Sym SYM-Jet 14 200i ABS

Beyaz duman normaldir, fakat maviyse iş sıkıntıdır. Yağ yakan bir motor ısınınca duman atmayı kesmez her zaman duman atar, bir istisna var oda duman lastiklerinden kaçırdan motordur oda motor soğukken yanma odasına yağ iner ve ilk marşta mavi duman atar ardından keser. Bence ilk bujiyi kontrol edin ardından varyatör kapağını, Sym'ler benim gözümde 10.000 kilometrede yağ yakacak motorlara sahip değiller.
Cuma günü götürüp önce varyatöre baktıracağım zaten bi temizlik yaptırmak istiyodum hemde krank keçesinden emin oluruz. El değmişken bujiye de baktırıyım. Yalnız 3-4 bin km dir yağ eksiltiyor. Gözle farkedilir şekilde kurum belli olur mu acaba?

Haa bu arada ek bir problemim daha var. Normalde orjinal farları halojendi. Ben led ile değiştirdim. Ama led farda titreme oluyordu ve sinyal korna kullanınca pır pır ediyodu. Çok dert etmedim aydınlatması güzel diye ancak uzun vadede elcik ısıtma yeterince ısıtmamaya başladı. Ekrandaki voltaj değerleri normalde 14.1 i görüyorken 13.5 den yukarı çıkmamaya başladı. Bu gün acaba led fardan mı oldu diye halojen taktım kitapçıkta yazan değerlere uygun şekilde. Ancak voltaj bu seferde 12.7 nin üstüne çıkmadı. Acaba akü mü ömrünü dolduruyor.

Motosikleti
Ns200 15"
Cuma günü götürüp önce varyatöre baktıracağım zaten bi temizlik yaptırmak istiyodum hemde krank keçesinden emin oluruz. El değmişken bujiye de baktırıyım. Yalnız 3-4 bin km dir yağ eksiltiyor. Gözle farkedilir şekilde kurum belli olur mu acaba?

Haa bu arada ek bir problemim daha var. Normalde orjinal farları halojendi. Ben led ile değiştirdim. Ama led farda titreme oluyordu ve sinyal korna kullanınca pır pır ediyodu. Çok dert etmedim aydınlatması güzel diye ancak uzun vadede elcik ısıtma yeterince ısıtmamaya başladı. Ekrandaki voltaj değerleri normalde 14.1 i görüyorken 13.5 den yukarı çıkmamaya başladı. Bu gün acaba led fardan mı oldu diye halojen taktım kitapçıkta yazan değerlere uygun şekilde. Ancak voltaj bu seferde 12.7 nin üstüne çıkmadı. Acaba akü mü ömrünü dolduruyor.
3-4.000 kilometre yeteri kadar bir şeyleri ifade etmeye yetecektir, elektrik aksamı için statör ve konjektör test edilmeli. Aşırı yük verilen statörlerin sargıları zamanla yanıyor ve elektrik üretemez hale gelebiliyor, statörlerin testlerini ben 2 şekilde yapıyorum multimetreyi ohm 200 kısmına getirip statör çıkış pinlerini ölçüyorum 1.2-1.1 civarı veriyorsa sağlıklı oluyor veya buzzer kısmına alıp pinlere değdirerek ötmesini bekliyorum eğer ötüyorsa problem yok demektir fakat ötmüyorsa sargıda kopukluk var demektir.

3-4.000 kilometre yeteri kadar bir şeyleri ifade etmeye yetecektir, elektrik aksamı için statör ve konjektör test edilmeli. Aşırı yük verilen statörlerin sargıları zamanla yanıyor ve elektrik üretemez hale gelebiliyor, statörlerin testlerini ben 2 şekilde yapıyorum multimetreyi ohm 200 kısmına getirip statör çıkış pinlerini ölçüyorum 1.2-1.1 civarı veriyorsa sağlıklı oluyor veya buzzer kısmına alıp pinlere değdirerek ötmesini bekliyorum eğer ötüyorsa problem yok demektir fakat ötmüyorsa sargıda kopukluk var demektir.
Statörü ölçmekten anlamadım pek bir şey umarım usta biliyordur. Hazır girmişken baktırayım. Yeni bir aküyle deneyip sonuç alamazsam sıfır bir statör taktırırım olmadı.

Motosikleti
2022-SYM Jet 14 200 + 2011-KLX250 + 2015-KTM Duke 200(arızalı yatış)
Bence sistemi aşırı yüklemişsiniz. Bu motorun statörü çok ufak, bütün bu yükü kaldırmaz.

Bu arada yağ yakıyor = silindir + piston değiştiririm demişsiniz. Bu km'de silindir + piston SYM kalitesinde birşey olmaz. Sorunun temel kaynağını bulun. Bazen 3 kuruşluk / 3 dakikalık işler çok şey değiştiriyor.

o sym basligi varmis hemen yazalim:)

2024 mayista symphony200 aldim. Daha once sym kullanmamistim. Bi 6 ay 5k km kullandim. ilk basta pek sevmemistim ama kullandikca hem sym markasi ile hemde syphony ile aramizda bir bag olustu.

deneyimlerimi paylasmistim tekrar yazmaya gerek yok sanirim.

Gecen kasimda otobanda beni daha rahat ettirecek bir motosiklete gecmek istedim. Bayiye takasa verdim ve joyride300 aldim.

sym candir:)

Bence sistemi aşırı yüklemişsiniz. Bu motorun statörü çok ufak, bütün bu yükü kaldırmaz.

Bu arada yağ yakıyor = silindir + piston değiştiririm demişsiniz. Bu km'de silindir + piston SYM kalitesinde birşey olmaz. Sorunun temel kaynağını bulun. Bazen 3 kuruşluk / 3 dakikalık işler çok şey değiştiriyor.
Motoru hala takip ediyorum ve bir şey keşfettim. Son yağ değişiminden bu yana 450 km olmuş. Normalde bir kaç dakika çalıştırıp 15 dakika kadar da bekleyip yağı ölçtüğümde eksik gösteriyordu. Yani şu an çubuktaki tüm çarpılar yağ oluyor ama sabah hiç çalıştırmadan bakınca çarpıların üstüne çıkıyor yağ. Acaba yağın süzülmesi çok mu uzun sürüyor? Ama o zamanda içeride her yağ değişiminden sonra epey yağ kalmış olması gerek.

Motosikleti
Motoru hala takip ediyorum ve bir şey keşfettim. Son yağ değişiminden bu yana 450 km olmuş. Normalde bir kaç dakika çalıştırıp 15 dakika kadar da bekleyip yağı ölçtüğümde eksik gösteriyordu. Yani şu an çubuktaki tüm çarpılar yağ oluyor ama sabah hiç çalıştırmadan bakınca çarpıların üstüne çıkıyor yağ. Acaba yağın süzülmesi çok mu uzun sürüyor? Ama o zamanda içeride her yağ değişiminden sonra epey yağ kalmış olması gerek.
Havalar soğuk, bu şekilde ölçüm işe yaramaz - hatalı gösterir. Soğukken karterde ne kadar yağ var sorusu ile başlamak lazım. Eğer seviyede tehlike yoksa normal bir sürüşten gelip, 10dk bekleyip süzülen yağ sonrası ölçmek daha da sağlıklı.

Manueldeki yanılgıya düşüyoruz soğuk havada.
  • Araç yağ kapasitesini kontrol ederken düz bir zemine park edilmelidir.
  • Motoru 2-3 dakika çalıştırın ve ardından stop edin, > yanlış
  • Yaklaşık 2-3 dakika daha bekleyip motor yağının süzülmesine izin verin.

Eğer soğuk motorda = hiç çalıştırmadan yağ çarpıların üzerinde çıkıyorsa fazla yağınız var. Azaltmanız iyi olur.

Yağ değişiminde dikkat edilecek noktalardan biri; motoru sürerek götürdüysek soğumasını bekleyip rahat rahat elle dokunabildiğimiz ama sıcak ta gelen bir aralıkta civarı yağı boşaltmak. Eğer motor ısınmadan çalıştır kapat yaparsak gene yağ kalacaktır.

Son düzenleme:
Havalar soğuk, bu şekilde ölçüm işe yaramaz - hatalı gösterir. Soğukken karterde ne kadar yağ var sorusu ile başlamak lazım. Eğer seviyede tehlike yoksa normal bir sürüşten gelip, 10dk bekleyip süzülen yağ sonrası ölçmek daha da sağlıklı.

Manueldeki yanılgıya düşüyoruz soğuk havada.
  • Araç yağ kapasitesini kontrol ederken düz bir zemine park edilmelidir.
  • Motoru 2-3 dakika çalıştırın ve ardından stop edin, > yanlış
  • Yaklaşık 2-3 dakika daha bekleyip motor yağının süzülmesine izin verin.

Eğer soğuk motorda = hiç çalıştırmadan yağ çarpıların üzerinde çıkıyorsa fazla yağınız var. Azaltmanız iyi olur.

Yağ değişiminde dikkat edilecek noktalardan biri; motoru sürerek götürdüysek soğumasını bekleyip rahat rahat elle dokunabildiğimiz ama sıcak ta gelen bir aralıkta civarı yağı boşaltmak. Eğer motor ısınmadan çalıştır kapat yaparsak gene yağ kalacaktır.
Hocam dediğiniz şekilde 2 3 dakika çalıştırıp bekleyince seviye eksik gösteriyor. Yani 15 dakika falan bekleyip bakınca bile eksik görünüyor. Ama sabah soğukken bakınca tamdan biraz fazla görünüyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Hocam dediğiniz şekilde 2 3 dakika çalıştırıp bekleyince seviye eksik gösteriyor. Yani 15 dakika falan bekleyip bakınca bile eksik görünüyor. Ama sabah soğukken bakınca tamdan biraz fazla görünüyor.
Zemin düz bu arada su terazisi ile ölçtüm

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Yağ çubuğu varsa ilk önce çıkar, sonra vidalamadan yerine oturt, çıkarıp seviyeyi kontrol et.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
Yağsız kalmadıysa bu kilometrelerde yağ yakması çok düşük bir ihtimal. Sym, blok kalitesi olarak üst düzeydedir. 5,5 yıl Wolf 250 kullandım 30k da sattım bir gram yağ eksiltmedi, sıfır sorun bindim.

Motosikleti
Havalar soğuktu, hanım salmadı derken; geçen hafta sonu köy yollarından Ödemiş'e pederlere gittim geldim. Her sürüşte daha çok seviyorum bu aleti.

Uzun tur camı var bende, evet bana hiç rüzgar gelmiyor ama motoru da çok tutuyor gibi. Bu konuda fikirleriniz nedir? Kendi orjinal camı üzerine yüksek deflektör de var elimde; ona geçebilirim.

Bir de ölçü problemi yüzünden bizim çok bilir esnaf öne arka desenli lastiği ters takmış. Ben yağmurda, bozuk yolda, panik frende bir şey hissetmedim ama sakıncası var mıdır?

Motosikleti
Evet havalar ısınıyor. Şikayetler, iyileştirmeler, değişiklikler; ne durumdasınız?

Evet havalar ısınıyor. Şikayetler, iyileştirmeler, değişiklikler; ne durumdasınız?
Yağ eksiltme ile ilgili yeni gelişmeler var.
10w 30 yağı koyduktan sonra günde 3 kez kontrol ederek kullandım. İlk 700 km sakin kullandım 6 7 bin devri geçmeden ve hiç yağ eksiltmedi. 700 km den sonra bi 50 km kadar devirli kullandım ve çubuğun en üstündeki çarpının altına indi yağ. Yağ ekleyip tekrar 200 300 km kadar sakin kullandım yine eksiltme olmadı. Ne zaman zorlayarak devirli kullansam yağ eksiltiyor. Ama herhangi bir duman yağ kokusu v.s yok motorda. Yani devirli kullandığım anda eksiliyor. Yakıyor olsa bu kadar çabuk eksilemez bence.

2025 itibariyle evo modeli çıkmış. 170 cc diye biliyorum, fiyatı da 160 civarı olmalı. Taksit imkanı da vardı sanki. Fakat, servis ve parça durumları nasıl? Ben henüz motoru almadığım için kafam rahat her markayı sorguluyorum. Başına bela almak istemiyorsan çinliden uzak duracaksın mesela, bunu görmüş oldum. Keza, taywanli da olsa Kymco’ya yeterince güvenemiyorum. Servisi parçasıyla güven vermeyen firma olmaz olsun. Servis parça pahalı olabilir lafım yok; onlar da taş yemeyecek nihayetinde ama yok yapamıyoruz cevabı verene servis de demem usta da demem. Böyle bakınca mentalitem tam da Yamaha ile örtüşüyor gibi geldi. 3-5 fazla olsun ama dertsiz olsun. Ulkedeki profili de anlamıyorum. 100km de 1 litre daha az yakar mı bunun derdinde. 100-200 binlik motora biniyor, 50 liranın hesabını yapıyor. Bizim ülkeye müstehak çinliler bu pintilikle.

2025 itibariyle evo modeli çıkmış. 170 cc diye biliyorum, fiyatı da 160 civarı olmalı. Taksit imkanı da vardı sanki. Fakat, servis ve parça durumları nasıl? Ben henüz motoru almadığım için kafam rahat her markayı sorguluyorum. Başına bela almak istemiyorsan çinliden uzak duracaksın mesela, bunu görmüş oldum. Keza, taywanli da olsa Kymco’ya yeterince güvenemiyorum. Servisi parçasıyla güven vermeyen firma olmaz olsun. Servis parça pahalı olabilir lafım yok; onlar da taş yemeyecek nihayetinde ama yok yapamıyoruz cevabı verene servis de demem usta da demem. Böyle bakınca mentalitem tam da Yamaha ile örtüşüyor gibi geldi. 3-5 fazla olsun ama dertsiz olsun. Ulkedeki profili de anlamıyorum. 100km de 1 litre daha az yakar mı bunun derdinde. 100-200 binlik motora biniyor, 50 liranın hesabını yapıyor. Bizim ülkeye müstehak çinliler bu pintilikle.
istanbulda iseniz servis ve parca sorununuz olmaz. Hem anadolu hem avrupa yakasinda guzel servisler var. Onu dert etmeyin.

Ama symnin farkli bi hissi vardir. Deneme surusune ciksan asik olmassin ama kullandikca, sorunsuzlugunu yasadikca motoru cok sever ve baglanirsin.

170cc motor blogu saglamdir performansi guzeldir ama eski teknoloji hissi verir, ki oyledir zaten. Ne kadar kasarsan kas tuketim 2.6 litrenin altina dusmez, ama bastiginda da 3 litrenin ustune cikmaz. Bu ilginc bi durum cunku mesela forza kullaniyorsun diyelim bastinmi 4 lt yakar basmassan 2.5 litreye bile dusebilir.

Bu 170 cc blogunu pcx in rakibi olarak gormemek lazim. Ben symphony200 alirken(170cc ayni bloklu), Honda dio alacagima bunu alirim demistim cunku ayni paraya geliyordu. Dio symphony nin ve jet14 un yaninda oyunca gibi kalir.

Motosikleti
SYM Habaş Holding'in ithalatı ve Habaş Holding patrondan yönetime otomobil ve motosikletle içiçe yaşayan insanlar. Bu yüzden İzmir merkezli firma her tür parça v.s. getirip marka prestijini koruma peşinde.

Yamaha başka lig, fiyatlar aldı başını gitti. RayZr bunun karşılığı değil. NMax 125cc 232.000 yani gene birbirine kıyaslayacağımız ürünler değil.

Son düzenleme:
Ben sym de parça sorunu yaşamadım şu ana kadar. Ne istediysem 2-3 günde geldi. Arızalanıp yolda bırakmadı hem kuryede hem uzun yolda kullanıyorum. Anlayacağın biraz hırpalıyorum motoru çalışırken ister istemez, ona rağmen hiç sorun çıkartmadı. Yakıt olarak ortalama 4.5 lt 140 km yakıyorum şehir içi. Bazı arkadaşlar daha fazla gittiğini söylüyor ama en fazla 4.7 lt 160 km gördüm yakıt olarak. Kullanış tarzıyla alakalı olabilir genellikle orta devirlerde kullanıyorum ama hızlı kaldırıyorum. Dün varyatörü temizlettirdim parça gerekirse getirtiyim önceden görelim diye. Sadece kayışta ufak bir kaç çatlak vardı onu sipariş edicem. Çin motorundan geçiş yaptım kafam çok rahat şu an.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar