2006 model 200bin km'deki toyota yaris'i geçen yıl 2018 model clio ile takas ettim. Toyota kullanırken farkında olmadığım sorunlar karşıma çıktı. Mesela reno motorlarında 80bin km'de bir triger seti diye bir şey değişiyormuş, arabayı aldığımda 110bin km'deydi, yağı falan değişsin diye sanayiye gtürünce usta hatırlattı, start stop sistemi olunca akü de daha pahalı oluyormuş mecbur üzerindeki orjinal akü ölmüş onu da pahalısı ie değiştirdim, yok far ampulu yok stop lambası ampulu patlar son bir yıl içinde başıma gelen ampul patlaması gibi ıvır zıvır ama can sıkıcı şeyler toyotayı kullandığım 12 yılda toplam başıma gelenden fazla oldu.
Ha ne oldu, 2006 model arabamı satıp 2019 model araba almış oldum, motoru biraz daha güçlü, basınca gidiyor, bir de Yaris'e göre dev gibi bagajı vaw SW model olduğu için. Bagaj ve motorunun güçlü olması dışında pek faydasını görmedim yani. keşke geçen yıl biraz daha fazla kredi çekip Yaris'i satmadan alsaymışım, yaris kenarda dursa en azından yağmurlu soğuk günlerde motosikletin yerine kullanırdım, satmasam da olurmuş zaten sorun çıkarmıyordu.
Özetle, eski YBR'yi satıp yeni de olsa japon olmayan o kalitede üretilmemiş bir motor alınca yeni olmasının avantajları elbet olacaktır ama sorun da olacaktır, değer mi siz karar verin. En azından 125cc motor yerine 250cc motor olsa belki değer diyecektim de gidiş ve güç açısından da pek farkı olmayacak. İlk kullandığım motor ehliyet kursunun YBR'siydi, daha ilk kez motosiklet sürerken bile bisiklet gibi hafif, rahat, dengeli bir motordu, hoşuma gitmişti.
yaris'te de triger değişimi olması lazım, zincirli olduğu için belki daha uzun süre gider ama yine de 100-120 bini aşmaz.
bu bir sorun değil, motor için sarf malzemesi...