Türkiyede egzozlu gezmek konusunda tartışalım

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Motordan motora değişiyor bu iş, daha doğrusu motor tarzına bakıyorlar. (Şu son zamanlar için kesin konuşamam ama öncesi için öyle) Big radius’lu twincam breakout ile kaç tane çevirmeye girdim. Motoru çalıştırınca 5 Kat yukarıdan gürültüsünü duyuyordu eşim. Hiç ceza yemedim. Hatta çalıştırda bi duyalım diyen oldu kaç kere. Tüm harleylerimde de egzoz vardı çevirmeye yanaşınca sende eksik yoktur diye söze başlarlardı.
Ama s1000rr’a leovince slip on egzoz taktığı hafta bağlandı arkadaşım. Üstelik diğer supersportlar gibi bağırmıyor s1000rr

Motosikleti
Yamaha MT-25
benim bildiğim kadarıyla, motosikletlerde, "tüvtürk onaylı" diye bi şey yok, çünkü motosikletlerde egzoz emisyon ölçümü yok.
muayeneye hiç girmediğimden soruyorum , sonuçta tüvtürk dediğimiz kurum araçlarımızın yola çıkabilir ,trafiğe girebilir mi diyerekten kontrol etmiyor mu ? Muayeneli egzozlu bir aracın trafikte olması illegal mi oluyor ,illegal oluyor ise nasıl trafiğe çıkabilir onayı alıyor çelişki yaratmıyor mu ?

muayeneye hiç girmediğimden soruyorum , sonuçta tüvtürk dediğimiz kurum araçlarımızın yola çıkabilir ,trafiğe girebilir mi diyerekten kontrol etmiyor mu ? Muayeneli egzozlu bir aracın trafikte olması illegal mi oluyor ,illegal oluyor ise nasıl trafiğe çıkabilir onayı alıyor çelişki yaratmıyor mu ?

Motosikletlerde egzoz gazı emisyon ölçüm gereği bulunmuyor muayenelerde, ama bu emisyon kuralımız yok demek değil tam olarak. Katalizörü sökersen, adam da uyanırsa bal gibi bırakır.
Bizdeki mevzuata uygunluk temelde ses ve mevcut katalizör ile uyum üzerinden yürüyor. O nedenle gavurun "street legal" diye sattığı egzoz aslında burada da street legal.

Bir tek "teknik değişiklik" boku var bizim yasada. Arabanın teybini değiştirmek bile yasak buna bakınca - eğer değiştirmedilerse ama sanmıyorum.
Onun için de ruhsata işletmek lazım isimli manyaklık devreye giriyor. Muayene özelinde bakarsan o da yine muayenedeki görevlinin ne bildiği ve o günkü keyfinin ne olduğuyla ilgili. Mono kapak var diye muayeneden bırakan da biliyorum, kabak lastiğe tamam yazan da.

motosiklette egzoz testi falan yok. sadece muayene esnası sesine bakar o da kulak kararı, cihazla ölçüm de yok. egzoz uyumsuzluğu zaten ağır kusur, muayeneden geçemiyorsun.

bende 690 duke vardı, akrapovic sistem takılıydı. satmadan evvel muayene yaptırmam gerekti. ilk girdim muayeneye, sesten kaldım, ağır kusur. sonra egzoza bulaşık teli tıktık gittik, bu sefer geçti.

Motosikleti
Triumph Street Triple RS, Yamaha Tracer 9 GT+
motorumu 4 kg hafifletecek ve +7 beygir katacak racefit egzos almayi planladim ama muhtemelen buna verecegim paranin 1-2 katini 1 yil icinde ceza olarak odeyecegim icin vazgectim. disarida 1 e satilan motorlari 10 aliyoruz sirf keyfimiz icin, ona ragmen istedigimiz gibi modofoye edemiyoruz. bu apacilik heryerde her ulkede var. bunun sistematik yaklasim olduguna kanaat getirdim. daha gecen hafta yanimdaki arkadasin mt7 sinin uzerindeki koruma demirine bile standard degil diyen oldu. bu koruma demirinin standardi nedir? cok garip.

Motosikleti
RKS 125S
Replika egzoza kesinlikle bulaşmamak lazım, replika akrapoviç egzozun 5 katı ceza yedim ben, db killer (susturucu) da üstündeydi. Ya paraya kıyıp markanın orjinal belgeli ürünlerini takıp ruhsata işletmek lazım ki hem çok para hem polisin o günkü ruh haline kalıyor gününüzün nasıl geçeceği, polisin kafası atmışsa, canı isterse yine bağlar itiraz edip çözmeyle sen uğraşırsın zamanın boşa gider. Replika egzozda itiraz olayı da yok gelen cezaya eğersin boynunu. Orjinal egzozu geri kaynattırıp sonra da akrapoviçin sesini özleyip egzoza delik deldirip maşon kaynattırıp üstüne tıpa kapattım şimdilik ve şehir içinde kesinlikle açmıyorum bakalım böyle ne olacak?

Yurtdışındaki vlog ve yazılarda çoğunlukla gördüğüm üzere eğer ki yüksek devirlere yerleşim yerlerinde çıkmazsan polislerin ses etmemesi üzerine . Fakat gel gelelim ki bizim ülkemizde polislerimiz tüvtürk onaylı egzoza , bırakın onu fabrika çıkışlı egzoza bile vatandaşı darlıyor. Fakat euro 4 ve 5 in getirdiği de motosikletlerin boğazının oldukça sıkılması olayı da var . Sizce motosiklete yararı ve verdiği haz göz önünde bulundurulursa abart olmayan egzoz kullanmak mantıklı mı ? Gerçekten de bu kadar baş ağrıtır mı bu mevzuat ?
polisine göre değişir

mevzuyu halen tüvtürk düzeyinde tartışıyor olmanız cidden komik
Egzozun tüvtürk onaylı olması bizim kulağımızı s......yor olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
daha önce bu forumda defalarca yazdım ve halen aynı fikirdeyim.
evimde otururken sokaktan götüne nişadır sürülmüş camış anırtısı gibi böğüren egzozla beni rahatsız eden herkesi yakalatır ceza da yazdırtırım.
beni tanıyan herkes bilir ben asla gürültüden rahatsız olmam ki çalıştığım yerdeki makina seslerinin içinde uyuyorum.
Fakat egzoz bağırtan yavşak beni rahatsız ediyor sadece beni değil evlerinde yaşlısı hastası çoluk çocuğu olanları da rahatsız ediyor.
kanunda çok fazla açık olduğu için bu gün bunu tartışıyorsunuz halbuki bir maddeyi değiştirmek birkaç saatlerini alır

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Asla elektrikli motor almayacak bütün tayfa buraya toplanmis. :cool: Egsozdan ekstra ses cikmazsa motora binmem binemem abileri , gicik oldugum halde aranizda bir tek killingroad intake sesine asik olarak akil adam sifatini hakediyor. Geri kalan egsoz sesi fetisistlerinin piyasada gezen soba borulu CG cilerden farki yok bence. Sonucta onlarda sese tapiyorlar.

Intake sesi dedigimiz asil tininin güzelligini anlayabilseniz keske.

Bu gencler MT09 u MT07 yi bilirler de asil güzel sese sahip KODO yu yada Yamahanin verdigi ad ile MT01 i bilmezler. Asil ses onun egsozundadir.

Sevgilerimle

Motosikleti
KAWASAKI Z500SE- HONDA SH125İ
abi emniyetin elinde çok güçlü bir bilgi agı ve entegrasyonu var isteseler anında bu işi de çözerler ama yapmıyorlar yada uğraşmak istemiyorlar
plaka sorgusunda birçok sistemle entegre olarak muayene sigorta haciz herşey görülüyor
TSE ile entegre olup tip onayı verilmiş hali özet olarak ekrana gelse hangi egsozla üretilip tip onayı aldığınıda görür donanımında yoksa bas cezayı varsa da sal gitsin
adam kulak hassasiyetine göre ceza yazıyor saçma sapan bir uygulama
İ20N sahipleri de bi ara çok çekti adam stok arabayı bağladı :)

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Motosikletlerde egzoz gazı emisyon ölçüm gereği bulunmuyor muayenelerde, ama bu emisyon kuralımız yok demek değil tam olarak. Katalizörü sökersen, adam da uyanırsa bal gibi bırakır.
Bizdeki mevzuata uygunluk temelde ses ve mevcut katalizör ile uyum üzerinden yürüyor. O nedenle gavurun "street legal" diye sattığı egzoz aslında burada da street legal.

Bir tek "teknik değişiklik" boku var bizim yasada. Arabanın teybini değiştirmek bile yasak buna bakınca - eğer değiştirmedilerse ama sanmıyorum.
Onun için de ruhsata işletmek lazım isimli manyaklık devreye giriyor. Muayene özelinde bakarsan o da yine muayenedeki görevlinin ne bildiği ve o günkü keyfinin ne olduğuyla ilgili. Mono kapak var diye muayeneden bırakan da biliyorum, kabak lastiğe tamam yazan da.
Egzos gazını ölçmesinde desibelini ölçsün.

Motosikleti
1190 ADV
CBF 1000 motorumu aldığımda üzerinde orjinal egzozları vardı. Trafikte diğer araçlarla sürekli bir dalaşma içinde gidiyordum. Şeridimde normal ilerlerken yandaki araç yavaş yavaş üstüme geliyor misal, kornaya basıyorum adamı uyarmak için herif sinirleniyor bana, ne var lan diyor. Kırmızı ışıkta duran arabaların arasından ilerleyeceğim misal, herkes düzgün bir şekilde beklerken, 1 araç sürücüsü benim geçeceğim yeri tıkıyor... Kornaya basıp yol istersem adam aynadan bana bakıp hiç umursamıyordu bile. Paraya kıydım, 2 tane Devil marka tüp aldım. Orjinal sistemi bozmadan egzozları montajladım. Trafikte diğer araç sürücülerinin tavrı o kadar mı değişir.... Farketmeden beni sıkıştıran araçlar bir anda bitti. Birini uyarmak için artık korna çalmama gerek kalmıyordu. Işıkta bekleyen araçların arasına girince 3 araba ötedeki sürücü beni farkedip yolu açmaya başladı. Aldığım egzozların E işareti vardı, öyle kulak tırmalayan milleti küfür ettiren bir sesi de yoktu. Hiçbir polisle sorun yaşamadım. Şimdiki motorumda orjinal akrapovic egzoz var. Yine öyle ortalığı yıkan bir ses çıkmıyor. Egzozun iç tarafında motora özel üretildiği, gürültü emisyonlarını karşıladığı yazıyor. Yanlış hatırlamıyorsam 86db mi öyle birşeydi. Ama son vakitlerde insanlara abuk subuk sebeplerden dolayı ceza yazan polisleri gördükçe bende gerilmiyor değilim. Şehirden şehire polislerin uygulamaları değişiyor. Motosikletin tarzı, sürücünün tarzı bu durumu etkiliyor. Ben akrapovic li bir GS'e daha ceza yazıldığına şahit olmadım. Yada helikopter kadar ses çıkaran Harley Davidson'a da ceza yazan polis görmedim. Cezalar genelde 250cc altı tek silindirlere yada SS tarzı 4 silindirlilere yazılıyor.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
CBF 1000 motorumu aldığımda üzerinde orjinal egzozları vardı. Trafikte diğer araçlarla sürekli bir dalaşma içinde gidiyordum. Şeridimde normal ilerlerken yandaki araç yavaş yavaş üstüme geliyor misal, kornaya basıyorum adamı uyarmak için herif sinirleniyor bana, ne var lan diyor. Kırmızı ışıkta duran arabaların arasından ilerleyeceğim misal, herkes düzgün bir şekilde beklerken, 1 araç sürücüsü benim geçeceğim yeri tıkıyor... Kornaya basıp yol istersem adam aynadan bana bakıp hiç umursamıyordu bile. Paraya kıydım, 2 tane Devil marka tüp aldım. Orjinal sistemi bozmadan egzozları montajladım. Trafikte diğer araç sürücülerinin tavrı o kadar mı değişir. ...

İstanbul'da olmadığınız o kadar belli ki? :D

Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Benim 350cc tek silindir Royal Enfield Classic ile egzoz yüzünden çevirmeye girdim. Adam baktı baktı baktı, her şey orjinal, ek bir delik açıklık vs de yok. Mecburen yol verdiler. Sesi normalden biraz fazla çıkıyor gerçi. Ne var ki, her gün kullandığım güzergahta ara sokaklar da var ki, oralardan geçerken usul usul yüksek vites düşük devirde gidiyorum. Bebeği yaşlısı nöbet tutanı var.

Bu egzoz işi suistimale açık. Gece vakti bağırta bağırta sokak aralarında gezen adamlara ceza gerekiyor ve görülürse yazılıyor bazı yerlerde. Yukarıda bahsedilmiş; Harley'lere ceza pek yazılmıyor. Geçen otobana bakan tepelerden birinde toprakta takılırken motorla, yaklaşık 750 m uzağımda otobanda giden 2 harleyin sesi inanılmaz derecede yüksek geliyordu bulunduğum yere.

Çifte standart olmamalı. Ölçüm şart. Bu arada Tip onayı alınırken dB ölçümü yapılıyor mu? Bilgisi olan var mı?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar