Şu anki sistem bildiği kadarıyla örnek olarak şöyle işliyor;
İstanbul'da diyelim 100 tane radar,eds var.
Haftanın 2-3 günü sistemin başında 3-5 tane görevli oturuyor, 9.00-11.00 arası e-5 hız koridoru, 11.00-12.00 arası TEM emniyet şeridi, 12.00-14.00 arası yemek paydosu, 14.00-16.00 arası kırmızı ışık ihlalleri, 16.00-17.00 arası taralı alan ihlalleri gözetleniyor. Akşam oldu mu düğmeyi kapatıp eve gidiyorlar, 2-3 gün sonra yine açıp belli saatlerde belli yerleri avlıyorlar. Bu durumda misal öğlen 12 den sonra tem de emniyet şeridine girersen, sistem çalışmadığı için ceza meza yok. Yazdığım saat ve lokasyonlar tamamen benim uydurmam.
Ben e-5 de maksimum 88 le giderken yanımdan 120 ile geçen olursa, ceza yeyip yemeyeceğini bilmiyorum. Akıllı mıyım, keriz miyim ikilemine düşüyorum. Devleti yanımda hissedemiyorum. Adam 120 ile geçti ama aptal adam ceza yiyecek diyemiyorum.
Emniyet şeridinden gidenler için de aynı. Hatta devletin ceza kesip kesmediğine güvenmeyen vatandaşlar, emniyet şeridini kendileri kapatıyor, kendi kurallarını-cezalarını kendileri uyguluyor. O parti-bu parti, evet-hayır fark etmez. Devleti düzgün vatandaşlar yanında, barzolar ensesinde hissedecek.
Herkese eşit ve adil olacaksa ben bu işin taraftarıyım. Beni de korur. Ama ülkemizde genellikle bu işler adaletsizce bir rant kapısı olarak görülüyor ve sistem düzgün işlemiyor.