Bizim motorlarda hava kelebeklerinin kumandası için kullanılan sensor sadece 1 silindirde mevcut, dolayısı ile motorun beyni sadece bir silindirin ne yaptığından haberdar, 2. silindirden haberi olmuyor. Bu 4 silindirliler dahil birçok motorda boyledir. Bu nedenle 2 silindir arasında hava emişleri ve yakıtı yaa oranları aynı olmadığında motorun verimi de düşer. Bizim yapmamız gereken bu ayarı belirli periyotlar ile yapmak ama malesef ben bu ayarı yapan servis ya da usta şahsen görmedim bu güne kadar. Esasında çok basit ve yararlı bir işlem bu.
Ne gerekir;
1-150 cm boylarında bir tahta parçası
2-Su terazisi yapmak için şeffaf lastik hortum (5mt yeterli);
Şöyle bir alet yapıyoruz;
3-Vakum ağızlarını uzatmak için kalın etli lastik hortum (1,5 m)
4-Uzun bir kargaburun işinizi kolaylaştıracak.
5-Hidrolik fren yağı ya da 2 zamanlı motor yağı (1 lt fazlası ile yeterli olur)
Nasıl yapılır;
1-Öncelikle sağ sol karenaj ve depo sökülür. En zahmetli kısım bu ancak bunu bir defa yapacaksınız daha sonraki ayarlarda uzatma amaçlı ilave edeceğimiz hortumlar olacağı için hiç sökmeden işlemi kolayca yapacaksınız.
2-Motorun gövdesinde silindirlerin birbirine bakan iç taraflarında ki adet üzerinde siyah tıpaçların takılı olduğu ayar yerlerini göreceksiniz. Bunlar hava filtresinin hemen altında gibi kalıyor. Bahsettiğimiz ayarın(TBS) amacı, motor çalışırken bu iki ağız aracılığı ile iki silindir arasındaki vakum farkını minimuma çekmek. Biz bu ağızlara kalın etli lastik hortum takıp uzatacağız ki her seferinde karenajları sökmekle uğraşmayalım diye. Bu hortumları sıkıca bu deliklere geçirip, kablo bağı yada kelepçe tarzı bir şey sıkarak sabitleyelim. İşin en zor kısmı buraya kadar olanı idi, artık istediğiniz zaman kolaylıkla TBS ayarını yapabileceksiniz.
3-Şimdi motoru ısıtmamız lazım. Motoru olduğu yerde fan açana yani hararet 3 çizgisine gelene kadar çalıştırıp ısıtın. Bu arada takometreden rölanti devrinin 1100-1200 arasında olup olmadığını kontrol edin, değilse motorun hemen sol tarafında selenin hemen alt hizası gibi küçük yıldız uçlu bir ida göreceksiniz ki bu da motorunuzun rölanti ayar vidasıdır. rölantiyi 1100-1200 arasında ayarlayın, bu deviri TBS yaparken sürekli gözleyip gerekirse tekrar ayarlayın.
4-Artık başlıyoruz. Şimdi, önceden hazırladığınız ve içini resimdeki gibi yarıya kadar hidrolik yada 2 zamanlı motor yağı ile doldurduğunuz manometreyi motora bağlamaya geldi. Manometrenin her iki ucunu az önce hazırladığımız motordan çıkan lastik hortum uzatmalarla birleştirin.
5-Şimdi TBS ayar vidasını bulmanız lazım. Şöyle tarif edeyim; öncelikle gazı açıp kapattığınızda motorun sağ tarafında oynayan gaz mekanizmasını keşfedin. Öndeki silindirin boğazında aşağı doğru bakanbir vida bu, gaz ile hareket eden mekanizma üzerinde. Bu vidayı normal tornavida ile çevirmek mümkün değil, topuz tornavida kullanmanız gerekecek.
6-Ayar vidası ve manometre önünüzde, yapmanız gereken ayar vidasını sağa sola çevirere, manometreyi mümkün olduğunca eşit seviyeye çekmek olacak (tam eşit olmuyor), ancak bu arada göznüz hep rölanti devrinde olsun ve 1100-1200 dışına çıkarsa hemen ayarlayın.
7-Ayarın bozulmaması için ayar vidasının üzerine çok az bir boya, oje gibi birşey sürün.
8-Motoru toplayın ve motorunuzun gerçek gücünün ne olduğunu keşfedin.
Not:Tüm bu işlemlerden önce, hava filtresi temiz ya da yeni, bujiler iyi durumda ya da yeni olmalıdır. Aksi takdirde, yaptığınız ayar sağlıklı olmayacaktır.