Trafik Kazaları ile ilgili 2918 nolu Yasa. Önemli...

Bilgi için teşekkürler, ama inşallah kimse kaza yapmaz da bu bilgi kimsenin işine yaramaz :)

sadece trafik kazalarında değil :) Tüm adli vakalarda yine ücretsiz tedavi hizmeti var..

Bilgilendirme için tşk. zaten herkes yasaları bilse hayat daha kolay olur.

Değişik 8 büyük hastanenin acil servislerinde 15 yıldır çalışan bir hekim olarak söyleyebilirim ki, acil servise başvuran hiçbir hastadan ücret istenmez. Hatta kimlik bile göstermesi gerekli değildir. Sadece taburcu olurken sosyal güvence belgelerini (karne, sevk kağıdı vs) daha sonra da getirebileceği belirtilerek evrak düzenlenir. Çok uzun süredir hiçbir sağlık kurumu masraflar için hastayı sıkboğaz etmemektedir.

Diğer konu ise, tedavi ücretlerinin ödeneceğine dair taahhütname imzalanması hastadan veya yakınlarından taburculuk işlemleri esnasında istenir. Bunun da hasta için hemen hemen hiçbir yaptırımı yoktur. %92'si sosyal güvenceye sahip bir ülkede zaten hastanın para ödemesi diye birşey sözkonusu olmuyor.

Türk doktorlarına ve sağlık kuruluşlarına güvenin lütfen. Zaman zaman yaşanan aksaklık ve tatsızlıklar işyükünün fazla, kaynakların ise az olmasından kaynaklanıyor.

Sosyal güvencen yok mu senin dostum?

bende 8 yıllık sağlık sektöründe bulunan tecrübemle şunu diyebilirim ki
acil serviste bu yasa ile uğraşmayın sosyal güvenceniz yoksa kanun manun dinlemeyip size asla bakmazlar. ir çok örneğinin bizzat yaşadım tamam tv herşey abartılıyor ama genede parası olmayana bakılmıyor. hiçbir devlet hastanesi bu yasayı uygulama taraftarı değil. sizlerde taktir edersinizki devlet hastaneleri bile artık devlet ödenek almadığı için tüm ilaç malzeme gibi tıbbi sarf malzemeleri kendi kasasından alırlar ve sağlık artık ticarethane kavramına bürünmüştür. ve ticarettede kar elde etme güdüsü vardır.
sizi bilmem (hala hipokrat yeminine bağlısınızdır belki) ama ben bir çok doktorun bırakın hastaları kendi personelini bile sosyal güvence kapsamında sadece numara ve kayıt yaptırdıktan sonra muayene ettiğini aksi durumda isteksiz üstün körü cevaplar verdiğine bir çok kez şahit olduk ve halada oluyoruz.
Döner sermaye denen para kazanma hırsının doktorların gözünü bu kadar bürüdüğü bir sağlık düzeninde daha fazla para kazanmak için jet hızıyla hasta muayene (her hastaya ortalama 6 dk) ettiğini ve idareninde bu yönde baskı kurduğu devlet hastanelerine siz siz olun asla sosyal güvencesiz ya da parasız gitmeyin. bırakın bu yasaları
Başbakanlığın yanınladığı genelge doğrultusunda acil servislere her ne şikayetle olursa olsun başvuran hastalara önce gerekli tıbbi mudahale uygulanır. sosyal güvencesi olanlar karneleri üzerinden olmayanlar devlet hastanelerinde il özel idaresi sağlık fonundan özel hastanelerde belediye kasalarından tüm masrafları karşılanır. bu genelgeye uymayanlar hakkında idari işlem ve para cezesı uygulanır
sadece size kısa bir olay anlatacağım bilindiği üzere anadolu kavağı toplantısı sonrası istburak arkadaşımız üzücü bir kaza atlatmıştı. hastaneye kaldırdığımız arkadaşımızı hekimler ilk mudahaleyi yaptılar daha sonra kayıt açtırmamızı istediklerinde veznede sosyal güvencesi olmadığı için para yada senet imzalamamızı söylediler kavga edip gece nöbetçi şefin yanına gitmemize rağmen değişen bir şey olmadı. ertesi gün ilgili madde ve genelge örneği ile bir arkadaşımız başhekim yardımcısının yanına gittiginde bu yasayı uygulamamıyacaklarını söyledi.

şimdi hekim arkadaşımıza soruyorum. tamam hasta geldiğinde ilk mudahaleyi yapıyorsunuz. ama daha sonra kan tahlilleri röntgen yada taburcu işlemleri için kayıt açtırmamızı söylüyorsunuz. yada bunu boş verelim hastayı muayene etmek için acil serviste barkod istiyorsunuz. ee tabiki barkod içinde gidip kayıt açtırmak ve o can havli ile vezneye öpülmek zorundasınız.
bence bir gün poliklinik odasından çıkıp vezne önünde beklenmenizi öneririm. asıl kıyamet acil mudahale odasında değil vezne önündedir.

Son düzenleme:
2918 sayılı kara yolları trafik kanunu

TRAFİK KAZASI GEÇİRDİNİZ. YARALI VAR, HASTANEYE GİTTİNİZ.

SİZLERİN 2918 NOLU yasayı BİLMEDİGİNİZİ ZANNEDEREK,
' YAPILACAK MÜDAHALE VE TEDAVİ ÜCRETLERİNİ ÖDEYECEĞİNİZE DAİR ŞU BELGEYİ İMZALAYIN' TEKLİFİ İLE KARŞILAŞIRSINIZ....
ANCAK SİZ DE 'BU BELGEYİ İMZALAMAZSAM, BANA MÜDAHALE VE TEDAVİ ETMEYECEĞİNİZE DAİR BİR BELGEYİ İMZALAYIP GETİRİN.' DEDİĞİNİZ ANDA, HASTANENİN BÜTÜN İMKANLARI SİZİN İÇİN SEFERBER OLACAKTIR.

2918 SAYILI TRAFİK KANUNUNU MUTLAKA OKUYUN.
TÜKETİCİLER BİRLİĞİ, KAZAZEDELERİN HAKLARIYLA İLGİLİ BİR RAPOR HAZIRLADI.
TRAFİK KAZASI SONUCU YARALANAN VE HASTANEYE KALDIRILARAK TEDAVİ ALTINA ALINAN KAZAZEDELERİN, KANUNA GÖRE TEDAVİ İÇİN ÜCRET ÖDEMEMESİ GEREKTİĞİ BELİRTİLDİ.
KAZA SONUCU YARALANAN VE HERHANGİ BİR HASTANEDE TEDAVİ GÖREN KAZAZEDELERDEN, BU TEDAVİLERİNE KARŞILIK HASTANE TARAFINDAN ÜCRET TALEP EDİLEMEYECEĞİNİN BELİRTİLDİĞİ RAPORDA, 2918 SAYILI TRAFİK KANUNU'NA GÖRE :
''HERHANGİ BİR TRAFİK KAZASI SONUCU YARALANAN KİŞİ, EN KISA SÜREDE HASTANEYE YETİŞTİRİLMEK VE GEREKEN TEDAVİNİN YAPILMASI'' HÜKÜMLERİNİ İÇERİYOR.
YÖNETMELİĞE GÖRE, '' HASTANE ACİL SERVİSİ, KENDİSİNE GELEN KAZAZEDENİN, MADDİ DURUMU, SOSYAL GÜVENCESİNİN OLUP OLMADIĞINA VE HASTANIN ÖZELLİĞİNE BAKMADAN, GEREKEN TEDAVİYİ VE MÜDAHALEYİ HERHANGİ BİR ÜCRET TALEP ETMEDEN YAPMAK ZORUNDA. BU TEDAVİ SONUCU OLUŞAN MASRAFIN İSE SAĞLIK BAKANLIĞI, KARAYOLLARI TRAFİK DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ TARAFINDAN KARŞILANACAGININ BELİRTİLDİĞİ RAPORA GÖRE, VATANDAŞLARIN HAKLARINI BİLMEDİĞİ İÇİN SORUNLAR YAŞANDIĞINI VE HASTANELERİN BU KANUNDAN BİHABERMİŞ GİBİ GÖZÜKÜP VATANDAŞTAN PARA TALEP ETMELERİNİN SUÇ OLDUĞU BELİRTİLDİ. LÜTFEN TANIDIĞINIZ HERKESE İLETİNİZ.

KAZASIZ GÜNLER DİLEGİYLE...

Allah düşürmesin.
bilgilendirme için teşekkürler Murat dostum.

Motosikleti
cb 125 f
öncedende bu konu gündeme gelmişti. hatta tam olarak kanun maddeside o topicde yer alıyodu. tekrar gündeme gelmesi güzel.:cat:

Harika bir bilgilendirme çok teşekkürler "lazmen" ben de bilmiyordum bu mevzuyu. :cat:

O panik anınnda bunu düşünebilirsek yapmamız lazım.

Bize şurayı imzalayın dediklerinde , onlara "HERHANGİ BİR TRAFİK KAZASI SONUCU YARALANAN KİŞİ, EN KISA SÜREDE HASTANEYE YETİŞTİRİLMEK VE GEREKEN TEDAVİNİN YAPILMASI' " gerekir demeliyiz.

Bunu dediğimizde ya oradaki hemşire veya görevli bu kanundan haberi yoksa veya yokmuş gibi davranırsa gerekli tedavi pansuman veya ameliyat gibi acil müdehaleleri yapmayı reddederse ne yapmalıyız ? Polisi mi arayalım ?

sağolasın murat abi harika bi konuda aydınlattığın için bence 100 de 95 imiz bu kanundan haebersiisiz

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Bende bilmiyordum gerçekten teşekkürler bilgi için.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar