--Vites değişimi--

Vites kucult ve kompresor yap en guvenli yol bu balatalari korursun. Motor araba gibi degildir ivme kucuk oldugu icin vites degisimlerinde sarsintiyi cok hisedersin. Ve vites hareketi tiptronic gibi oldugu icin kademeli dususus ve yukselis mecburidir. 5 ten 3 asla dusemesin , 4 ten gecmen mecburi

bence boşta gitmek çok sakat nedeni vites boşta iken az benzin yaksın olayını düşünsekte boşta iken ani bir durumda vitese geçmek daha riskli oluyor yada benim tecrübem o hep çok sert sesler geliyor geçişlerde ama en iyisi uygun hızı bulup fazla gaz açmadan ilerlemek
@luckdove
ben bazen yapıyordum arabadan tecrübem var ama çok riskli bir olay belli devirlerde vites kolunu iyi ayarlaman lazım yani hassasiyeti kavraman lazım debriyajsız geçiş için

Lucdove, dediğin gibi bir olay gerçekten de var. debriyaj kısaca vites dişlisini motor dişlisinden ayırmaya yarıyan bir mekanizma, yani sonuçta olay dişlilerin birbirine geçmesi ve ayrılması. eğer debriyajla ayırmadan vitesi atarsan vites dişlisi büyük ihtimalle motor dişlisiyle üst üste çakışarak vites geçmeyecek. (herkesin başına gelmiştir kötü bir ses çıkıyor) ama bazen -ben 6 yıldır otomobil kullanıyorum sadece bir kere oldu- iki dişli üst üste çakışmadan tam yerine geçebiliyor. burda aracın devri ve atmak istediğin vites numarası çok önemli. bence böyle bir şey denenmemeli, çünkü çok riskli ve hiç bir garantisi yok. geçmeme olasılığı da yüzde 99.. ama illa geçirecem derseniz hiç debiriyaja da basmadan vitesi sonuna kadar kanırtıp geçirebilirsiniz. dişlileri de yersiniz olur biter ondan sonra hiç debriyaj kullanmanıza gerek kalmaz zaten :)

düz kullanmayı öğrendik, şimdi limitleri mi zorlayacağız? yok debriyajsız vites değişirmiymiş. değişir, kanırta kanırta değişir. ondan sonra da bu büyük ulvi işi başarmış olmanın sevinciyle motorun sanayide aylarca yatmasından tınmazsınız.

watercolors,

Ben "hadi hep beraber bundan sonra vitesi debriyajsız değiştirelim!" mi dedim ki ortaya atlıyorsun hemen? Sadece bu iş teknik olarak nasıl mümkün oluyor onu merak ettim. Eğer sorumun cevabını biliyorsan verirsin yoksa maydanoz olmaya gerek yok

luckdove dediğin olay gayet mümkün. uygun deviri yakaladığında çok kolay geçer vites. ben eski motorumda çok sık yapardım, çok seri vites değiştirebilirsiniz o şekilde. Ama uygn devirleri öğrenene kadar baya hasar verebilirsiniz motora. Ben denememenizi tavsiye ederim.

devrinde değiştirebilirsen debriyajsız geçer
bi de yarış motorlarında vites büyütürken debriyaja basmaya gerek yok kendi kesiyor aeşlemeyi ama küçültürken basman gerekiyor
yarı otomatik olayı var onu tam bilmiyorum oda böyle bi şey galiba

f1 araçlarında da aynı 5x. ama o otomatik vites sınıfına giriyor bildiğim kadarıyla. yükseltme otomatik, düşürme manuel yolla oluyor.
luckdove, kızmana gerek yok. sorduğun sorunun cevabını bilmeyebilirsin ama motora zarar verici bir hareket olduğu muhakkak.

Süper Moderatör (BBRR)
bir yokuş iniyorsunuz ancak bu şekilde ayağınızla yeşil ışığı görene kadar (vites boşta ikazı) 4-3-2-boş yapabilirsiniz.....ama bu seferr kontrol sizden çıkar.. olası bir fren de mesela sürat 90 gibi ise kullanılan motrorun cc sine göre vites yükseltmek gerekir....
eğer devrine göre uygun vitese geçemezseniz ani bir komprasyon olacak ve arka teker kitleyecektir buda kaymanıza neden olur ancak çok iyi tanıdığınız huyunu suyunu iyi bildiğiniz bir motorda tecrübe ile yapılabilecek bir durum...
vitesli motorlarda fren yaparken komprasyon kullanmayı (vites düşerek motora yük binip motor gücü ile yavaşlama) adet haline getirin bu bir nevi abs görevi görecek ve en emniyetli duruşu gerçekleştirecektir

deriyajsız vites

Motosikletlerde debriyajsız vites atılabilir ancak dişlilere zararı çoktur.Otomobiller debriyajsız vitese atılabilirler zira senkromenç denilen halkalar vasıtası ile farklı hızlarda dönen dişlilerden biri frenletilerek diğerine geçiş sağlanır.Meslek icabı debriyajı ayırmayan kamyonlarla dahi çok onarıma geldim.Önemli olan hıza uygun vites,uygun motor devridir.Durursanız işiniz zor.stop edip 1.vitese koyup marşla kalkış yapacaksınız.Bundan sonraki iş te yukarki yazımdaki kahve meselesi:)
Motosikletler de kara şanzuman tabir ettiğimiz sistemdir,senkromenç yavaşlatıcıları yoktur,debriyajsız geçişler sert olur.Bazı modeller yarı otomatiktir ve zaten debriyaj levyesi yoktur.Hatta eski Jawalarda özel bir mekanizma vardı ve vites kolunu aşağı veya yukarı oynattığınızda debriyaj ayırtırdı.Scooterlarda da vites yoktur CVT sistem denen ie düzenek vardır ancak manuel kulanamasak ta onun da debriyajı vardır.Yeni yeni bir çok sistem de gelişmektedir.Bunlara örnek hidrolik sistemlerdir(Yani motor hidrolik basınç üretecek ve bu basıç ta bir hidromotoru döndürecek).
özetle şanzumanı hele de debriyajı üzmemeli,çalışmayan motoru vurdurmamalı,dur-kalk trafiğinde de vites boşa alınmalı,debriyajda beklenmemeli,rampa aşağı boşa alıp ta,küçük viteste bindirme yapmamalı ayrıca gereksiz ara gazı,ani dürtme yaptırmamalıdır.Spor kullanımda her biri oluyor tabiiki.Ani ivmelenme için de debriyajı sert bırakmak gerekli .ayrıca 10.000 devirlerin üstünde debriyajı yalattırmak ta kaçınılmaz bişey zaten.ee ne diyelim istisnalar kaideyi bozmaz...

-

Seger 100-2 tipi motorum war ama vites geçişlerinde biraz sorun yaşıyorum.Örneğin 2 de giderken 25 km gibi bi hızda motor tıkanmaya başlıyor 3 e aldığımda ise 25 -30 km gibi bi hızda gene aynı boğuluyor. yol bozuk olduğu için basamıyorumda 2 - 3 arası işte bu gidişerde sorun yaşanıyor biraz ..

Çözüm = ?

herkese selam,

Vitesten laf açılmışken benim de bir sorum var? Bir yerde belli durumlarda debriyaja basmadan (sıkmadan) vites değiştirilebildiğini okumuştum. Bu olay nasıl oluyor? Yapan ya da bilen var mı acaba? :silent:

söylemişsin işte :) debriyaja basmadan değiştiriveriyosun. gazı kesip yükseltiyosun vitesi, bunu yapıyorumbazen ama vites düşürmeyi yapmadım debriyajsız, sakat gibime geldi.

ya zaten üstüne binip biraz gezdikten sonra vitesle oynadığını bile anlamıyorsun..:cat:

Moderatör
Aynı tır da yapıldığı gibi :) Gerçi o sistem asr sanırım. Vites küçülttükçe devir artar hız azalır.

Süratliyken *debryajı hiç salmadan 5ten 3 e,3ten de 5 bile geçseniz bile şanzumanda çatur çutur sesler gelir.Anlamadım 5. viteste 100km hızdayken nasıl boşa alıyorsunuz??herhalde o hızda boşa atarken rüzgarın gürültüsünden dolayı şanzumanın can çekişen seslerini duymuyorsunuz....

vites küçültürken

benim 2001 model F 650 GS de vites küçültme işlemi kompresyona sokmayacak uygun vites aralığı için debriyajsız küçültülebiliyo ancak büyütmüyo yada ben beceremedim, debriyajsız vites büyütme işinde de sonrasında ısrarcı olmadım. Acaba debriyajsız vites küçültme yaparken vahim sonuçlar doğuracak bir hatamı yapıyorumi hiç yapmasam daha iyi olacak sanırım.

Yorumlarınızla aydınlatabilirseniz sevinirim...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar