Uzun Yol Tavsiyesi

Reyiz öyle düşünmüyor. Yine de 88'i geçmesin.

81 ilde 'Akıllı Koridor' uygulaması başladı! Bilmeyen büyük ceza ödeyecek​

Türkiye genelinde trafik denetimlerinde yeni bir dönem başladı. Otoyollarda radar noktasını görünce yavaşlayıp kamerayı geçince hızlanan sürücüler için yolun sonu göründü. 81 ilde devreye alınan 'Akıllı Koridor' uygulaması, sadece hızı değil, araç içindeki o ihlali de yapay zeka ile anında tespit ediyor. İşte cezaların eve gelmesine neden olan yeni sistemin detayları...​

17.01.2026 - 21:00Yayınlanma 18.01.2026 - 00:16Güncelleme

81 ilde 'Akıllı Koridor' uygulaması başladı! Bilmeyen büyük ceza ödeyecek'Akıllı Koridor' uygulaması başladı! Bilmeyen büyük ceza ödeyecek
Trafik güvenliğini sağlamak amacıyla teknolojinin tüm imkanlarını kullanan İçişleri Bakanlığı, denetim stratejisinde köklü bir değişikliğe gitti. 2026 yılı itibarıyla 81 ilde tam kapasiteyle çalışmaya başlayan yeni nesil Plaka Tanıma Sistemleri (PTS), sürücüler arasındaki 'radarı görünce yavaşla' alışkanlığını tarihe gömdü. Yolların giriş ve çıkış noktalarına yerleştirilen yüksek teknolojili kameralar, artık anlık hıza değil, iki nokta arasındaki ortalama hıza odaklanıyor.

MATEMATİKSEL KESİNLİKLE CEZA YAZILIYOR

Yeni sistemin çalışma prensibi basit bir fizik kuralına dayanıyor. 'Akıllı Koridor' olarak adlandırılan uygulama, aracın giriş yaptığı nokta ile çıkış yaptığı nokta arasındaki mesafeyi ve zamanı hesaplıyor. Sürücüler, kamera önünden yasal sınır olan 50 km hızla geçse dahi, iki nokta arasındaki mesafeyi olması gerekenden daha kısa sürede tamamladıysa sistem otomatik olarak devreye giriyor. Bu durum, sürücünün kameraların olmadığı ara bölgelerde hız limitini aştığının kanıtı sayılarak ceza makbuzu düzenleniyor.

BENZİNLİKTE MOLA TAKTİĞİ ARTIK İŞE YARAMIYOR

Sürücüler arasında konuşulan 'Hızlı giderim, benzinlikte mola verip ortalamayı düşürürüm' yöntemi de yeni sistemle birlikte geçerliliğini yitirdi. Yeni kurulan koridorlar, eskisi gibi sadece gişeden gişeye değil, kavşaktan kavşağa olacak şekilde kısa mesafeli kurgulandı. Özellikle Kuzey Marmara, İzmir-İstanbul ve Anadolu Otoyolu gibi güzergahlarda kameralar 10-20 kilometrelik sık aralıklarla, dinlenme tesislerinin giriş-çıkışlarına yerleştirildi. Böylece sürücüler mola verene kadar geçtikleri kısa parkurda hız sınırını aşmışlarsa cezadan kaçamıyor.

GECE GÖRÜŞLÜ YAPAY ZEKA: KEMER VE TELEFON DENETİMİ

Sistemin tek marifeti hız ölçmekle sınırlı kalmıyor. Kızılötesi (IR) ve yüksek çözünürlüklü lenslerle donatılan kameralar, zifiri karanlıkta dahi araç içini net bir şekilde görüntüleyebiliyor. Yapay zeka destekli yazılım şu ihlalleri saniyeler içinde tespit ediyor:
  • Emniyet Kemeri: Sürücü veya yolcunun koyu renk kıyafet giymesi fark etmeksizin, kemerin gerginliği ve açısından takılı olup olmadığı anlaşılıyor.
  • Cep Telefonu: Sürücünün seyir halindeyken telefonla konuşup konuşmadığı belirleniyor.
  • Şerit İhlali: Ağır tonajlı araçların şerit ihlalleri ve emniyet şeridi kullanımları fotoğraflanıyor.

YÜZDE 10 TOLERANS SINIRI DEVAM EDECEK

Hız sınırlarında uygulanan yüzde 10 tolerans kuralı, yeni sistemde de geçerliliğini koruyor. Otoyollarda 140 km/s olan sınır için ceza işlemi 154 km/s hızdan itibaren başlıyor. Ancak bilgisayar destekli sistemde polisin inisiyatifi bulunmuyor. Ortalama hızın tolerans sınırını 1 km/s dahi aşması durumunda sistem cezayı otomatik olarak onaylıyor.

RADAR TESPİT CİHAZINA AĞIR YAPTIRIM

Öte yandan trafik mevzuatına göre araçlarda radar tespit cihazı veya benzeri mobil uygulamaların kullanılması suç teşkil ediyor. Bu cihazların araçta bulundurulması, cihazın müsadere edilmesine ve sürücüye ağır para cezaları uygulanmasına neden oluyor.
Selamlar araba ile motosikleti karıştırmayalım bizim hız limitimiz kamyon ile aynı ....

Konudan alakasız ama uzun yolda artçı yerine çanta bağlayan var mı acaba ? Topcase dışında sırta çanta takmak uzun yolda yorucu olabilir diye artçı yerine bi çanta koyayım diyorum ama riskli midir.
Ben tüm uzun yol seyahatlerimde arkaya sırt çantası bağlarım. Hatta 2-3 kez 2 sırt çantası üst üste bağlamıştım. Çantanın kendi iplerini ve kollarını sele altından birbirine bağlayıp üstünden ağ file ve en üstten de kancalı lastik ile sabitliyorum ve en ufak kayma bile olmuyor yol boyunca. Topcase çirkin göründüğü için bu şekilde çıkıyorum yola.

Selamlar araba ile motosikleti karıştırmayalım bizim hız limitimiz kamyon ile aynı ....
Otobanlardan uzak durarak, yolculukları orman yollarından yaparsak hem motosiklet sürücülüğünün hakkını veririz, hem manzaralı bir sürüş yaparız hem de istesek çok hızlı gidemeyeceğimiz için ceza ile uğraşmamış oluruz. Tüm yolu otobandan yapan kişiler zaten motosiklet kullanmasın, gitsin çoluk çocuk gibi 4 tekere binsin. O ne öyle amele gibi a noktasından b noktasına dümdüz gitmek. (Lafım sana değil)

Otobanlardan uzak durarak, yolculukları orman yollarından yaparsak hem motosiklet sürücülüğünün hakkını veririz, hem manzaralı bir sürüş yaparız hem de istesek çok hızlı gidemeyeceğimiz için ceza ile uğraşmamış oluruz. Tüm yolu otobandan yapan kişiler zaten motosiklet kullanmasın, gitsin çoluk çocuk gibi 4 tekere binsin. O ne öyle amele gibi a noktasından b noktasına dümdüz gitmek. (Lafım sana değil)

Ya bırakın milleti kategorize etmeyi.

Kurallara uymak şartıyla isteyen istediği gibi sürsün.

Muğla tarafındayken bende otobana girmeden Manisa'ya kadar gittim yolları aşırı güzeldi yolculuğumun 100 150KMsi deniz kenarında ve çok güzel bir havada geçti ama Manisa'dan Sakarya'ya dönüşte resmen otobanın girişini mumla aradım tek şeritli yollarda ki tırların hayvan gibi gitmesi mi arabaların fren yapamıyacağı şekilde götümün dibinde gitmesi mi çok can sıkıcıydı hava kararmadan varmam gerektiği içinde yolculuğumun 500KMsinin 200ü orman 300ünü otobanda yaptım . Kısa 100 200KM arası yollar bence de orman yollarında yapılmalı motosikletin amörtisör kalitesi de yolculuğu çok etkiliyo ama belli bir KMnin üstünde çok can sıkar

Muğla tarafındayken bende otobana girmeden Manisa'ya kadar gittim yolları aşırı güzeldi yolculuğumun 100 150KMsi deniz kenarında ve çok güzel bir havada geçti ama Manisa'dan Sakarya'ya dönüşte resmen otobanın girişini mumla aradım tek şeritli yollarda ki tırların hayvan gibi gitmesi mi arabaların fren yapamıyacağı şekilde götümün dibinde gitmesi mi çok can sıkıcıydı hava kararmadan varmam gerektiği içinde yolculuğumun 500KMsinin 200ü orman 300ünü otobanda yaptım . Kısa 100 200KM arası yollar bence de orman yollarında yapılmalı motosikletin amörtisör kalitesi de yolculuğu çok etkiliyo ama belli bir KMnin üstünde çok can sıkar
Aciliyet ve otoban harici ulaşım olmaması hariç benim aslında demek istediğim. Orman yollarının bir güzelliği de pek kamyon ve tırlar uğramıyor oralara, püfür püfür geziyorum.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Ya bırakın milleti kategorize etmeyi.

Kurallara uymak şartıyla isteyen istediği gibi sürsün.
Abi iyi diyorsun da otobanda kurallara uyunca da kamyon ve tırlar ile aynı hızda gitmen gerekiyor, o durum daha vahim. İsteyen pembe pembe gitsin yine otobandan bize göre hava hoş. Virajdan korkan adamın yeridir otoban. 😅

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Motosikleti
Fz-07
Herkese merhaba, motorum CF Moto NK250 ve yaklaşık 500 km tek sefer (gidiş–dönüş toplam 1000 km) uzun yol planlıyorum; bu mesafelerde nelere dikkat edilmeli, nelerden kaçınılmalı ve özellikle 250 cc naked motorla uzun yol yapanların deneyimlerini paylaşırlarsa çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.
Konfor sele, motora özel varsa öne uzun cam taktır, kulak tıkac, kaskta yoksa kesin interkom müzik için şart. Alt üst yağmurluk kesin olsun yanında. Saat başı km fark etmeksizin 15dk mola ver. Yanında lastik tamiri kiti olsun. Motorunun bakımını ve kendi koruyucu ekipmanlarını yazmaya gerek duymadığım için özellikle belirtmedim.

Aciliyet ve otoban harici ulaşım olmaması hariç benim aslında demek istediğim. Orman yollarının bir güzelliği de pek kamyon ve tırlar uğramıyor oralara, püfür püfür geziyorum.

Abi iyi diyorsun da otobanda kurallara uyunca da kamyon ve tırlar ile aynı hızda gitmen gerekiyor, o durum daha vahim. İsteyen pembe pembe gitsin yine otobandan bize göre hava hoş. Virajdan korkan adamın yeridir otoban. 😅
Orman yollarından gidenlere de "işsiz güçsüz" diyorlar. "Zaman derdi yok, yetişmesi gereken yer yok". "Otoban şartlarına ayak uyduracak motoru alacak para da yok. Kendi kendilerine takılıyorlar işte" diyorlar. :D

Bu yazdığın ilk yazdığından daha beter, ilk yazdığında hiç değilse motosikletçileri kategorize ediyordun, şimdi artı olarak otobanda gidenleri korkaklıkla itham ediyorsun.

Bu yazdığında bence tır ve kamyon şoförlerine haksızlık ediyorsun. Adamlar özel otomobil sürücülerinden daha bilinçli ve saygılı örnek aşağıda.

Orman yollarından gidenlere de "işsiz güçsüz" diyorlar. "Zaman derdi yok, yetişmesi gereken yer yok". "Otoban şartlarına ayak uyduracak motoru alacak para da yok. Kendi kendilerine takılıyorlar işte" diyorlar. :D
Ortalık gs kaynıyor orman yolunda. Onu diyenleri bekleriz virajlara. İlk virajda zafer akçay a çıkmasınlar da.

Bu yazdığın ilk yazdığından daha beter, ilk yazdığında hiç değilse motosikletçileri kategorize ediyordun, şimdi artı olarak otobanda gidenleri korkaklıkla itham ediyorsun.

Bu yazdığında bence tır ve kamyon şoförlerine haksızlık ediyorsun. Adamlar özel otomobil sürücülerinden daha bilinçli ve saygılı örnek aşağıda.

Tır ve kamyon şoförlerine bir şey demedim ki. Ayrıca ne kadar dikkatli olursa olsunlar rüzgarları bile motosikleti etkiliyor ve etraflarında çok kör noktası var o araçların. Son olarak da kamyon ve tır şoförlerinin içinde çok iyi olanları tabi ki vardır ona lafım yok ama kötü olanlarının sayıları da hiç az değil.

Bu arada çok iyi viraj yaparım anlamı çıkmasın buradan. Son gezintide virajın içinde çakıl filan vardı ve karayolları müdürlüğünün sürgülü kapısından içeri uçuyordum neredeyse.

Son düzenleme:
Ben tüm uzun yol seyahatlerimde arkaya sırt çantası bağlarım. Hatta 2-3 kez 2 sırt çantası üst üste bağlamıştım. Çantanın kendi iplerini ve kollarını sele altından birbirine bağlayıp üstünden ağ file ve en üstten de kancalı lastik ile sabitliyorum ve en ufak kayma bile olmuyor yol boyunca. Topcase çirkin göründüğü için bu şekilde çıkıyorum yola.
Bende topcase görüntüsünü sevmiyorum da kendi garajım olmadığı için otoparktaki motora yürürken elimde kask eldivenle gezmek de istemiyorum. Çanta kayar diye düşünüyordum da sizin dediğinize göre iyi bağlayınca sorun olmuyor.

Yapay zekalı radar motordan "annamaz" mı diyorsunuz? Yoksa bir kamyon ceza yazar mı demek istediniz?

"Ben güzele güzel demem, güzel benim olmayınca." - Ka

Yapay zekalı radar motordan "annamaz" mı diyorsunuz? Yoksa bir kamyon ceza yazar mı demek istediniz?

"Ben güzele güzel demem, güzel benim olmayınca." - Karacaoğlan
Amin...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar