirmelidir:) Bu aslında tüm araçlarda istikrarlı sürüş için değişmez bir kuraldır)

Son düzenleme:
Debriyajsız Vites değiştirilir mi?

herkese selam,

Vitesten laf açılmışken benim de bir sorum var? Bir yerde belli durumlarda debriyaja basmadan (sıkmadan) vites değiştirilebildiğini okumuştum. Bu olay nasıl oluyor? Yapan ya da bilen var mı acaba? :silent:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar