Tork nasil hesaplanir

Arkadaslar tork nasil hesaplanir bilen varsa acik bi sekilde anlatabilir mi

Hesaplamak için uğraşmayın.

Ama belki biraz araştırırsanız, motorunuzun tork-devir grafiğini bulabilirsiniz. Kesinlikle aradığınız sorunun cevabı olacaktır.

Fiziksel tanımından bahsediyorum ;

Kuvvetin döndürücü etkisine Tork denir. Tork ve Moment aynı kavramlardır.
M= F.d ile hesaplanır. F uygulanan kuvvet( newton ) d ise kuvvetin dönme eksenine uzaklığıdır (m). Kısaca tork kuvvet çarpı kuvvet yoludur. Tork Newtonmetre(Nm) birimine sahiptir.

Motosiklet ve diğer araçlardaki motor torklarına gelirsek bunlar motorun devrinde verdiği güce, nasıl bir güç aktarım organına bağlı olarak çalıştığına göre değişir ve hesaplanır. Tork-devir eğrilerini istediğiniz motorlar için rahatça bulabilirsiniz. Mesela benim motorun maksimum tork verdiği devir 7500, bu devirleri bilmek ona göre kullanmak sürüşünüzü rafineleştirir.

Son düzenleme:
Bir civataya 1 metre uzunluğunda bir anahtar takalım. Bu anahtarın diğer ucuna 1 kg lık bir ağırlık asalım. Bu ağırlığın civataya uyguladığı dönme momenti yaklaşık 10Nn (newton-metre) dir.

Hesaplayamazsınız.

Motorun krank kollarının biyel bağlantı eksenlerinin krank dönme eksenine olan mesafesini, biyel kolunun iki ucundaki eksenler arasındaki mesafeyi, piston ve biyellerin ağırlıklarını ve ağırlık merkezlerinin yerlerini, patlama sonrası oluşan iç basıncı ve daha bir sürü detayı (sürtünmeler, kayıplar) bilmek gerekir. Bunları bildikten sonra, bir sürü karmaşık hesabı da bilmek gerekir ki bunların formülleri verildiğinde bile biz sınavlarda zor çözüyorduk veya çözemiyorduk. Ha bu arada bu dediklerim tek silindir için geçerli, çok silindir adama kafayı yedirtir.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Çok ekzantrik bir soru olmuş :)

Hazır cevaplar akıyorken beygir gücü nasıl hesaplanır onu da yazar mısınız?

Ne mi yapacağım? Sordum öyle işte. Kuyu da bir taş. Çıkarın işte işiniz ne? :wiinkk:

Çok ekzantrik bir soru olmuş :)

Hazır cevaplar akıyorken beygir gücü nasıl hesaplanır onu da yazar mısınız?

Ne mi yapacağım? Sordum öyle işte. Kuyu da bir taş. Çıkarın işte işiniz ne? :wiinkk:

Şu taşa bir el atayım. Belki çok büyük değildir.
:)
Tork kadar karmaşık olmasa gerek.
4 işlemden sadece biri ile hesaplanabiliyor sanki.

Motosikleti
D400
sence?

rio-mihsap-fantastik-abakus-302-900x900.jpg

motor üreticileri bile hesaplayamıyorlar, bittikten sonra ölçüp buluyorlar.
yoksa kim, en yakın rakibinin bir-iki Nm altında kalacak motor yapar?

Motosikleti
Hero X Pulse 200
mühendislikte dinamik dersi vardır, orada hesaplanır bu tarz tork soruları.

motosiklet için arka tekerin dönme kuvveti olarak hesaplayabiliriz, kabaca mesela jant 15 inch ise ve 70 yanak genişliğinde bir lastiği olsa arka teker milinden 45 cm mesafe olacak demektir. yani 0.45 m

örneğin motorun torku 25 n.m ise arka tekerlekte 11.25 nevton kuvvet oluşuyor demektir.

biraz tersten ve karılık oldu toparlayamadım ama anlayan anlar, buraya bırakmış olayım. :)

Motor üreticisinin ar-ge'sinde çalışanlar hesaplayıp yapmışlardır o motoru.
Yoksa şöyle olmuyordur; "Ya yapın motoru, çalıştırınca bakarız.":cherry:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar