Vespa zırıltısı

Arkadaşlar merhaba.Aranıza yeni katıldım ve yardımınıza ihtiyacım var.Vespa gts 250 kullanıcısıyım.Motorum henüz 5300 km. de.Yaklaşık 1-1,5 ay önce 25-45 km hızlar arasında motorun sol tarafından içeriden bir şey çarpıyormuş gibi aralıklı tık tık ses gelmeye başladı. Sonra seslerin frekansı arttı ve şu anda aynı hız aralığında zırlamaya dönüştü.Korlas da baktı ferco da ama sebebini bulamadılar.Motoru açmak gerektiği ama düşük km. de olduğu için yazık olduğunu,sesin bir tehlike arzetmeyeceğini böyle devam etmemi ve artarsa ya da bir arızaya sebep olursa tekrar gelmemi motoru komple söküp bakacaklarını söylediler.Hatta ses belki kesilir de dediler.Ben de iki arada kaldım.Buna benzer bir sorun yaşayan ve çözüm önerisi olan var mı acaba aranızda?Vespa en sorunsuz motor lduğu için tercih ettim ve üçüncü vespam bu ama böyle bir ses ilk defa duyuyorum.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Ya debriyaj tasından geliyor ses ya da debriyaj balata yaylarından... Eğer motorun kalkış sırasında çırpma yapmaya başlamışsa kesin yaylardan dır...

kesinlikle motoru açtırma. ''0'' aldıysan motoru yenisi ile değiştirme hakkın var, garantisi dolmadıysa (motor garantisi 2 yıl 30.000 km dir getiren firma değişiklik yapabilir.) yine değiştirmeye gidebilirsin. motor mekniğinden anlamadığım için fazla yardımcı olamam anlayan arkadaşlar yardımcı olabilir. Geçmiş olsun

kesinlikle motoru açtırma. ''0'' aldıysan motoru yenisi ile değiştirme hakkın var, garantisi dolmadıysa (motor garantisi 2 yıl 30.000 km dir getiren firma değişiklik yapabilir.) yine değiştirmeye gidebilirsin. motor mekniğinden anlamadığım için fazla yardımcı olamam anlayan arkadaşlar yardımcı olabilir. Geçmiş olsun

teşekkür ederim.motoru değiştireceklerini sanmam onarım yoluna giderler.debriyaja baktılar klasik maxiscooter kalkış gacırdaması değil bu biri varyatör diğeri krank boşluğu diyor.motorun açılmasının kötü etkisi nedir acaba?çok bilgili değilim.bu arada garantinin dolmasına iki ay kaldı ama iyi niyet garantisinin olduğu ve daha sonraki aylarda bu problem ağırlaşırsa ücretsiz ilgilenecekleri söylendi.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
teşekkür ederim.motoru değiştireceklerini sanmam onarım yoluna giderler.debriyaja baktılar klasik maxiscooter kalkış gacırdaması değil bu biri varyatör diğeri krank boşluğu diyor.motorun açılmasının kötü etkisi nedir acaba?çok bilgili değilim.bu arada garantinin dolmasına iki ay kaldı ama iyi niyet garantisinin olduğu ve daha sonraki aylarda bu problem ağırlaşırsa ücretsiz ilgilenecekleri söylendi.
Krank boşluğu olmasına imkan yok.... Yüke bindiğinde çok aşırı ses yapar zırıltının ötesinde...:cat::cat:
Debriyaj tası dediğim varyatör tası..Sakın bir yere sürtüyor olmasın?...

açılacaksa açılsın bence.
garanti bitmeden bence gerekeni yaptır...

Sakın motorun içini açtırtma.Hiç bir motor ilk fabrikikadan çıktığı gibi olamaz:wiinkk:Motorun içinden olcağını sanmam olursa debriyaj tasından olur.Benim arkadaşımdada aynı sorun vardı varyötörün içindeki bir rulman yüzünden yapıyormuş:cat:

benim piaggio zip 100üm var buna benzer bi ses çıkırtayor. benim ki ayak marşının oralarda bi yerden geliyor gibi, durduğum yerde hafif sağa yatırınca artıyo, ayak marşına dokununca azalıyo. 1 yıldır var sorun çıkarmadı ama sesi kesmek için gazladığım çok oluyo. ilk mesajım bu ben cengiz selamlar.

Arkadaşlar derdim artarak devam ediyor.Motor arıza ışığı yanmaya başladı.Motor ne kadar gazlarsam 6000 devirin üzerine çıkmıyor.Ses aynen devam ediyor ve ben sesi duymamak için sürekli gazlamak zorunda kalıyorum.Bugün fercoyu aradım ve bana söylenen şu:''Arkadaşım sen motoru ses duymak için mi kullanıyorsun gazlayınca ses kayboluyorsa sen de o hızda git.Bir şey olmaz motora.Ama içim rahatlasın diyorsan gel sökeriz bakarız.''Ayrıca aynı şeylerden şikayetçi olan başkaları da olduğunu gözümle gördüğüm halde yok öyle bir şey bi sen şikayetçisin ve o ses motorun doğal mekanik sesi garanti kapsamına girmez dendi.Şimdi daha bunun resmen bir arıza olduğunu kabul bile etmeyen bir servise sadece içim rahatlasın diye nasıl götüreyim alın parçalayın motoru diyeyim?Usta sanki gıcıklığına arayıp soruyormuşum gibi tavır takındı kime güveneyim nasıl yapayım derdimi kime anlatayım?

bu olanları vespa merkeze bildirmek gerekir bi sonuç çıkmama ihtimali yüksek ama. örnek:yeni alınmış piaggio x9 500 belli hızlarda ellerini bıraktığın zaman yalpalıyomuş (zip100'üm de 40-50kmh ile giderken elimi bırakırsam yalpalıyor önceden bu sorun yoktu) bunu merkeze bildirmişler, sürüş sırasında elleri bırakmak tehlikelidir diye cevap gelmiş. bu benim başıma gelmedi bana anlatıldı doğru mu bilmiyorum herşeye rağmen merkeze bildir.

Arkadaşlar derdim artarak devam ediyor.Motor arıza ışığı yanmaya başladı.Motor ne kadar gazlarsam 6000 devirin üzerine çıkmıyor.Ses aynen devam ediyor ve ben sesi duymamak için sürekli gazlamak zorunda kalıyorum.Bugün fercoyu aradım ve bana söylenen şu:''Arkadaşım sen motoru ses duymak için mi kullanıyorsun gazlayınca ses kayboluyorsa sen de o hızda git.Bir şey olmaz motora.Ama içim rahatlasın diyorsan gel sökeriz bakarız.''Ayrıca aynı şeylerden şikayetçi olan başkaları da olduğunu gözümle gördüğüm halde yok öyle bir şey bi sen şikayetçisin ve o ses motorun doğal mekanik sesi garanti kapsamına girmez dendi.Şimdi daha bunun resmen bir arıza olduğunu kabul bile etmeyen bir servise sadece içim rahatlasın diye nasıl götüreyim alın parçalayın motoru diyeyim?Usta sanki gıcıklığına arayıp soruyormuşum gibi tavır takındı kime güveneyim nasıl yapayım derdimi kime anlatayım?

geçmiş olsun kardeş, hiçbir motordan düzenli kendine has, çalışma şeklinden, başka ses çıkmaz, atıp tutmuşlar, garanti bitince gel demelerine sakın kanma, böyle bir hata ben yapmıştım, muhatap bile bulamassın sonra, benden sana ciddi bir uyarı, motorunun garantisi varsa ki 2 ay kaldı diyorsun, götür hemen servise bırak, 1 ay içinde halledemezlerse, senin yenisi alma hakkın var ve servis e bıraktığında tarih ve sorununu belirten servis fişide almayı unutma, belki önemli, belki önemsiz bir sesdir ama sonuçta para verip halledeceğin şeyi, neden bedava yaptırmayasın ..

bu olanları vespa merkeze bildirmek gerekir bi sonuç çıkmama ihtimali yüksek ama. örnek:yeni alınmış piaggio x9 500 belli hızlarda ellerini bıraktığın zaman yalpalıyomuş (zip100'üm de 40-50kmh ile giderken elimi bırakırsam yalpalıyor önceden bu sorun yoktu) bunu merkeze bildirmişler, sürüş sırasında elleri bırakmak tehlikelidir diye cevap gelmiş. bu benim başıma gelmedi bana anlatıldı doğru mu bilmiyorum herşeye rağmen merkeze bildir.

ferco zaten vespa merkez, daha neresine bildireceksin ki. kendi adamlarına laf kondurmazlar. elini bırakınca titreme sebebi, jantların zamanla yamulmasıdır. bu yüzden balans yapıyor ve yalpalıyor. balans ayarı yapınca sorun kalmaz, bunu da garantiden yapmazlar zaten.

Çarşamba günü götürüp bırakıyorum motoru.Arıza ışığını da gördükten sonra iyice çekinmeye başladım kullanmaktan.Artık komple sökecekler mi motoru mu yaracaklar ne gerekiyorsa yapın diyeceğim yeter ki huzurla kullanabileceğim bir hale getirsinler.Sonucu paylaşırım sizlerle arkadaşlar.

Bugün Ferco'dan aradılar motor hazırmış.Gittim aldım motorumu.Sorunun kaynağı hakikaten benzinmiş.İçindeki 95 oktanı temizleyip yerine aynı miktarda 98 oktan benzin koymuşlar(yarım depo).Bence bu hakikaten iş ahlakına yakışır bir incelik.Ayrıca motorun yazılımını güncellemişler.Maslak'tan Üsküdar'a kadar dinledim motoru sesten eser yok.Aynı sorundan muzdarip başka Vespa'lar da vardı Ferco'da.Arkadaşlar dostça bir uyarı yapayım galiba son dönemlerde petrol şirketleri karlarını artırmak için benzin oktanıyla oynuyor ve benzin kalitesini düşürecek işlemler yapıyorlar.Bu da enjeksiyonlu motorlarda avans vuruntusuna neden oluyor.Motorunuzdan devir düşürdüğünüzde zırıltılı bir ses duymaya başlarsanız sebebi benzin olabilir.Bana bundan sonra 98 oktan kullanmamı önerdiler ben de öyle yapacağım.Sizin de aklınızda bulunsun.Görüşmek üzere...

Bu arada yukarıdaki işlemler için hiçbir ücret talep etmeyen Ferco Motor'a teşekkkür ederim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar