Uzun Yol Tavsiyesi

Herkese merhaba, motorum CF Moto NK250 ve yaklaşık 500 km tek sefer (gidiş–dönüş toplam 1000 km) uzun yol planlıyorum; bu mesafelerde nelere dikkat edilmeli, nelerden kaçınılmalı ve özellikle 250 cc naked motorla uzun yol yapanların deneyimlerini paylaşırlarsa çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

Motosikleti
D400
Bakımının yapılı oldugunu varsayarak, yağ kontrolü, hidrolik kontrolü, zincir gerginlik kontrolü, vidalarının kontrolü gerekli.

Ek olarak bakım çantası, lastik tamir kiti, yedek civatalar da olsun yanınızda.

Gideceğiniz güzergah önemli, ilk uzun yolunuz ise dağ bayır tepe gezmeyin biraz ana yollarda ya da çift şerit yollarda ilerleyin.

Deponuz yarıya yaklaştıgında fulleyin sürekli, sonra alırım demeyin öyle bir denk gelirsiniz ki benzinlik cıkmaz karşınıza.

Bol su için, sıkı giyinin ekipmansız çıkmayın. Kulak tıkacı varsa mutlaka kullanın.

CFmoto sürücüsü oldugunuz için de duasız binmeyin de yolda kalmasın 🤪 :p

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Motorun naked olduğu için rüzgardan bunalacaksın, konfor sele kullanman uzun yolda totonu rahat ettirecektir, 1000 km parkuru bir an önce tamamlamak için acele etme ve unutma ki en büyük kazalar eve varırken son bir kaç 10 km'de olurmuş. Saat başı olur, 100 km2de bir olur mutlaka 3-5 dk mola ver ve kan dolaşımın için hareket et. Kulak tıkacı sana fayda sağlayacaktır. Gideceğin güzergahın hava durumunu iyi takip et ve ekipmanların ona göre olsun. Çok üşüdüğünü ayak parmaklarının ve el parmaklarının uçlarının donmasından anlayacaksın ve bunun bu mevsimde en zahmetsiz çözümü eldiven içine bakkallarda satılan nitril eldiven takmak ve de motor botu içine giydiğin çorabın üzerine bir de babet çorap giyerek bot giymen. Sabah saatlerinde doğuya, akşam dönüşlerinde batıya giderken dikkat et, güneş önden gelecektir. Kazasız belasız sürüşler dilerim.

Ben liste yaptım, uzun yola çıkmadan önceki gün bu kontrolleri yapıyorum.
  • Ön fren hidroliği kontrolü
  • Gaz kolu 2-5mm boşluk
  • Debriyaj kolu 10-20mm boşluk
  • Gidon serbestçe dönüyor mu, takılma var mı?
  • Gaz kolu serbestçe bırakıyor mu?
  • Korna çalışıyor mu?
  • Aydınlatmalar çalışıyor mu?
  • Fren lambaları çalışıyor mu?
  • Ön freni sıkarak ön süspansiyonu kontrol et. Sıkışması rahat ve yumuşak mı, vuruntu veya rahatsız edici ses var mı?
  • Arka süspansiyonu da aynı şekilde kontrol et.
  • Ön lastik 1.75 bar (25 psi)
  • Arka lastik 2.25 bar (33 psi)
  • Yağ seviyesi kontrolü
  • Zincir gerginliği 20-30mm arası. Farklı yerlerden kontrol et, gerginlik farkı olabiliyor.
  • Zincirde paslanma var mı?
  • Ön fren pabuçlarını kontrol et
  • Arka fren pedalı çalışma aralığı 20-30mm
  • Arka fren (kampana) yıpranma göstergesini kontrol et. Fren pabuçları aşınmışsa kampana üzerindeki hareketli ok işaretli yere gelir.
  • Arka fren (kombine fren) hidroliği kontrolü

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
üstüne çok düşünme düşünürsen vazgeçersin :)

Motosikleti
Yok
Bu hoca arkadaşı bilgili, iyi niyetli ve samimi bulmuştum.

Sıralı Kontrol Sistemi - İleri Sürüş Teknikleri | 4.Bölüm (Sürüş öncesi yapılacak motosiklet kontrolleri)

Motosikleti
Forza250-cygnusL
  • Gaz kolu 2-5mm boşluk
  • Korna çalışıyor mu?
  • Ön freni sıkarak ön süspansiyonu kontrol et. Sıkışması rahat ve yumuşak mı, vuruntu veya rahatsız edici ses var mı?
  • Yağ seviyesi kontrolü
  • Zincir gerginliği 20-30mm arası. Farklı yerlerden kontrol et, gerginlik farkı olabiliyor.
  • Arka fren (kampana) yıpranma göstergesini kontrol et. Fren pabuçları aşınmışsa kampana üzerindeki hareketli ok işaretli yere gelir.
Hayırdır ? Vizeye mi girecek ?..
Bu saydıkların zaten olması gerekenler... Extra birşeyler tavsiye edebilirsin mesela...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Kredi kartında limit olsun...
Gittiğin güzergahlarda CF servislerini işaretle..
Noolmaz noolmaz...

Bir de sağlam bir yağmurluk al...

Herkese ayrı ayrı teşekkür ederim, yaz ayında böyle bir tur yapmayı düşünüyordum (günü birlik). hızıma veya devire nasıl dikkat edebilirim ortalama hızım ne kadar olmalı?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Herkese ayrı ayrı teşekkür ederim, yaz ayında böyle bir tur yapmayı düşünüyordum (günü birlik). hızıma veya devire nasıl dikkat edebilirim ortalama hızım ne kadar olmalı?
100-120 idealdir, hem motorun yorulmaz, hem güzergahına bağlı olarak radar hız cezası yemezsin, hem yüksek devir çevirmediğin için yakıt sarfiyatın artmaz.

Motosikleti
Honda CBR500R
Öncelikle hız sınırına dikkat et, devir olarak da örneğin 12 bin devir çeviriyorsa 7-8 bin devir arası motor sağlığı açısından tavsiye ediliyordu galiba. Tabii bu motosikletten motosiklete değişiyor, demek istediğim tapa gaz gitmeye gerek yok.

Hayırdır ? Vizeye mi girecek ?..
Bu saydıkların zaten olması gerekenler... Extra birşeyler tavsiye edebilirsin mesela...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Kredi kartında limit olsun...
Gittiğin güzergahlarda CF servislerini işaretle..
Noolmaz noolmaz...

Bir de sağlam bir yağmurluk al...
Mesajımda seni rahatsız eden nedir anlamadım? Arkadaş sormuş işte uzun yola çıkacağım ne tavsiye edersiniz demiş, ben de yolda sorun çıkmasın keyfi kaçmasın diye madde madde yazmışım şunları şunları kontrol edersen iyi olur diye tavsiye vermişim. Ama gelen cevaba bak, “hayırdır vizeye mi girecek” Ergenlerle uğraşıyoruz arkadaş.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
100-120 idealdir, hem motorun yorulmaz, hem güzergahına bağlı olarak radar hız cezası yemezsin,
Reyiz öyle düşünmüyor. Yine de 88'i geçmesin.

81 ilde 'Akıllı Koridor' uygulaması başladı! Bilmeyen büyük ceza ödeyecek​

Türkiye genelinde trafik denetimlerinde yeni bir dönem başladı. Otoyollarda radar noktasını görünce yavaşlayıp kamerayı geçince hızlanan sürücüler için yolun sonu göründü. 81 ilde devreye alınan 'Akıllı Koridor' uygulaması, sadece hızı değil, araç içindeki o ihlali de yapay zeka ile anında tespit ediyor. İşte cezaların eve gelmesine neden olan yeni sistemin detayları...​

17.01.2026 - 21:00Yayınlanma 18.01.2026 - 00:16Güncelleme

81 ilde 'Akıllı Koridor' uygulaması başladı! Bilmeyen büyük ceza ödeyecek

Trafik güvenliğini sağlamak amacıyla teknolojinin tüm imkanlarını kullanan İçişleri Bakanlığı, denetim stratejisinde köklü bir değişikliğe gitti. 2026 yılı itibarıyla 81 ilde tam kapasiteyle çalışmaya başlayan yeni nesil Plaka Tanıma Sistemleri (PTS), sürücüler arasındaki 'radarı görünce yavaşla' alışkanlığını tarihe gömdü. Yolların giriş ve çıkış noktalarına yerleştirilen yüksek teknolojili kameralar, artık anlık hıza değil, iki nokta arasındaki ortalama hıza odaklanıyor.

MATEMATİKSEL KESİNLİKLE CEZA YAZILIYOR

Yeni sistemin çalışma prensibi basit bir fizik kuralına dayanıyor. 'Akıllı Koridor' olarak adlandırılan uygulama, aracın giriş yaptığı nokta ile çıkış yaptığı nokta arasındaki mesafeyi ve zamanı hesaplıyor. Sürücüler, kamera önünden yasal sınır olan 50 km hızla geçse dahi, iki nokta arasındaki mesafeyi olması gerekenden daha kısa sürede tamamladıysa sistem otomatik olarak devreye giriyor. Bu durum, sürücünün kameraların olmadığı ara bölgelerde hız limitini aştığının kanıtı sayılarak ceza makbuzu düzenleniyor.

BENZİNLİKTE MOLA TAKTİĞİ ARTIK İŞE YARAMIYOR

Sürücüler arasında konuşulan 'Hızlı giderim, benzinlikte mola verip ortalamayı düşürürüm' yöntemi de yeni sistemle birlikte geçerliliğini yitirdi. Yeni kurulan koridorlar, eskisi gibi sadece gişeden gişeye değil, kavşaktan kavşağa olacak şekilde kısa mesafeli kurgulandı. Özellikle Kuzey Marmara, İzmir-İstanbul ve Anadolu Otoyolu gibi güzergahlarda kameralar 10-20 kilometrelik sık aralıklarla, dinlenme tesislerinin giriş-çıkışlarına yerleştirildi. Böylece sürücüler mola verene kadar geçtikleri kısa parkurda hız sınırını aşmışlarsa cezadan kaçamıyor.

GECE GÖRÜŞLÜ YAPAY ZEKA: KEMER VE TELEFON DENETİMİ

Sistemin tek marifeti hız ölçmekle sınırlı kalmıyor. Kızılötesi (IR) ve yüksek çözünürlüklü lenslerle donatılan kameralar, zifiri karanlıkta dahi araç içini net bir şekilde görüntüleyebiliyor. Yapay zeka destekli yazılım şu ihlalleri saniyeler içinde tespit ediyor:
  • Emniyet Kemeri: Sürücü veya yolcunun koyu renk kıyafet giymesi fark etmeksizin, kemerin gerginliği ve açısından takılı olup olmadığı anlaşılıyor.
  • Cep Telefonu: Sürücünün seyir halindeyken telefonla konuşup konuşmadığı belirleniyor.
  • Şerit İhlali: Ağır tonajlı araçların şerit ihlalleri ve emniyet şeridi kullanımları fotoğraflanıyor.

YÜZDE 10 TOLERANS SINIRI DEVAM EDECEK

Hız sınırlarında uygulanan yüzde 10 tolerans kuralı, yeni sistemde de geçerliliğini koruyor. Otoyollarda 140 km/s olan sınır için ceza işlemi 154 km/s hızdan itibaren başlıyor. Ancak bilgisayar destekli sistemde polisin inisiyatifi bulunmuyor. Ortalama hızın tolerans sınırını 1 km/s dahi aşması durumunda sistem cezayı otomatik olarak onaylıyor.

RADAR TESPİT CİHAZINA AĞIR YAPTIRIM

Öte yandan trafik mevzuatına göre araçlarda radar tespit cihazı veya benzeri mobil uygulamaların kullanılması suç teşkil ediyor. Bu cihazların araçta bulundurulması, cihazın müsadere edilmesine ve sürücüye ağır para cezaları uygulanmasına neden oluyor.

Motorun durumu

Eğer güvendiğin bi markanın sorunsuz ve düşük km bir modeline biniyorsan, tek ihtiyacın; benzinliklerde satılan lastik tamir spreyi olur. Orta yaşlı-ortalama km li bi motora biniyorsan, debriyaj teli gibi ufak tefek şeyler de eklenir. Şahsen fazlasını aramam ama arayana da niye demem. Kalanı tecrübe. Başına geldikçe "hee bundan lazım oluyormuş" diyeceksin. Yazılanlara göre yola çıkarsan %90 "hiç gerek yokmuş" diyeceğin şeyler olur çantanda.

Ihtiyaçlar

Tamamen kişisel. Rota ve mevsime göre belki yağmurluk kesin alınmalı derim.

Ceketimi alıp bi günde 1k km yol yaptım. Motoruma güveniyordum, zincirimi yağlayıp çıktım direkt. Henüz dilim yanmadı, o yüzden bi şeye ihtiyaç duymuyorum :)

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Reyiz öyle düşünmüyor. Yine de 88'i geçmesin.

81 ilde 'Akıllı Koridor' uygulaması başladı! Bilmeyen büyük ceza ödeyecek​

Türkiye genelinde trafik denetimlerinde yeni bir dönem başladı. Otoyollarda radar noktasını görünce yavaşlayıp kamerayı geçince hızlanan sürücüler için yolun sonu göründü. 81 ilde devreye alınan 'Akıllı Koridor' uygulaması, sadece hızı değil, araç içindeki o ihlali de yapay zeka ile anında tespit ediyor. İşte cezaların eve gelmesine neden olan yeni sistemin detayları...​

17.01.2026 - 21:00Yayınlanma 18.01.2026 - 00:16Güncelleme

81 ilde 'Akıllı Koridor' uygulaması başladı! Bilmeyen büyük ceza ödeyecek'Akıllı Koridor' uygulaması başladı! Bilmeyen büyük ceza ödeyecek
Trafik güvenliğini sağlamak amacıyla teknolojinin tüm imkanlarını kullanan İçişleri Bakanlığı, denetim stratejisinde köklü bir değişikliğe gitti. 2026 yılı itibarıyla 81 ilde tam kapasiteyle çalışmaya başlayan yeni nesil Plaka Tanıma Sistemleri (PTS), sürücüler arasındaki 'radarı görünce yavaşla' alışkanlığını tarihe gömdü. Yolların giriş ve çıkış noktalarına yerleştirilen yüksek teknolojili kameralar, artık anlık hıza değil, iki nokta arasındaki ortalama hıza odaklanıyor.

MATEMATİKSEL KESİNLİKLE CEZA YAZILIYOR

Yeni sistemin çalışma prensibi basit bir fizik kuralına dayanıyor. 'Akıllı Koridor' olarak adlandırılan uygulama, aracın giriş yaptığı nokta ile çıkış yaptığı nokta arasındaki mesafeyi ve zamanı hesaplıyor. Sürücüler, kamera önünden yasal sınır olan 50 km hızla geçse dahi, iki nokta arasındaki mesafeyi olması gerekenden daha kısa sürede tamamladıysa sistem otomatik olarak devreye giriyor. Bu durum, sürücünün kameraların olmadığı ara bölgelerde hız limitini aştığının kanıtı sayılarak ceza makbuzu düzenleniyor.

BENZİNLİKTE MOLA TAKTİĞİ ARTIK İŞE YARAMIYOR

Sürücüler arasında konuşulan 'Hızlı giderim, benzinlikte mola verip ortalamayı düşürürüm' yöntemi de yeni sistemle birlikte geçerliliğini yitirdi. Yeni kurulan koridorlar, eskisi gibi sadece gişeden gişeye değil, kavşaktan kavşağa olacak şekilde kısa mesafeli kurgulandı. Özellikle Kuzey Marmara, İzmir-İstanbul ve Anadolu Otoyolu gibi güzergahlarda kameralar 10-20 kilometrelik sık aralıklarla, dinlenme tesislerinin giriş-çıkışlarına yerleştirildi. Böylece sürücüler mola verene kadar geçtikleri kısa parkurda hız sınırını aşmışlarsa cezadan kaçamıyor.

GECE GÖRÜŞLÜ YAPAY ZEKA: KEMER VE TELEFON DENETİMİ

Sistemin tek marifeti hız ölçmekle sınırlı kalmıyor. Kızılötesi (IR) ve yüksek çözünürlüklü lenslerle donatılan kameralar, zifiri karanlıkta dahi araç içini net bir şekilde görüntüleyebiliyor. Yapay zeka destekli yazılım şu ihlalleri saniyeler içinde tespit ediyor:
  • Emniyet Kemeri: Sürücü veya yolcunun koyu renk kıyafet giymesi fark etmeksizin, kemerin gerginliği ve açısından takılı olup olmadığı anlaşılıyor.
  • Cep Telefonu: Sürücünün seyir halindeyken telefonla konuşup konuşmadığı belirleniyor.
  • Şerit İhlali: Ağır tonajlı araçların şerit ihlalleri ve emniyet şeridi kullanımları fotoğraflanıyor.

YÜZDE 10 TOLERANS SINIRI DEVAM EDECEK

Hız sınırlarında uygulanan yüzde 10 tolerans kuralı, yeni sistemde de geçerliliğini koruyor. Otoyollarda 140 km/s olan sınır için ceza işlemi 154 km/s hızdan itibaren başlıyor. Ancak bilgisayar destekli sistemde polisin inisiyatifi bulunmuyor. Ortalama hızın tolerans sınırını 1 km/s dahi aşması durumunda sistem cezayı otomatik olarak onaylıyor.

RADAR TESPİT CİHAZINA AĞIR YAPTIRIM

Öte yandan trafik mevzuatına göre araçlarda radar tespit cihazı veya benzeri mobil uygulamaların kullanılması suç teşkil ediyor. Bu cihazların araçta bulundurulması, cihazın müsadere edilmesine ve sürücüye ağır para cezaları uygulanmasına neden oluyor.
Osman abi öyle bi görseli koymuşsun ki kalp krizi geçiriyordum az daha. Arkadan çeken kamera nedir yav :D.

Yukarıdaki listeler, tavsiyeler çok çok yerinde. Ben Türkiye'yi gezerken yarısını yapmadım bile xD. Yolun açık olsun, yazılanları iyi oku kardeşim. Tekerin düz bassın.

Motosikleti
D400
  • Gaz kolu 2-5mm boşluk
  • Korna çalışıyor mu?
  • Yağ seviyesi kontrolü

yapay zekaya m yazdırıyorsunuz napıyorsunuz bilmiyorum fakat dediğiniz şeyler genel olarak takipte olması gerkeen birşey.
motoru vizeye sokar gibi 1000 km için de bunlara bakmak amelelik.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar