Merhabalar. Ben chopper almak istiyorum. Ve bu alacağım motor ilk motorum olacak. Ben Kuba Superlight 200 ü çok beğendim. Ama çinli olduğu için çok arıza çıkardıklarını okuyorum facebook gruplarında. Motoruma gayet iyi bakacağımı biliyorum ama ne kadar iyi bakarsam bakayım malzeme kalitesiz olunca sorun çıkaracaktır illa diye düşünüyorum. Sizlerin bu konu hakkında görüşlerinizi, bildiklerinizi aktarmanızı bekliyorum. Eyvallah şimdiden
Öncelikle chopper değil cruiser. Chopper bambaşka bir kavram. Çin menşeili motorlar çok arıza çıkarmaz aslında. Maliyetten fazla kısıldığı için aşırı kalitesiz malzemeler ve kötü işçiliklerle üretilirler. Bu sebeple bakım aralıkları kısadır. Her yola çıkmadan evvel rutin olarak kontrol ister. Kalitesiz parça beraberinde hassasiyeti getirir. En basitinden su izolasyonu. Elektrik sistemleri naiftir.
Elbette bu olumsuzluklar bu motosikletler için "alınmaz" algısı oluşturmaz. Parçası ucuzdur, 2. eli hızlıdır genelde bütçesel durumlardan dolayı. Ayrıca düzenli olarak bakılırsa ki bu bakım sadece yağla suyla olmuyor, her yola gider. Ancak motor ömrü rektifiye dönemine kadar olan süreçte kısadır. Öyle alayım da yüz binlerce kilometre yapayım gibi bir mantık olamaz.
Çin menşeili nispeten az sorun yaşanacak birkaç cruiser modeli vardır. Bunların başında RKS Cruiser 250 geliyor. Yeni piyasaya süreceği ürünü Blackster ile çok daha fazla dikkat çekti. Kesinlikle tercih edilebilir bir motosiklet. LIFAN LF250-B var mesela. Hem uzun yol hem de şehir içinde ideal. Biraz sıska bir görüntüsü var sadece. KUBA Superlight 200 basit yapısı gereği az elektroniğe sahip. Çok kullanıcısı var, kesinlikle tercih edilebilir bir motosiklet.
Bunların dışında üretimi sorunlu olan bazı motosikletler var ki onlar tercih edilme konusunda biraz daha geridedirler. Tabii bu uğraşacak adam için bir sorun teşkil etmez. Mesela Falcon Freedom 250. Göstergelerinden, benzin şamandırasına kadar fabrika üretimi hatalıdır. Ancak dediğim gibi bütçe meselesi. Cruiser seven adam Yamaha, Kawasaki, Suzuki, Honda, Harley-Davidson, Indian sürmek istemez mi ? Tabii ki ister. Ama bu işler cüzdana bağlı.
Bu arada pek çok Çin menşeili motosiklet servisine gittiğinizde profesyonel bir yaklaşım beklemeyin. Genel usta yapısı bisiklet tamircisi ayarında maalesef. Bu da yine ucuza kaçılan bir bayilik ve servis sistemi ile alakalı. Sorunları pek anlamadan geçiştirici çözümler üreten bir ton adam var piyasada kendine usta sıfatını yakıştıran. Türkiyedeki durum bu şekilde en azından. Bunları bilerek ve göz ardı etmeyerek yaklaşmanız lazım bu araçlara.
Kim demiş çin malı çok sorun çıkarır diye? Ulan bak gece gece. Hala yıkılmamış bu ön yargı. Yaz kardesim youtube a "çin malı motosiklet alınır mı" diye. İzle bi iki video. Alınır kardesim. Altinda cin mali motosikletiyle defalarca turkiye turu yapmis insanlar var sorunsuz binlerce kilometre yol yapmis insanlar var. Bu motosikletlere bakın. Bunlar gidiyor. Fiyat performans makinesi bunlar.
Ön yargı filan yok. Bu genel geçer bir kanıdır ve bu şekilde devam ettiği sürece de yıkılmaz. Alınmaz denmemeli elbette, alınır ama biraz cesur olmak lazım. Türkiye turu yapanlara sordunuz mu hiç bu turu yaparken ne gibi bakımlar uyguladınız motosikletinize diye ? Elbette her motosikletle pekala binlerce kilometre yol yapılır ancak her birinin huyunu ve kullanım limitlerini biliyorsanız. Ben Kanuni Popcorn ile adım attım motosiklete. Aynasının düşmediği mi kaldı, egzostun boğazından kopmadığı mı... Anlattım bu forumdaki bir konuda. Bunlar kullanıcı hatası değildir, üretim olarak kalitesizliğin bir sonucudur. Bir metal parça kopabiliyorsa o parçanın üretiminde kullanılan alaşımın basitliği sözkonusudur. Durduk yere Suzukinin egzostu boğaz yerinden koptu şeklinde bir şey hiç duydunuz mu ? Biri paslanmaz çelik kullanırken diğeri magnezyum alaşımlı ürün kullanıyorsa arada tabii ki kalite ve maliyet farkı olacaktır. Kendimizi kandırmayalım ve çevremizi de yanlış yönlendirmeyelim. Bu motosikletlere fiyat/performans ürünü demek abesle iştigaldir. O dediğiniz oran Güney Kore, Hindistan, Tayvan menşeili, ucuza nispeten daha kaliteli üretim yapan motosiklet markaları için geçerlidir.