Viraj bağlama! ve viraj konumlanmaları

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Bir sonraki virajı o an içinde bulunduğunuz viraj hattı içerisinde rahat görebiliyor iseniz, çıkışınız; direkt olarak yolda gezinmeden ve gereksiz konumlanarak (S) çizmeden, bir sonraki viraj için size avantaj sağlayacak yere olmalıdır.

Bu durumu yazarak çok fazla anlatamıyorum. Foruma da video ekleme vs konusunda başarılı olduğum söylenemez. Kendi hesabımda viraj bağlama konusunda acemice de olsa bir paylaşım yapmıştım. Linkini bırakıyorum. Şu paylaşım işini çözdüğümde daha kaliteli ve ayrıntılı paylaşımlar yapabileceğim inşallah. Şimdilik kusurumu görmeyin lütfen.

Viraj bağlama;
==

(Arkadan öğrencimi takip eden benim..)
Viraj girişi esnasında bakış tercihinizde geç kalmamalısınız. Motosikletin gidiş yönü ile sizin bakış yönünüzü ayırmanız gerekmekte. gidiş ve bakış yönü ayrı ilerliyor olması önemli bir ayrıntı. Bir viraj bitmeye yakın bakışınız hemen diğer viraja çevrilmeli, bu esnada da içinde olduğunuz virajda kontrolünüzü elinizde tutmanız önemli. Bol pratikle çok akıcı bir sürüşe rahatlıkla kavuşabilirsiniz.

Sağ virajda engel, ağaç vs görüntü ve bilgi almanızı engelleyen bir durum var ise konuma geçmeyi son ana bırakabilirsiniz.
Sol viraja girerken, mümkün olduğunca sağa konumlandığımızı biliyoruz (sağ da ıslak zemin, mikro iklim, yaprak, mıcır vs varsa her zaman dediğim gibi güvenliği önceliklendireceğiz)

Sağ virajda konumlanırken ise çok sola gitmeyin, karşıdan gelen arabalar sizin şeridinize taşmış oluyor denir. Tabiki bu doğrudur ve başımıza da çok gelmiştir fakat görüşümüz iyiyse, nispeten açık bir viraj ise şerit çizgisine denk gelmeyecek kadar sola konumlanmakta bir sakınca görmüyorum.

Ayna kontrolü mutlaka ama mutlaka her hız ve konum değişikliğinden önce yapılmalıdır. Düz yolda giderken bile 7-11 sn de bir ayna kontrolü şarttır.

İnşallah bu paylaşımlarla sizi sıkmıyorumdur. Amacım bildiklerimi paylaşmak, üzerinde beyin fırtınası yaparak kendimizi geliştirmek. Bilgi paylaşıldıkça güzeldir. hatamız, yanlış bilgimiz olursa affola...

Hocam paylaşım için teşekkürler, bende bazen şöyle saçma bir problem oluyor, virajda gideceğim yere bakarken önümü görmüyormuşum gibi hissediyorum :D Kilometremin %95'ini şehir içinde yaptığım için virajım zayıf, bunlar pratikle olacak şeyler onun da farkındayım ama garip hissettiriyor bazen. Mesela 70-80 derece sağa döneceğim, kafayı çevirince önüme bi şey atlasa, biri çıksa görmem gibi hissediyorum. Ya da "ben şimdi oraya bakıyorum ama ya motor oraya gitmezse?" düşüncesi oluşuyor kafamda :D

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Hocam paylaşım için teşekkürler, bende bazen şöyle saçma bir problem oluyor, virajda gideceğim yere bakarken önümü görmüyormuşum gibi hissediyorum :D Kilometremin %95'ini şehir içinde yaptığım için virajım zayıf, bunlar pratikle olacak şeyler onun da farkındayım ama garip hissettiriyor bazen. Mesela 70-80 derece sağa döneceğim, kafayı çevirince önüme bi şey atlasa, biri çıksa görmem gibi hissediyorum. Ya da "ben şimdi oraya bakıyorum ama ya motor oraya gitmezse?" düşüncesi oluşuyor kafamda :D
Hahaha hata benim bunu yazmayı unutmuşum...

Dostum BAKIŞ yani çene ile hedeflediğimiz yere bakıyoruz amaaaa gözlerimiz ne güne duruyor?? Gözlerle de ileriden geriye yolu tarıyoruz.

Zaten viraja girmeden periferik bakışımızla ileriden geriye tarama yapıyoruz. Bu esnada yolda renk değişimi, engel, çukur vs varsa görebilmemiz lazım. Bakışımız (çeneyle) viraj yönüne, hedefe kitlendiğinde gözler fıldır fıldır yol tarayacak. Buna alışırsan dediğin problem ortadan kalkıyor.

Dostum BAKIŞ yani çene ile hedeflediğimiz yere bakıyoruz amaaaa gözlerimiz ne güne duruyor?? Gözlerle de ileriden geriye yolu tarıyoruz.

Zaten viraja girmeden periferik bakışımızla ileriden geriye tarama yapıyoruz. Bu esnada yolda renk değişimi, engel, çukur vs varsa görebilmemiz lazım. Bakışımız (çeneyle) viraj yönüne, hedefe kitlendiğinde gözler fıldır fıldır yol tarayacak. Buna alışırsan dediğin problem ortadan kalkıyor.
Doğru hocam, viraja girmeden önce gideceğim yere bakıyorum, araba geliyor mu yaya var mı vs gibi ama malesef kafayı çevirdiğim zaman gözlerim de sabitleniyor, viraj içindeyken tek bir yere odaklanıyorum. Videolarınız çok değerli bu konuda, tekrardan teşekkürler.

Bende mi bir hata var?

İki gündür instagram ve youtube giremiyorum.

Konu sahibi instagram'dan video paylaştığı için soruyorum.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Bende mi bir hata var?

İki gündür instagram ve youtube giremiyorum.

Konu sahibi instagram'dan video paylaştığı için soruyorum.
çoğu sosyal medyanın erişimi kısıtlandı

çoğu sosyal medyanın erişimi kısıtlandı

Çok iyi düşünmüş reisimiz internette boş boş vakit geçirmeyelim, işimize gücümüze bakalım diye kısıtlamıştır.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Doğru hocam, viraja girmeden önce gideceğim yere bakıyorum, araba geliyor mu yaya var mı vs gibi ama malesef kafayı çevirdiğim zaman gözlerim de sabitleniyor, viraj içindeyken tek bir yere odaklanıyorum. Videolarınız çok değerli bu konuda, tekrardan teşekkürler.
Valla daha video konusunda pek bir bildiğim yok. yavaş yavaş çevremdeki gençlere sorarak ve eğitim videolarını izleyerek öğrenmeye çalışıyorum. Kısa zaman sonra güzel videolar olur hesabımda inşallah.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Çok iyi düşünmüş reisimiz internette boş boş vakit geçirmeyelim, işimize gücümüze bakalım diye kısıtlamıştır.
İsmet abi İstanbul ' da genel bir bant kısıtlaması var, malum sebeplerden. Ben Bursa dayım sizin kadar olmasa da yine de sosyal medyaya girebiliyorum.

Motosikleti
Ducati Multistrada 1200 Enduro - Kawasaki Z900 RS
Ayna kontrolü mutlaka ama mutlaka her hız ve konum değişikliğinden önce yapılmalıdır. Düz yolda giderken bile 7-11 sn de bir ayna kontrolü şarttır.

Diğer bilgilerin faydası ile birlikte özellikle şu konu çok çok önemli.
Arkadan o kadar hızlı ve uyarı olmadan gelen motosikletli var ki...
Zaman zaman otomobiller de aynısını yapıyor hiç umursamadan.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra

Sadece daha kolay anlaşılabilmesi için yazıyorum, bazı terimlere hakim olunmayabilir. Periferik bakış nesnenin orada olduğunu bilip farklı noktaya odaklanabilme diye açıklanabilir. Eğer gözlerimizde bir sağlık sorunu yoksa 176° görüş açımız var (yanlış hatırlıyor olabilirim ama o civardaydı) dolayısıyla aslında çenede göz var gibi davransak bile gözleri kullanarak tarama yoluyla önümüzdeki her noktanın farkında olabiliriz. Camdaki sinek gibi düşünmeli. Orada olduğunu biliyorum. Ama arkasına odaklanıyorum. Bu konuları açmak çok düşünceli bir hareket. Teşekkürler paylaşım için :)

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Sadece daha kolay anlaşılabilmesi için yazıyorum, bazı terimlere hakim olunmayabilir. Periferik bakış nesnenin orada olduğunu bilip farklı noktaya odaklanabilme diye açıklanabilir. Eğer gözlerimizde bir sağlık sorunu yoksa 176° görüş açımız var (yanlış hatırlıyor olabilirim ama o civardaydı) dolayısıyla aslında çenede göz var gibi davransak bile gözleri kullanarak tarama yoluyla önümüzdeki her noktanın farkında olabiliriz. Camdaki sinek gibi düşünmeli. Orada olduğunu biliyorum. Ama arkasına odaklanıyorum. Bu konuları açmak çok düşünceli bir hareket. Teşekkürler paylaşım için :)
Periferikin sözlük anlamından yola çıkarak biraz daha basitleştirirsek, aslında çevresel görüş olarak tanımlayabiliriz durumu. Kafamız gidilecek yöne çevrili ancak gözlerimiz çevreyi derinlemesine tarayacak. Yazarak kolay görünse de, ciddi anlamda dikkat ve beceri isteyen bir tecrübe...

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Periferikin sözlük anlamından yola çıkarak biraz daha basitleştirirsek, aslında çevresel görüş olarak tanımlayabiliriz durumu. Kafamız gidilecek yöne çevrili ancak gözlerimiz çevreyi derinlemesine tarayacak. Yazarak kolay görünse de, ciddi anlamda dikkat ve beceri isteyen bir tecrübe...
Evet Punctum, tamda karşılığı bu "çevresel bakış". Diğer bir bakış da merkezi bakış. Bu baktığımız nesneye odaklanıp kilitlenmeye yol açabiliyor.

Özellikle gece sürüşlerinde başımıza gelir. Merkezi bakış ile yakalandığımız bu olguya da "Sabit bakış görüşü" deniyor. Gece karanlık bir yolda ilerlerken uzaklarda, belki bir fabrikanın belki de bir evin tek bir ışığına odaklanırız. Bir süre sonra bu hipnotik bir uyarana dönüşür. O ışık kaynağına her baktığımızda kilitlenme süremiz uzar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar