UTTS MOTOSİKLET MONTAJI ( Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi)

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nedir?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlayan sistemdir. UTTS, akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satış işlemlerinde vergi güvenliğini sağlar ve denetim etkinliğini artırır.

Taşıtlarını UTTS’ye Kaydettirme Zorunluluğu Bulunan Mükellefler Kimlerdir?
Aşağıdaki taşıt gruplarının sahibi mükelleflerin taşıtlarını, yine aşağıda belirtilen tarihlere kadar UTTS’ye kaydettirme zorunluluğu bulunmaktadır:
• Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlar (en geç 31/01/2025 tarihine kadar),
• Trafiğe ilk defa kaydedilen sıfır kilometre bireysel taşıtlar (1/07/2025 tarihinden itibaren kayıt ve tescil işlemini takip eden bir ay içerisinde),
• Akaryakıt dağıtım şirketlerine ait taşıt tanıma sistemlerini kullanan bireysel taşıtlar (30/06/2025 tarihine kadar).

Motosikletler için UTTS

UTTS uygulaması motosikletler için tamamen zorunlu değil. Yetkililer, özellikle ticari amaçla kullanılan motosikletlerde belli bir şarta dikkat çekiyor: Eğer motosiklet ticari faaliyetlerde kullanılıyor ve akaryakıt gideri vergisel olarak beyan edilmek isteniyorsa, UTTS kaydı zorunlu hale geliyor. Ancak akaryakıt giderini şirket gideri olarak göstermeyen ticari motosiklet sahipleri için bu sisteme kayıt şartı yok.

Bireysel motosiklet kullanıcıları ise sistemin dışında. Şirket yapısı bulunmayan bireysel sürücüler için herhangi bir zorunluluk söz konusu değil, bu da bireysel kullanıcıların ek bir masraf üstlenmeyeceği anlamına geliyor.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba arkadaşlar.
bilmiyorum benim gibi bir sorunu olan var mı?
Benim motosikletim (CF 250NK) şirketimin üzerine kayıtlı.
bu yıl başından itibaren(ertelenmiş 31 ocaak 2025) yakıt masraflarını gider gösterebilmek için UTTS taktırmak şart olacak.
araçlarda bu cihazın montajı kolay. depo kapağının içerisine monte edildiğinden pek sıkıntı değil.
fakat motosiklette bu montaj nasıl olacak bilen kimse yok. birsürü montaj noktasını aradım, kimsenin bir fikri yok.
cihaz yarım kibrit kutusu kadar bişey ama 3 vida ve epoxy yapıştırıcı ile monte ediliyor.
bunun yerine anahtarlık, kart vb cihaz da vermiyorlar.
bu konuda bilgisi olan var mı? yada taktıran oldumu?
utts-nasil-takilir-resim-4-2.png

Igdas , İSKİ , EGM gibi kamu şirketlerindeki motosikletlerde takılı , teknik olarak bir yöntemi vardır muhakkak..

malesef henüz altyapı sadece depo kapakları ile sınırlı. lpg ye bile çözüm üretilmemiş. araçlarımdan birisi lpgli şimdi ona aldığım yakıtı da gider gösteremeyecekmişim utts olmadığı için.
bu konuda sadece turpaktan düzgün bir cevap alabildim.
2 tip cihaz varmış. birisi resimdeki cihaz, diğeri halka şeklindeymiş.
halka olan kamyon ve tırlar içinmiş. o belki olabilir dediler ama motorun kapağında kesinlikle fazladan yer yok

---------- Mesajlar birleştirildi - 11:32 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:30 ----------

kamu araçlarında zorunlu değil. sizin bahsetttiğiniz taşıt tanıma sistemi. bu farklı utts zorunlu olarak her araçta olacak. herhangi bir marka değil. hatta temmuzdan sonra piyasaya çıkacak tüm sıfır araçlarda utts takılı olarak çıkmak zorunda.

Söylemek istediğim , motosiklete de benzer bir manyetik düzenek takılmış ya bununda bir şekli şemali vardır yada düzenlenebilir , istasyonda görmüştüm Igdas'ın fatura ödemeyen abonelerin gaz kesme veya açma ekibi var , motorlarında depo kapağının etrafında bilezik şeklindeydi..

Haklısın bir çözüm illaki bulunacak ama yine de tam olarak cevap bulabilmiş değilim.
İgdaş ekiplerine honda activa vermiş. activianın deposu aşağıdaki resimde

bu depo sisteminde istediğin cihazı tak önemli değil. otomobilden daha rahat montajı var.
Benim motorum aşağıdaki gibi

scooter dışında çoğu motosikletin depo kapağı bu şekilde.
şimdi yukarda resmini paylaştığım alet bunun neresine takılacak?

UTTS ve "motosiklet" diye arayınca hiç bir şey çıkmamasına sövmüştüm bugün..
22 gün süremiz var devletimizin kuralını uygulamak için, ama nasıl yapabileceğimizle ilgili tek bir kelime yok.

Motosikleti
KAWASAKI Z500SE- HONDA SH125İ
Bende activa 125 i sirket uzerine almistim ama hesap yaptim kdv den elde edecegim gider utts parasini kac ay sonra cikartacak o yuzden taktirmadim
Arabaya da barkod geldi bugun yarin taktiririm yalniz helal olsun bu yönetime
1. Ogs yi iptal edip Hgs kitleyerek simdide bu çipi kitleyerek acitmadan incitmeden ne gecirdiler halka :(

ben yarım ay şeklinde bir parça tasarladım. 3d baskısını alıp depo kapağının üst kısmına takmayı, utts yi onun üzerine monte ettirmeyi planlıyorum. biraz zaman geçsin motajcılara danışıcam. tamam derlerse bastırıcam parçayı. montaj sonrası parçayı söküp cihazı incitmeden 3d printirde bastırdığım barçayı taş motoru ile eritmeyi planlıyorum. onuda anahtarlığa takarım.
vay arkadaş ne senaryo yazdım ama olabilir.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
eğer faturaları dijitalden kolayca görüntüleyip gönderebileceksek çok iyi özellik 2bin tlye değer faturaların fotoğrafını muhasebeye atmaya üşendiğimden ben gider göstermiyordum her gün 200 tl yakıt almama rağmen

Getir motorlarında vardı. Dio kullanıyorlar ve deponun deliğinin olduğu yere güzel entegre etmişler. Normal motosikletlere nasıl entegre edilir bilmiyorum çünkü 15-20cm bir kablosu var

Motosikleti
Ns200 15"
çatır çatır deldi içine etti bir de üstüne o yapıştırıcıyı sıvadı her yere yaydı. :pr:

Ya abi birde bana sor izlerken neredeyse gözlerim kan ağladı bu kadar iğrenç işçilikle. Alçıpan vidasınıda sıktı üstünede çimento gibi yapıştırıcıyı döktü rezaletin rezaleti bir iş oldu. Bu işlemi yetkili servislere verseler arabanın davlumbazı sökülüp depo triminin iç kısmına güçlü çift taraflı bant ile tuttururlarsa hem görüntü kirliliği olmaz hemde dış etkenlerden zarar görmez. Bu kadar amatörlük hiç bir yerde görülemez sanırım.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Bir Zihni Sinir Pırocesi
blj13om.jpg

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
UTTS montajını bugün yaptırdım. bu şekilde oldu:

UTTS'nin üzerine monte edildiği parça motordan sökülebiliyor mu? Ek bir parça sanırım o? Motordan sökülebiliyor ise biraz sıkıntılı bir montaj olmuş: Konuyu büsbütün yanlış anlamadıysam, suistimale açık bir durum olduğu için sökülebilir bir parçann üzerine monte etmemeleri gerekirdi sanki?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar