Cok seviyorum bu komplo teorilerinin anlatim tarzini ya...
1. Amerika'da iflas diye bisey var, sahislar icin bile. Nasil mi? Mesela sahis olarak millete borc takip sonra da parayi batirdiniz. Gidip iflas edebilirsiniz. Kimseye borcunuz kalmaz. Ama bi daha da kredi almaniz coook zorlasir. Ama kimse de "hani bana borcun" diyemez size. Hapis falan da yatmazsiniz. Suc degil cunku. Buyuk bir becerisizlik. Ki zaten size kredi veya borc verenler bunu hesaba katmalilardi.

Nasil, iyi mi?
2. GM veya PANAM gibi cok buyuk bir sirket batacagi zaman kurtarilmasi genelde ulkenin yararinadir, cunku:
a. Oradan maas alan coook sayida insan var. Sirketin iflasinin olusturdugu yuksek oranda issizlik ekonomiye cok ciddi zarar verir. Nasil?
(i) Isi olmayan insanlarin harcamalari azalacak, isten atilmayanlar bile etkilenecek, belki issiz kalacak.
(ii) Gelir ve katma deger vergileri azalacak.
(iii) Issiz kalanlarin sosyal guvenlik kurumuna yuku artacak.
Bunlarin yaninda artan issizlik psikolojik, sosyal ve guvenlik sorunlari da olusturur. Eninde sonunda devlete hem maddi hem de baska yonlerden ciddi yuk olusturacak batan sirket.
b. Eger sirket savunma sanayi icin urun uretiyorsa (GM hummer'i, GE de jet motoru uretiyor mesela) ve alternatifi yoksa disa bagimli kalmamak icin devlet destekler, en azindan alternatif olusana kadar.
En son ekonomik krizde Amerika'nin uc buyuk araba sirketi batmanin esigine geldi. Ford yardim istemedi, ama digerleri yardim aldi. Tamamen karsiliksiz degil. Devlet ciddi mudahele etti. Hatta bayagi kok sokturdu. Ve batmadilar. Simdi cok daha iyi arabalar yapiyorlar. Ama yardima ragmen iflas etse karsliksiz olurdu, dogal olarak, PANAM orneginde oldugu gibi.
Bu arada ulkemizde sudan sebeplerle kayyum atanip batirilan sirketlerin hepimize verdigi, ve vermeye devam edecegi zararin tarifi mumkun degil. Bi suru insan "ooo para gelecek" zannediyor ama durumun altin yumurtlayan tavugu kesmekten, kendi ayagina kursun sikmaktan farki yok, akla zarar bir olay...
---------- Mesajlar birleştirildi - 22:35 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:10 ----------
Bu arada ülkemizde komplo teorilerine ne hacet, ulu orta oluyor herşey.
Telefonda ağlayan medya patronu mu ararsın, devlet büyüklerimize verdiği 100 milyon rüşvetin acısını yaşayanı teskin etmek için "merak etme, bu milletin anasını $!&ecez" diyen iş adamı mı...
Ama bunlar hiç gözümüze batmaz, da taa okyanusun öteki ucundaki ülkenin batacak şirketlerini kurtarmaya çalışması büyük sorun olur, öyle bir takılır ki aklımıza tarif edemem