Şu konuya 3. Uzun cevabımı yazarak telefonla uzun,hatasız mesaj yazma kapasitemi artırdım.
Topuk kanından birçok metabolik rahatsızlık,tsh değerleri,kistik fibrozis,biyotinidaz değerleri gibi risk grubu hastalıklar taranır.
Ilk hastanede alınır.2. Si asmlerde alınır.Hasta taramasını atlamamak ve değerler açısından ikisi de önemlidir.
Değerler yüksek veya az çıkarsa daha ileri tetkikler istenir.Eğer hastalık teşhis edilmişse,uygun tedavi veya diyet başlanır.
Topuk kanında bebeğin topuğuna enjektör hafif batırılır.Bebeğin ağlamaya başlaması normaldir ama işlem boyunca yani ortalama 2-4 dk boyunca bebeğin canı yandığı için ağlamaz topuğundan kan gelmesi için hafif sıkıldığı için ağlamaya devam eder.Oda çok can yakıcak sıkma değildir.Bebek toğuğunu çeker,topuğu tutulduğu ve hafif sıkıldığı için mücadele eder.ve ağlaması sürer,normaldir.
Hemen hemşirelere sövmeyin ne kadar hızlı,çabuk bitirilmeye çalışılsa da işlem, 8 senedir bu işin içindeyim bazı bebeklerden (özellikle anne sütü alamamışsa ilk günlerde) kan çok az gelebiliyor.Nadir de olsa bu kanı az gelen bebekten topuk kanı almak deveye hendek atlatmak gibidir.
Daha önceki yorumumda da söyledim.Bir ebeveyn iseniz soğukkanlı olmanız gerekir.bu bebek,hep bebek kalmıcak,büyücek.büyürken binbir türlü olayla karşılasıcaksınız.
Beslenirken akciğerine besin kaçabilir,bir anda morarır,gider keşfetme dönemi ne kadar korusanızda düşer bir yerini yaralar,elektirik çarpar,ütü yakar.Her türlü şeye hazırlıklı olmanız gerek.
Ben tüm gebelerime önce Annelik eğitimi veririm.İstersen 10. Çocuğun olsun o kadar doğru bilinen yanlış varki.İnternet ortamı bilgileri yalan yanlış olabilir.
Eğer Çocuğunuz için en iyi kararı vermek isterseniz aile hekimi ve hemşirenize başvurun.