ben yurtdışından epey bir ürün aldım ve alıyorum...
ebaydan aldım (amerika, ingiltere, almanya (motor malzemesi için tavsiye ederim) uzakdoğu) , amazon'dan aldım (ingiltereden ve amerikadan ayrı ayrı) bi kaç farklı siteden daha alışveriş yaptım.
yukarda arkadaşın belirttiği gibi 100€ luk bir limit var teorik olarak bundan sonrası üzebilir. paketin çok büyük olması veya ağır olmasıda ayrı bir sorun, buradada 4kg gibi bir limit var bunun üstündekiler için sizi çağırıyorlar altındakileri ilgili kargo şirketi getiriyor.
ürünleri aldığınız yer ile ilgili olarak DHL , UPS gibi kargo şirketleride getirebiliyor veya PTT de getirebiliyor bu gönderen kargo şirketinin Türkiyedeki anlaşmalı olduğu yerle alakalı. tüm kargolarınızı tracking number ile ptt.gov.tr den takip edebiliyorsunuz, ilk sayafa ortada yurtdışı gönderi kısmına girince bu takip nolarını size yurtdışındaki hareketleri daha sonra Türkiye sınırlarına girince aynı yerdeki yurtiçi takip dende tahmin edeceğiniz gibi yurtiçindeki durumu görebiliyorsunuz...
ebay den alışveriş için %90 gibi bir oranla paypal kabul ediliyor, bu sistemin özelliği siz kredikartı bilginizi herkeze vermiyorsunuz sadece paypal ile paylaşıyorsunuz ve faturalarınız oraya vermiş olduğunuz email üstünden işlem görüyor. ödeme esnasında ebayden paypal ekranına düşüyorsunuz paypaldaki şifrenizi girip gelmiş olan ödeme isteiğini yerine getiriyorunuz sonra otomatik olarak ebaydeki satıcıya bilgi düşüyor ödendi diye ve paypaldaki vermiş olduğunuz shipping address (gönderi adresi) satıcıya iletiliyor.
ebayda tavsiyem "best seller" almış satıcılarla çalışmanız her kullanıcının adının yanında bir sayı vardır bu ebaydan yaptığı satışı gösterir, bu noktada 1000lerce satış yapmış biri ile 3-4 satışı olan biri arasında tercihiniz tabi yüksek oranda satış yapan ve iyi notlar alan satıcılar olsun.
100€ luk bir ürünü ebaydan aldığınızdan paypale verdiğiniz kredikartınız TL hesabına bağlı olacağı için paypal otomatik olarak kur ile onu TL ye çeviriyor ve hesabınızdan kesiyor. ama ilgili banka ayrıca bir kur farkı uyguluyor. örnek olarak en son alışverişimde 160$ lık alışveriş toplamım paypalde 0,655952 kurla 243,92 TL ye çevrildi ama garanti bankası benden 255,04 TL para kesti kendi kur farkı ile........
yılbaşı, bayram ve christmas dönemlerinde yurtdışından gelen paketler fazla olduğu için çok detaylı bakılmıyor bide zamanında teslim derdi olduğu için bu dönemlerde 200-300 € ürünler rahat geçiyor gümrükten.
ama bir tavsiye kesinlikle ve kesinlikle elektronik ürün getirtmeyin. bunları prosedürü farklı olduğu için ilgili devlet kurumlarından damga pul vs. almak zorundalar o yüzden büyük ihtimalle takılıyorlar.
yurtdışındaki satıcılardan alıcağınız 100€ üsütndeki paketleri satıcılarla iyi iletişim kurup konuşarak 100€ ya kadar paketin değeri diye işaretlettirebilirsiniz. hatta GIFT yani hediye kutusunu işaretlerlerse çok daha kolay geçiyor paket.
---------- Mesaj ekleme zamanı: 11:25 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 10:37 ----------
bir iki sorum olucak kullanıcılara, zaman ayırıp bilgilendirebilirseniz sevinirim :
2. 100km de 2,7lt gibi bir tüketim yaptım, kendi tüketimini hesaplayan oldumu hiç şehiriçi?
arkadaşlar daha önceki hesabımda bir terslik olmuş sanırım veya benim kullanımım GSR dan alışkanlık olarak motora alıştıkça agresifleşmiş sanırım....... dün gece depoyu fulledim yine bir önceki fullemem ile arasında 206,8km gitmişim ve 7,33lt benzin aldım yani hesaplarsak 100km de 3,54lt yakmışım toplamda 225km e gidebilirmişim...
daha önce bu hesapları yapanlar oldumu acaba? veya benzin tüketiminizi takip ediyormusunuz?