Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Tartışmaya çevirmiyorum, eleştiriye "ergen" diyerek cevap veriyor. troll oldu besbelli zaten.
Siz yazdıgım şeyi tam anlamamışsınız, ya da ben anlatamadım. Siz genel olarak bindiğiniz bir motorda debriaj boslugunu anlamayıp kontrol ederken mi anlıyorsunuz mesela.
İnsan aktif olarak motorunu sürüyorsa yazdıgım maddelerin hepsini zaten ortaya çıktığı dönemde fark eder. Kusura bakmayın 500 kmde bir zincir yağlayan bir adam zincirde problem oldugunu uzun yola cıkmadan önce kontrol ediyorsa ya bu işten anlamıyordur ya da gerizekalıdır benim gözümde.
Ya da ön far yanıyor mu kontrol yazılmış allah aşkına bunu özellikle kontrol etmek mi gerekiyor =) zaten sürerken problem varsa fark edersin bozulur bozulmaz.
Çok basit bir mantık bu listede belirttiğim şeyleri kontrol etmeden daha en basta motoru sürerken fark etmiyorsa bir kişi, trafiğe cıkmasın bi zahmet
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:
şşş sakin ol kalbine zarar
dediklerim hala aynı tutarlılıkta devam ediyor.
sen farının yanıp yanmadıgını kontrol et belli ki sürerken anlamıyorsun bi halttan illa özellikle bakman gerekiyor.
Doğru diyorsun aslında, ön farın yanıp yanmadığını gündüz vakti aydınlatması olmayan bir tünele girdiğimizde hemen anlıyoruz. Bu konuda hak verdim cidden, samimiyim.
Motosikleti uzun yol kısa yol farketmez, genel olarak kontrol etmek gerekir zaten.
Ama gaz kolunun 2-5mm boşluğunu kontrol etme diye bir şey yok. 7mm boşluk var diyelim. Ne yapacaz, uzun yola çıkmayacakmıyız. Yada zincirin 3 baklası paslanmış. Ne yapalım, yeni zincir mi takalım motora.
Ardinol'un yazdıklarına katılıyorum, bazı şeyleri kullanım sırasında fark etmiyorsanız kontrol etmeniz bir şeyi değiştirmez. Kullanırken fren lambasınının çalışmadığını nasıl bilecez diye soracak olanlar önce fren lambası sadece motosiklet kullanılmıyorken mi bozulur onu cevaplasın.
Benim başıma geldi misal, motosikleti muayeneye götürecektim. Kontrollerini yaptım bir gece öncesinde, ön fren manetinden fren lambası yanıyordu. Tüv'e vardım, yanmadı. Ne işe yaradı benim kontrolüm ?
Eğer motosikletinizde olan bazı değişiklikleri, arızaları hissedemiyorsanız yola çıkmadan önce kontrol etmeniz de çok bir fayda sağlamaz.
Doğru diyorsun aslında, ön farın yanıp yanmadığını gündüz vakti aydınlatması olmayan bir tünele girdiğimizde hemen anlıyoruz. Bu konuda hak verdim cidden, samimiyim.
kusura bakma ama motor sürmeyi bildiğine emin misin.
Ön farın gündüz calısıp calısmadıgını fark etme yolları;
-Motoru calıstırdıgında 5 metre önüne kadar birşey varsa ışık vurur
-önünde bir araç varsa (mesafe uzaksa bile) arka camdan farın ışığı vurur (yansıması)
-mahalle arası sürerken dönüşlerde araçlardan ya da ev/dükkan camlarından ışık vurur (yansıması)
-loş bir ortama girdiğinde (tünel olabilir köprü altı olabilir) ışık vurur.
Siz cidden farın yandıgını sadece akşamalrı ve aydıntlatmasız tünelde mi anlıyorsunuz?
Arkadaş bir konuya da köfte karıştırmayın yahu. Adam belki vejeteryan , belki beyaz et seviyor veya ruhunda GS cilik var ama parası yok Gözlemeden başka bir şey yemiyor.
Tartışmaya çevirmiyorum, eleştiriye "ergen" diyerek cevap veriyor. troll oldu besbelli zaten.
Siz yazdıgım şeyi tam anlamamışsınız, ya da ben anlatamadım. Siz genel olarak bindiğiniz bir motorda debriaj boslugunu anlamayıp kontrol ederken mi anlıyorsunuz mesela.
İnsan aktif olarak motorunu sürüyorsa yazdıgım maddelerin hepsini zaten ortaya çıktığı dönemde fark eder. Kusura bakmayın 500 kmde bir zincir yağlayan bir adam zincirde problem oldugunu uzun yola cıkmadan önce kontrol ediyorsa ya bu işten anlamıyordur ya da gerizekalıdır benim gözümde.
Ya da ön far yanıyor mu kontrol yazılmış allah aşkına bunu özellikle kontrol etmek mi gerekiyor =) zaten sürerken problem varsa fark edersin bozulur bozulmaz.
Çok basit bir mantık bu listede belirttiğim şeyleri kontrol etmeden daha en basta motoru sürerken fark etmiyorsa bir kişi, trafiğe cıkmasın bi zahmet
şşş sakin ol kalbine zarar
dediklerim hala aynı tutarlılıkta devam ediyor.
sen farının yanıp yanmadıgını kontrol et belli ki sürerken anlamıyorsun bi halttan illa özellikle bakman gerekiyor.
Bayağı tartışmaya çeviriyorsun. Sadece sen değil diğer arkadaşta. Konu uzun yola çıkmadan yapılacaklar. Adam da genel bir liste vermiş. Sen ve diğer arkadaş eleştiriye tutmuşsunuz. Kullandığınız dil eleştiri dili, uyarı veya tavsiye dili değil. Ayrıca hâlâ yolda fark edilecek meselelerden bahsediyorsun. Tekrar ediyorum konu yola çıkmadan yapılacaklar.
Adama sert çıkılmış, hem de çıkış yapan konuyu açan bile değil. Adam da sert bir şekilde eleştirmiş. Tartışmayı başlatan kendisi değil yani. Troll olan nasıl kendisi oldu? Evet "Ergen" tabiri sataşma olmuş ona kabulüm lakin tartışmayı kendisi başlatmamış. Evet, tekrar ediyorum bir tartışma başlatılmış.
Foruma katkı yapman güzel @arndiol lakin senin tartışma içinde olduğunu ilk görüşüm değil.
Arkadaş bir konuya da köfte karıştırmayın yahu. Adam belki vejeteryan , belki beyaz et seviyor veya ruhunda GS cilik var ama parası yok Gözlemeden başka bir şey yemiyor.
Bayağı tartışmaya çeviriyorsun. Sadece sen değil diğer arkadaşta. Konu uzun yola çıkmadan yapılacaklar. Adam da genel bir liste vermiş. Sen ve diğer arkadaş eleştiriye tutmuşsunuz. Kullandığınız dil eleştiri dili, uyarı veya tavsiye dili değil. Ayrıca hâlâ yolda fark edilecek meselelerden bahsediyorsun. Tekrar ediyorum konu yola çıkmadan yapılacaklar.
Adama sert çıkılmış, hem de çıkış yapan konuyu açan bile değil. Adam da sert bir şekilde eleştirmiş. Tartışmayı başlatan kendisi değil yani. Troll olan nasıl kendisi oldu? Evet "Ergen" tabiri sataşma olmuş ona kabulüm lakin tartışmayı kendisi başlatmamış. Evet, tekrar ediyorum bir tartışma başlatılmış.
Foruma katkı yapman güzel @arndiol lakin senin tartışma içinde olduğunu ilk görüşüm değil.
Valla uzun zamandır sadece Okan abi ile didiştik onunla da helalleştik, başka da hatırlamıyorum baya süredir.
Ama adımız çıkmış bi kere naparsın
Evet eleştireceğiz, burası forum ve konu sahibi dahil herkes birini hakkında yanlış gördüğü şeyleri eleştirebilir. Her eleştirene trip atıp ergen denilecekse gitsinler anaokulu kantininde 3 yaşındaki berkecan ile otursunlar.
Yaptıgım eleştirinin gayet mantıklı olduğunu düşünüyorum çünkü yapay zekaya yazdırılmış gibi bir tablo , bu maddelerin büyük cogunlugunu zaten kontrol sırasında değil genel kullanım sırasında fark ediyor olmaları lazım. Bunları sürüş sırasında değil kontrol sırasında fark ediyorsa büyük problem.
önceki sayfaya bakarsanız algı yapılıp biz bunlara ne gerek var bas git demişiz gibi bize laf yapıldı. Dediğimiz bu değildi.
Motosikleti uzun yol kısa yol farketmez, genel olarak kontrol etmek gerekir zaten.
Ama gaz kolunun 2-5mm boşluğunu kontrol etme diye bir şey yok. 7mm boşluk var diyelim. Ne yapacaz, uzun yola çıkmayacakmıyız. Yada zincirin 3 baklası paslanmış. Ne yapalım, yeni zincir mi takalım motora.
Ardinol'un yazdıklarına katılıyorum, bazı şeyleri kullanım sırasında fark etmiyorsanız kontrol etmeniz bir şeyi değiştirmez. Kullanırken fren lambasınının çalışmadığını nasıl bilecez diye soracak olanlar önce fren lambası sadece motosiklet kullanılmıyorken mi bozulur onu cevaplasın.
Benim başıma geldi misal, motosikleti muayeneye götürecektim. Kontrollerini yaptım bir gece öncesinde, ön fren manetinden fren lambası yanıyordu. Tüv'e vardım, yanmadı. Ne işe yaradı benim kontrolüm ?
Eğer motosikletinizde olan bazı değişiklikleri, arızaları hissedemiyorsanız yola çıkmadan önce kontrol etmeniz de çok bir fayda sağlamaz.
Far konusunda başına gelen talihsizlik olmuş da kontrol etmenin amacı önceden müdahale edebilmek, sonrasında olana da bir şey yapamazsın ki artık sorumluluğun dışı ki sana olan aynen öyle.
Ben de boşluk olaylarına katılıyorum. ama zincire bir şey diyemem. Paslanmış olsa ve yolculuk şart bir plan değilse önce değiştirebilirdim sanıyorum.
Valla uzun zamandır sadece Okan abi ile didiştik onunla da helalleştik, başka da hatırlamıyorum baya süredir.
Ama adımız çıkmış bi kere naparsın
Evet eleştireceğiz, burası forum ve konu sahibi dahil herkes birini hakkında yanlış gördüğü şeyleri eleştirebilir. Her eleştirene trip atıp ergen denilecekse gitsinler anaokulu kantininde 3 yaşındaki berkecan ile otursunlar.
Yaptıgım eleştirinin gayet mantıklı olduğunu düşünüyorum çünkü yapay zekaya yazdırılmış gibi bir tablo , bu maddelerin büyük cogunlugunu zaten kontrol sırasında değil genel kullanım sırasında fark ediyor olmaları lazım. Bunları sürüş sırasında değil kontrol sırasında fark ediyorsa büyük problem.
önceki sayfaya bakarsanız algı yapılıp biz bunlara ne gerek var bas git demişiz gibi bize laf yapıldı. Dediğimiz bu değildi.
Neyse adımız cıkmş belli
abi hassas bu arkadaş biraz. ilk cümlede ergen falan demeye basladı.
sen karşındaki ile aynı seviyede karşılık verip alevlendiriyon, daha tatlı oluyor.
Ben zaten eleştiriye karşı değilim bak daha şimdi diğer arkadaşın yorumunu eleştirdim. Ama bunun da üslubu var. Diğer arkadaşı biraz zorbalamış gibi eleştirdiniz. Sanki adam kötü bir şey yazdı. Aslında olayı başlatan sen değilsin ama olayı kızıştırdın
Not: Okan abiyle yaptığın tartışmayı görünce şahsen sinirlenmiştim. Hatalıdır, değildir(ki ben seni daha haklı bulmuştum) sırf üslubundan konuyu okumayı bıraktım.
Far konusunda başına gelen talihsizlik olmuş da kontrol etmenin amacı önceden müdahale edebilmek, sonrasında olana da bir şey yapamazsın ki artık sorumluluğun dışı ki sana olan aynen öyle.
Ben de boşluk olaylarına katılıyorum. ama zincire bir şey diyemem. Paslanmış olsa ve yolculuk şart bir plan değilse önce değiştirebilirdim sanıyorum.
ya hocam iyi güzelde bu her sürüşten önce yapılmaz ki insan kullandığı motoru bilmez mi? debriyajda bir şey varsa önceki günün akşamından bilir onu gaz teli vs. hadi uzun yola çıkacaksın cumadan bak yağına suyuna sabahta havaları tamamla gogo.
Tabiki bu kadar ayrıntılı kimse bakmaz. Bende bakmıyorum. Fakat POWER olarak kısalttığım yüzeysel teknik kontroller en fazla 10 sn alıyor. Bunun her sabah yapılması inanın çok faydalı olacaktır. Akşamdan sabaha park yerinde sinyal lambası kırılabilir, arızalanabilir. Yine diyorum bu kadar ayrıntılı bakılamayabilir.
kusura bakma ama motor sürmeyi bildiğine emin misin.
Ön farın gündüz calısıp calısmadıgını fark etme yolları;
-Motoru calıstırdıgında 5 metre önüne kadar birşey varsa ışık vurur
-önünde bir araç varsa (mesafe uzaksa bile) arka camdan farın ışığı vurur (yansıması)
-mahalle arası sürerken dönüşlerde araçlardan ya da ev/dükkan camlarından ışık vurur (yansıması)
-loş bir ortama girdiğinde (tünel olabilir köprü altı olabilir) ışık vurur.
Siz cidden farın yandıgını sadece akşamalrı ve aydıntlatmasız tünelde mi anlıyorsunuz?
Vay arkadaş, 54 yaşında olduk yeni jenerasyon. Buyur burdan yak. Yapay zekaya yazdırıyormuşum filan, te allaam yaa. Yok kızarım normalde bu laflara ama gülesim geldi bu sefer . Bu arada yapay zekaya yazdırmadım bunları. İngiltere'de CB125F motorunun bütün bakımlarını, sıvı değişimlerini, zincir ve dişli değişimlerini filan kendisi yapan Richard adında gayet becerikli bir youtuber'dan aldım bu listeyi. Üşenmedim tek tek yazdım videoda bahsettiklerini, telefonumun notlar bölümüne attım. Uzun yola çıkmadan 3-5 dk da bakılıyor zaten, zannettiğiniz gibi çok vaktinizi almıyor içiniz rahat olsun. Ama siz boş verin, ne gerek var öyle uzun uzun kontrollere dimi. Çevirin kontağı gazla gitsin. Forum da zaten goy goy yeri, bilgiymiş tecrübeymiş salla gitsin. Başına bişey mi geldi, bi şekilde hallolur nasılsa.
Bir tek sen yaşını başını aldın dimi ?..
Hayırdır arkadaş ? Merak etmeyesin bu forumun yarısı tekavütlerle dolu...
Ben 56 yaşındayım.. 40 yıldır da motor üstündeyim... Yaşının 5 katı uzun yola çıkmışımdır ki , hiç listelediğin şeylere topluca bakıp çıkmadım...
Zaten olması gereken bakımlardan , gözlemlemelerden bahsetmişsin..
Arndiol un dediği gibi ayrıca bakmana gerek yok... Bakacaksan zincirin yağına , motor yağına suyuna bak, üzerine sağlam yağmurluk al çık..
Akşamdan motoru park ettiğimde bilirim ki sabah uzun yola bile anahtarı takar çıkarım..
Forum goy goy yeri falan değil.. O senin görüşün... Asıl buraya liste halinde koyduğun başlık goy goya müsait.. Konuyu sen açtın..Biz niye suçlu olalım.... Bak baş tarafta yazmışım tavsiyemi.. Su mu dökelim bir de ?..
Bilgi tecrübe demişsin... Bilgi tecrübe forumlarddan kazanılmıyor işte.. Onu anlatmaya çalışıyoruz...
O kadar motorumuz bakımlı 4 4 lük olduğu halde yolda da kalabiliyoruz.. Hiç ummadığın sebepten...
Gecenin birinde ankara dönüşü uşakta statör yandı... Naapacaksın ? oluyor işte...'' Yola çıkmadan statörü kontrol etmemiştim allah kahretmesin beni'' diye dövünelim mi ?.. Çekici sırtında izmire döndüm, olacağı varmış diyip geçiyorsun..
Tartıştığın konuda haksızsın... Zincirin bolluğunu, paslanmasını , manetteki boşluğu en son kontrollerde farkediyorsan bir şey diyemem, polemik konusu olur..
Son olarak arke fren lambanın yandığını görebilir farkedebilirsin çok basit şekilde... Trafikte ışıklarda durduğunda frene basıyorsan aynana bakarsan arkadaki araçta kırmızı ışığın yansımasını görebilirsin... Daha bir çok yolu var ama konu uzadıkça uzadı...
Sana ilk dediğimi tekrar diyerek konudan çıkıyorum...
Sağlam bir yağmurluğun olsun...
Bu arada ERGEN diye benden bahsetmiştin....
Keşke ERGEN olsam..
Bende alışkanlıktır, Ayetel Kürsi okumadan asla motora binmem. Bazen arkadaşlarla beraber sürdüğümüz zamanlar mola sonrası herkes motoruna bindiğinde ben içimden okurken haliyle kilitlenmiş gibi oluyorum, bana seslendiklerinde duysam bile Sure bozulmasın diye cevap vermiyorum. Haliyle dışarıdan bakan durumu yanlış anlıyor.
Köfte olmazsa olmaz ama çöpşiş de olur o da olmadı güzel yapılmış sucuklu tost da iş görür. Gözleme sade hamur, lök gibi oturur mideye, kan şekerini ekstra yükseltir, adamı yorar hocam. Bu da bizim uzmanlık alanımız ona göre
Köfte olmazsa olmaz ama çöpşiş de olur o da olmadı güzel yapılmış sucuklu tost da iş görür. Gözleme sade hamur, lök gibi oturur mideye, kan şekerini ekstra yükseltir, adamı yorar hocam. Bu da bizim uzmanlık alanımız ona göre