Debriyaj ayarı için ufak bir araştırma yaptım umarım faydası olur.
Çoğu motosikletlerin bakım kitapçıklarında yazar; debriyaj levyesindeki boşluk 1-1,5 cm. aralığında olmalıdır diye. Benim motorumda, belki de 1 cm. bile değildir çünkü ben debriyajın üst limitlerde kavrama yapmasını isterim ve buna göre ayarlarım. Amacım, debriyajın daha sağlıklı ayırma yapmasını sağlamak, böylece vites geçişlerini kolaylaştırmaktır.
Sıfır alınan motosikletlerde debriyaj levyesi ayarı 1-1,5 cm. aralığında bırakılmıştır. Ancak, ilk kullanımdan sonra bu boşluk kısa sürede 2 cm. den daha yukarılara çıkabilir. Çoğunlukla servisler bu detaylara bakıp da ince ayar yapmayı düşünmezler (siz uyarmadığınız sürece). Eğer tecrübesizseniz, bu durumu normal karşılar ve bu şekilde kullanmayı sürdürürsünüz. Sonuçta, levyeyi tam olarak sıkmayı başaramadığınız anlarda debriyajınız sağlıklı ayırma yapamayacağından vites geçişlerinde takırtılar duyulmaya başlar; hatta 1. vitese taktığınız anda motorunuz ileriye doğru hamle yapmaya kalkar!
İşi bilenler için debriyaj ayarı tercihlere göre yapılabilir. Ben seri ve hızlı kullanımı sevmediğimden debriyajın üst limitlerde kavramasını kendime daha uygun buluyorum. Öte yandan, sert ve seri kullanımdan hoşlanan sürücüler debriyajın dipte kavramasını tercih ederler çünkü onlar için seri hareket etmek, yani kavrama işlevini çabucak halletmek önemlidir. Bence bu kullanım tarzı hiç de sağlıklı olan değildir ama kimsenin zevkine de müdahale edemeyiz!