Tel jant mı döküm jant mı

Siz değerli forum üyelerine bir sorum var tel jant mı standart döküm yada kalıp jantmı ve neden ?

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
El yapımı. Hafif. Orijinal. Çevreye duyarlı. Doğada yok olabilir.
8q8w6mn.jpg

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Siz değerli forum üyelerine bir sorum var tel jant mı standart döküm yada kalıp jantmı ve neden ?
Döküm, sac ya da alaşım jant. Yani tel olmayan jant tercih ediyorum.
Zaten memlekette akor ayarı yapacak usta yok. Ya bilmiyorlar ya da üşeniyorlar. Hazır, kolay işlerle yüksek işçilik yazacaklar. Zaten iyi bir usta ön arkaya düzgün bir akor ayarı çekse herhalde bir scania tırın ağır bakımı gibi para ister.
Kendin yapabilsen de bir anlamı yok. Yani jant kırılırsa al tak yenisini akor ayarından daha kolay.
Bir yerden sonra akor tutmaz vidalama yivleri aşınınca.Yine telleri ve çemberi değiştirmen ya da daha kalitelisini takman gerekebilir.
Öncelikle hurafeler:
1)Telli jant darbe ya da titreşim sönümlemez. Ama darbe ya da titreşimlerden akor ayarı bozulur.Sonuçta o telleri ince zayıf vidalama sistemi tutar. Şase vidaları bile gevşiyor ne yaparsan yap.
2)Telli jant yamulursa şamyelli olduğu için hava kaçırmaz diyen oluyor. Ancak tubeless telli jantlar olduğu gibi telli olmayan jantlara da şamyel takılabilir.
3)Telli olmayan jant yarılır, kırılır gider diyen var. Ama her telli olmayan jant döküm değil. Her döküm de demir döküm değil. Çelik sacından, ya da alaşımdaki baskın oranına göre aliminyumdan, magnezyumdan, titanyumdan jantlar da var.
4)Büyük adventure üreticileri işi bilmiyor da mı telli kullanıyor diyen var. Buyük adventureleri genel de yaşlandığını kabul etmeyen andropozlu amcalar kullanıyor. Sonuçta dağda gezecek genç adam hafif 21-18 jant setuplı motor seçer. Bu amcalar 19-17 jant setuplı 300kg motorları kahveye gitmeye kullanırlar. Tel jant ve şamyele din gibi bağlıdırlar. Ve din gibi gençlere tel ve şamyeli anlatıp ikna etmeye çalışırlar. Üşenmeden yolda yama da yaparlar. Evlerinde akor sehpası vardır akor da yaparlar. Emekliler başka işleri yok.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

El yapımı. Hafif. Orijinal. Çevreye duyarlı. Doğada yok olabilir.
8q8w6mn.jpg
Patlamaz da.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Döküm jant fetişistiyim tel jant bana hem gereksiz hemde itici görünüyor..
motordaki tel jantları çıkardım döküm jant taktım..
çoğunluk tel jant hayranı , %90 ımız asfalttan çıkmıyor ama motorların %70 inde tel jant var niyeyse 😬
Benim motor tel jantla çok güzel görünüyor. Benim motorda işlev olarak bir anlamı yok sadece görüntü, benim girdiğim yollara benim motorun döküm jantlı olanıyla Cyan da çok güzel gidiyor, farketmiyor yani. Ama tel jant üzerine hafif dişli lastik güzel görünüyor, o kadarcık da şeklimiz olsun artık. :)

Motosikleti
STRS 765
Yaşlandığını kabul etmeyen andropozlu amcalar sınıfına giriyor olabilirim sanırım, tel yada döküm jant takıntım olmasa da kendi kullanımına göre bir önceki motorum da bir miktar arazi kabiliyetli olmasına rağmen 19-17(18 miydi tam hatırlamıyorum) alüminyum jant ile rahat ettiğimden çok çok fazla şuan ki motorum da olan 21-18 tel jant ile sürüş rahatlığı benim için tartışılmaz. Ayrıca AT'ye tel jant yakışıyor bence.
Diğer yandan Esprosso'nun başka bir mesajında da yazdığı gibi birazcık bozuk ve toprak bir yola girince kendimizi offroad yapmış sanıyoruz o ayrı 🤣

Motosikleti
1190 ADV
Tel jant: Esnediği için arazide kullanıma uygundur. İç lastikli ise, jant yamulsa bile yola devam edebilirsin. Dış çember, göbek ve teller ayrı parçalar olduğu için zarar göreni değiştirirsin kolayca. Eskiden tüm motosikletler tel jantlı olduğu için retro görünümü verir.

Döküm Jant: Alaşımına göre oldukça hafif olabilir. Üretimi daha kolay ve ucuzdur. İç lastik gerektirmez. Zarar görürse komple jantı yenilemek gerekebilir.

AKord ayarini kac km de bir yapiyorsunuz peki ve yaptirmak pahali ve zor mu

Benim motor tel jantla çok güzel görünüyor. Benim motorda işlev olarak bir anlamı yok sadece görüntü, benim girdiğim yollara benim motorun döküm jantlı olanıyla Cyan da çok güzel gidiyor, farketmiyor yani. Ama tel jant üzerine hafif dişli lastik güzel görünüyor, o kadarcık da şeklimiz olsun artık. :)
Akot ayarini kac km de bir yapiytryrsunuz. Akord yaptirmak pahali ve zor mu

Akord ayarını kac km de bir yaptırıyorsunuz. Akord yaptırmak pahalı ve zor mu ?
Görüntüsünü seven çok ama tel jantın detaylarını bilen pek yok , akord ayarı mutlaka 10.000 km de bir kontrol edilmeli (araziye girenler çok daha kısa sürede kontrol etmeli) temiz asfaltta çok bozulmasada hız bariyerlerine , çukurlara vs girip çıktıkça çemberde milimetrik eğrilikler olabiliyor , belli bir süre sonra akord ile de düzeltilemiyor tel kesmeye başlıyor..

akord ayarı basit gibi görünsede tecrübe isteyen bir iş ve hakkıyla yapanlarda güzel paralar istiyor , yaparım diyen çoğu motor tamircisi de maalesef tellerin yalama olmasına sebep oluyor..

Mesela Honda , Suzuki , Bmw vs yetkili bir servisden akord ayarı talep ettiğinizde jantları söküp dışarıda bu işi yapan bir ustaya gönderirler..

Motosikleti
1190 ADV
Görüntüsünü seven çok ama tel jantın detaylarını bilen pek yok , akord ayarı mutlaka 10.000 km de bir kontrol edilmeli (araziye girenler çok daha kısa sürede kontrol etmeli) temiz asfaltta çok bozulmasada hız bariyerlerine , çukurlara vs girip çıktıkça çemberde milimetrik eğrilikler olabiliyor , belli bir süre sonra akord ile de düzeltilemiyor tel kesmeye başlıyor..

akord ayarı basit gibi görünsede tecrübe isteyen bir iş ve hakkıyla yapanlarda güzel paralar istiyor , yaparım diyen çoğu motor tamircisi de maalesef tellerin yalama olmasına sebep oluyor..

Mesela Honda , Suzuki , Bmw vs yetkili bir servisden akord ayarı talep ettiğinizde jantları söküp dışarıda bu işi yapan bir ustaya gönderirler..
Birçok tel jantlı motosiklete bindim, arazide zorladım hatta birini taşa çarpıp yamultum falan ama hiç akord ayarı ihtiyacım olmadı. Öyle çok üstüne düşülecek bir konu değil bence.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Birçok tel jantlı motosiklete bindim, arazide zorladım hatta birini taşa çarpıp yamultum falan ama hiç akord ayarı ihtiyacım olmadı. Öyle çok üstüne düşülecek bir konu değil bence.
Yamulan jant nasıl akord ayarı istememiş ki acaba? Burada mavi ekran verdim...

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
AKord ayarini kac km de bir yapiyorsunuz peki ve yaptirmak pahali ve zor mu

Akot ayarini kac km de bir yapiytryrsunuz. Akord yaptirmak pahali ve zor mu
Motorum 36bin km'de. Ağır bakım zamanı diye sanayide ustaya bıraktım 3 gündür orada. Telleri akord yapacak birilerini bulmak burada zor. İstanbul'da akort yapan bir usta bulursam belki götürürüm ama şimdilik ekipmanları yenilemekti motorun baımıydı bu yazki motor bakım/tutum bütçemi doldurdum, seneye artık düşüneceğim, benden önceki sahibi araziye girmemişti, çoğunlukla asfalt yollarda kullanmıştı, şimdilik jantların akordu kötü görünmüyor, sürüşşte yüksek hızda falan titreşim de yok.

İstanbul'da akord ayarını düzgün yapacak usta biliyor musun? Yaz sonu ya da seneye baharda yaptırmayı düşünebilirim. Benim bu motora en az 5-6 yıl daha binme niyetim var, eninde sonunda ihtiyacım olacak.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar