Viraj teknigi ve koruma uzerine bir ornek...

Bu konuyu bize baska bir forumdan Hido arkadasim getirdi. Sizlerle paylasmak istedim. Dileyen orijinal kaynaga da, oradaki yorumlari gormek uzere bakabilir. Hido ya da ayrica tesekkurler.

http://forums.pelicanparts.com/showthread.php?s=dfa3dce459c38cf5933073016ce36a88&threadid=244313

------------------Kendi mesajimdan alinti

HD1.jpg

HD2.jpg

HD3.jpg

Motor limitinin ustunde yatirilmis ve sag "floorboard" (*) yere surtmus.
Bu durumda zaten motor yere surtunme noktasini mesnet yapip agir tarafi disa savurmaya baslar. Ben ilk resmi gordugumde zaten "ulan!" demistim. Dikkat edin 1cm filan var yere surtmeye.

Ayrica vucudun pozisyonu da yanlis. Bu pozisyon biliyorsunuz
Motokroscular icin. Kendileri dik durup motoru yatirir, ayaklarini ileri-viraj icine uzatirlar. Arazide dusuk hiz teknigidir, gerekirse peglerde ayaga kalkmaya veya ayagi yere koyup motoru etrafinda dondurmeye yarar.
Asfaltta, bu tip yada herhangi bir tip motorda yuksek hizda aklinizdan bile gecirmemeniz gerekir.

Motorla birlikte yatin, yani ust govdenizle hicbir sey yapmayin, dogal olarak oturun ustunde. Bu 1. resimdeki hatanin motoru olmasi gerektiginden daha cok yatirdigina dikkatinizi cekerim.

Ayrica amcamin dikkati virajda degil, fotografcida... Bu da ayri bir nokta... :)

(O an Orada Olmak !)

(*) bu tip motorlarda peg-ayaklik- yerine kullanilan genis basamak.

Ikinci resimde panik ve bilgisizlik-egitimsizlik var. Cok guzel bir ornek...
Sol kolun acisina, dirsegin ne kadar yukari kalkmis olduguna dikkat edin.

Dirsek asagida, omuzlar dusuk olmali -her zaman-. ( RELAKS !!! Siritin!!! )

Bunun nedeni ise on frene asilmis olmasi. Arka frenin (tekerlegin) tutacak yeri zaten yok, o yana kaymakla mesgul) On teker de durmus gordugunuz gibi.

Bilgi egitim eksikligi ise bu durumda yapilacak seyin solu itip motoru dogrultup, surtunmeden kurtarmak ve fren yapip tekrar yatirarak devam etmek oldugunu surucunun bilmiyor olmasi.

Kisaca kontra tekniginden bi-haber.

Bu durumu kurtaracak yeterli mesafe var. Taa en ic noktadan seridin ortasina kadar kaymis olduguna dikkat edin.

Bu mesafede durum rahatca kurtarilabilirdi.

Cahil bir surucu, yazik, butun parasini motou korumaya harcamis, cizmeden baska bir sey yok ustunde...

Hido cok guzel fotograflar bunlar, foruma getirdigin icin tesekkurler.

------------Edit

Ilgili foruma da baktim, iyi dalga gecmisler, ve benimkine benzer yorumlar da gelmis.

En begendigim bir yorum da bu bilgisizlik ve dikkatsiligin karsi yonden gelen muhtemel bir motosikletciyi oldurme ihtimali, baska birilerine buyuk zararlar verebilecek olma ihtimali. Cok haklilar. Bilgisizlik-cehalet yanliz size zarar vermiyor maalesef.

En begendigim espri ise "higway peg" denilen, motor koruma demirlerine yerlestirilmis ayakliklarla "otoyol jinekolojik muayene masasi" diye alay edilmesi.

Cok guldum buna... :-D

DD, kontra tekniğinin konusu açılmışken, yanılmıyorsam başlangıç seviyesindeki sürücülere öğretilen bir teknik değil.

Güvenli sürüş eğitiminde bana söylenen motosiklet baktığın yöne döner oldu. Ve gerçekten de öyle oldu. :) Ben bakıyorum, motosiklet her nasılsa dönüyor. :silent:

Ama ben hangi arada elciği itiyorum (ya da itiyor muyum?), bir türlü algılayamadım ve farkedemedim.

Yüksek hızlarda uygulanması gereken bir teknik midir?

Teşekkürler.

Yüksek hızlarda uygulanması gereken bir teknik midir?

Kitabi almani tavsiye ederim, cunku cok daha iyi anlattigima inaniyorum ama en azindan lutfen http://donald.hypermart.net ten MTeorisi ni okuyuver.

Motosiklet veya bisiklet kontra teknigi olmaksizin viraj alamaz zaten. Bunun disinda yaptigin her turlu "teknik" kontra teknigine donuserek motoru viraja sokar. Ama verimsiz ve ozellikle GEC olur viraja giris.

Bu teknigin uygulanmasi icin gerekli hiz U donusu, park yeri manevralari vs. gibi dusuk hizlarin disindaki yuksek hizdir. Diyelim 25-30km/h in ustunde.

insanların panik yapmayıp akılları başlarından gitmedikten sonra bu hareketleri refleks olarak yapacakları kanaatindyim.
ben ne motor eğitimi aldım ne de motor tecrübem vardı motora başlarken.
motora binmeye başladıktan sonra çok temkinli sürmek için elimden geleni yaptım.
altımdaki motoru tanıyabilmek için onunla trafikte durduk yere yapılmayan fakat beklenmedik bir anda karşımıza çıkan hareketleri mümkün mertebe ben oluşturmaya çalıştım. ve bu hareketlerden aklıma gelmeyenler ise yolda başıma mutlaka gelmiştir.
aklıma gelenlerin sayesinde (kendimce) edindiğim tecrübeler beni birçok kazadan kurtarmıştır.
aklıma gelmeyen hareketlerle de karşılaşınca paniklemezseniz,eliniz ayağınız tutulmazsa refleks olarak kendinizi oluşacak herhangi bir kazadan kurtarmak için en mantıklı hareketi yapcağınızdan eminim.

2-3 senelik kendimce edindiğim motosiklet tecrübemden sonra DD'nin yazılarını gördüm. ve yazılarında bahsettiklerinde olanlar ile bende olanlar arasında hiç bir fark yoktu. yalnız onun yazılarının bazıları benim literatürümde yoktu. herhalde o hareketlerle daha karşılaşmamıştım. :) (DD'nin sayesinde onları da öğrendik)

Diyeceğim şudur;
insan o (ters) hareketler esnasında paniklemedikçe refleks olarak kendini kurtaracak şeyleri bulabilir. ve bu şeylerin bir çoğu DD'nin yazmış olduğu motosiklet teorisinde vardır.

Düşündüğümün aksini düşünen olabilir, eyvallah...

DİPNOT:(Modlar bu yazdığımın kötü örnek teşkil edeceğine inanıyorlarsa lütfen bu yazıyı silsinler. kimseye benim yüzümden bir şey olmasını istemem...)

DD, kitabını almıştım ama demek ki pek de dikkatli okuyamamışım. :pale:

Zaten kitap sayesinde birçok konudan haberdar oldum. Sanırım birkez daha okumalıyım.

Teşekkürler.

Ehe ben de ikinci resmi görüp: "Ana ne yapıyo öyle düşecek, koluna falan bak. Allah bilir bu lavuk düşmez; DD de süper almış virajı ama şunları yanlıştı diye anlatır."

Ama adam düştü. Ehehe çok mutlu oldum. Bu defa boşa konuşmamış oluyoruz :)

Yanlız 3. resimde öyle nasıl düştüğünü anlamadım adamın. Attan düşer gibi :silent:

Olması gereken motorun fazla yatarak devrilip üstünde sürücüsüyle birlikte viraj dışına doğru yerde sürüklenmesi idi.

Haa bide birşey sorcam DD:

Bu Amerika' da satılan Harley T-shirt ler (adamın üstünde var) o kadar kaliteli ki kaza anında her yerini koruyo diyolar. Doğru mu?

saf saf bakar

Bu Mesaj Moderator tarafindan düzenlenmiştir.
altalta aynı içerikli veya ayrı içerikli mesaj atmak flood oldugu için yasaktır. Aklınıza sonradan bir şey gelirse postunuzun altında cevap yoksa önceki mesajınızda DEĞİŞTİR butonuna tıklayarak o mesajına ekleme yapınız... Flood içerikli mesajlar silinir. Tekrarı halinde kullanıcıda art niyet tespit edilirse forumdan uzaklastırılır...

- Forum admin ve yöneticileri kurallara uymayan mesajlari degistirme ve silme hakkina sahiplerdir.
- Foruma üye olan herkes Forum Kurallarını kabul etmiş sayılır.
- Şikâyetler için... [email protected]
- FLOOD= Arka arkaya atılan mesaj arada başka bir cevap olmadan aynı üyenin birden fazla mesaj atması
********************¿**********************

Adamin oyle acaip dusmesinin sebebi muhtemelen sag ayagini yere kaptirmasi. Bos bulunup korkudan yere bastiysa (motor disa dogru kayiyor dikkat et) cok feci sekilde donerek yere yuzukoyun kapaklanirsin. Aynan bu amcada oldugu gibi.

Evet bu tisortler muhtesem, kursun bile gecirmez diyorlar... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ya ilk resimde adamın sol eli gidonda değil bi işaret yapıo bunu neden yapmış peki ?? :silent:

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
bende bugün virajlarda bayaa bi teelike yaşadım , allah korudu :D

just_life' Alıntı:
Ya ilk resimde adamın sol eli gidonda değil bi işaret yapıo bunu neden yapmış peki ?? :silent:

Büyük bir ihtimalle fotoğrafı çeken kişiye " :cat:" şu tarz birşeyler yapmaya çalışmış .

amcam bu olaydan sonra akıllanmış olmalı ya türkiyede olsa karşıdanda araba gelirse hadi bakalım tüm toplantılar iptal hafta sonu amcamın cenazesine (allah korusun ) türkiyede olsa sözüm yanlış anlaşılmasın yolun kalitesine bakın eğer türkiyede böyle yol bilen varsa söylesin resim çektirmek isterim

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar