Sürücü Kursunda ilk defa motosiklete bindim bazı sorularım var :)

Arkadaşlar tekrardan merhaba,

Bugün sürücü kursunda ilk defa motosiklet tepesine oturdum. :)
Hem bu deneyimden bahsedeceğim hem de birkaç sorum olacak size. Motor hocası daha önce motosiklete binmediğim için dengeme bakmak maksadı ile scooter tipi motosiklete bindirdi birkaç tur attırdı daha sonra vitesli motosiklete bindim. Araba kullanmayı az çok bildiğim için biraz da önceden vites nerede debriyaj nerede videolardan baktığım için mantığı biliyorum (teorik olarak) fakat motosiklet araba kullanmaktan epey zor. Debriyajı bırakırken kavrama noktasını hissedemiyorum yavaş yavaş bırakırken motor stop ediyor. hafif gaz vereyim diyorum bu sefer de birden kaçıyor istemsizce gazı aç kapat yapıyorum motosiklet bir öne bir arkaya yalpalıyor. Ya gazı az veriyorum ya da fazla veriyorum. Hoca gazı çok açıyorsun diyor ama gaz kolunu 1-2 milimetre anncak oynatıyorum. Açıkçası biraz moralim de bozuldu ilk günden böyle birşey ile karşılaşmam. Yarım debriyaj yapınca da motosiklet hareket etmiyor hoca da debriyajı tamamen bırak debriyaja basma dedi sürekli. Yani motosikleti kararlı olarak sürmeyi başaramadım bugün. Acaba ben mi beceriksizim. Bu konuda bana fikirlerinizi söylerseniz çok memnun olurum. Biraz stres ve heyecan da oldu. Acaba düşer miyim yanlışlıkla gazı açıp duvara çarpar mıyım diye korkmadım desem yalan olur.

Onun dışında gerçekten harika bir deneyimdi. Şimdi düşünüyorum da iyi ki A Ehliyet alacağım diye üstelememişim. Büyük motosikletler de hiç yapamazdım herhalde. :cherry::cherry::cherry:

ilk gün olur böyle şeyler sen hocaya bakma kavrama noktasına alışıncaya kadar debriyajı az çok sıkarsın ben şahsen sıkıyorum

Motosikleti
Ns200
Kurstaki eğitime vasat bile denilmez. Ben de ilk bindiğimde aynı şeyleri yaşadım. Sınavda 8 çizmek gerekiyor, adam bana diyor ki debriyaja basma. Sonra youtubeden baktım ki yarı debriyaj + dengeli gaz + dengeli arka fren gerekiyormuş. Demem o ki çevrende öğretme yeteneği olan bir motosiklet sürücüsü varsa eğitmenim diye geçinen kurs çalışanlarından daha çok katkısı olacaktır. Ya da benim gibi internetten youtubeden falan bakabilirsin (zor oluyor :D)

İlk gün çok normal ben ilk motora bindiğim de ikiye atamıyordum ve depriyajı bırakmam gerekirken bırakmıyordum :D Şöyle ki gazı hafif verirken depriyajı bırak üstünden atmaz ufak motor zaten ben gazı açıp depriyajı bırakıyorum çat diye hiç umursamadan gidiyorum :D Yokuşta falan zor olur eğer o kavramayı yakalayamazsan. VE CİDDEN EN ÖNEMLİSİ ELİN KONUMU ÖNEMLİ ''AVUÇ İÇİ İLE GAZI TUT'' YANİ İKİ 3 PARMAK ÖN FRENDE OLSUN GAZI KAPATINCA PARMAKLAR ÖN FRENİ KAVRAYACAK ŞEKİLDE OLSUN BÖYLELİKLE KONTROLLÜ GAZ AÇARSIN.

Ve ben şuan tay sürüc kursuna yazıldım 1 hafta oldu büyükçekmece de kocaman pisti var hocalar on numara daha teorik dersler bitmeden motosiklet derslerine başladım abartmıyorum 3 saat motor sürdüm pistte :D

Yazılacak varsa öneririm. Oradan çok şey öğrendim 2 kere gitmeme rağmen. Ve motordan düşmekten korkma ben korkuyodum motordan ama artık takmıyorum depriyajı tak diye bırakıyorum(sen yapma:D) veya birden ön freni sıkıyorum (limon sıkma tekniği) arkayı kaydırıyorum düşmekten korkmuyorum korkarsan zaten yapamazsın. Ve motorda nereye gitmek istiyorsan oraya bak merak etme çarpmazsın çarpsan da düş bişey olmaz düşmeden öğrenilmez :)

bende ilk gittiğimde bende de aynı şeyler oldu. bendeki tecrübesizliğin yanı sıra gaz kolunda ve frenlerde boşluk vardı :cherry: bakalım bi aksilik olmazsa 1 ay içinde alacam ehliyeti:queen:

Eğer kaldırırken hopluyosa bence gazı çok veriyosun, bende ilk başladığımda öyleydim ama düzeldi sonradan :D
Bence önce gazı öğren yani ne kadar çevirince ne kadar devirleniyor ona göre de kalkışını ayarlarsın.

Öncelikle teşekkür ederimm arkadaşlar ilgilenip cevap yazdığınız için. Açıkçası bugün moralim baya bozulmuştu sanırım ben beceriksizim gazı bile ayarlayamadım diye.

Aslında ben İstanbul'da olsaydım Honda'nın eğitimlerine katılmak istiyordum fakat öğrenci olduğum için Mersin'deyim. Burada motosikleti olan tanıdığım yok (aslında istanbul'da da yok) Motosikletim de yok dolayısı ile sürücü kursundaki eğitimlerden başka alternatifim yok. Ehliyetimi almadan da motosiklet almaya sıcak bakmıyorum. Ancak avuç içi ile gaz kolunu ayarlamayı deneyeceğim çok teşekkür ederim. Hoca sürekli müdahale edip kafamı da karıştırıyor. Bir de ben videolarda ve öğretici kaynaklarda ön fren ağırlıklı kullanılır diye öğrenmiştim. Sürücü kursundaki kadın da ön fren ile durulmaz arka freni kullanacaksın dedi kafam iyice karıştı açıkçası.

Haydaaaaaaaaa :queen: Arka frene o hızda bas bakalım neler oluyor şanslıysan bi yerin kırılmaz :D Arka fren arka tekeri kitler kaydırır. Yani kısa mesafede durmak veya motoru denge de tutmak için arka fren kullanılır diye biiliyorum yanlışım varsa bilgili abilerimiz ablalarımız mutlaka düzeltir.Bakma sen sürücü kursuna bana da geçen gün A sınıfı 500 cc ye kadar sürer demişlerdi sürücü kursun da bi hanım abla :d Sen onların dediklerini takma düzgün öğretmezler limon sıkma tekniği diye bişey vardır ön fren yavaşca sıkılır duruma göre veya sert arka fren kombine şeklinde veya virajda motorun kıçını düzeltmek için kullanılır. Bunu bilmeyen motorcu yoktur yada acemidir ordakileri çok takma.

http://www.uzmantv.com/motosiklette-arka-fren-nasil-kullanilir bilgili bir video

Tipik döküntü sürücü kurs motosikleti sendromunu yaşamışsın , iyi durumda bir motor olsa yarım debriyajla hemen stop etmez hatta enjeksiyonlu motosikletler 2. vitesde bile gaz açmadan yürür , ilerde güzel bir motosiklete bindiğinde anlayacaksın farkı ;)

Haydaaaaaaaaa :queen: Arka frene o hızda bas bakalım neler oluyor şanslıysan bi yerin kırılmaz :D Arka fren arka tekeri kitler kaydırır. Yani kısa mesafede durmak veya motoru denge de tutmak için arka fren kullanılır diye biiliyorum yanlışım varsa bilgili abilerimiz ablalarımız mutlaka düzeltir.Bakma sen sürücü kursuna bana da geçen gün A sınıfı 500 cc ye kadar sürer demişlerdi sürücü kursun da bi hanım abla :d Sen onların dediklerini takma düzgün öğretmezler limon sıkma tekniği diye bişey vardır ön fren yavaşca sıkılır duruma göre veya sert arka fren kombine şeklinde veya virajda motorun kıçını düzeltmek için kullanılır. Bunu bilmeyen motorcu yoktur yada acemidir ordakileri çok takma.

http://www.uzmantv.com/motosiklette-arka-fren-nasil-kullanilir bilgili bir video

35 kw ya kadar, cc de bir sınır yazmıyor gördüğüm kadarıyla.

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:43 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:41 ----------

Tipik döküntü sürücü kurs motosikleti sendromunu yaşamışsın , iyi durumda bir motor olsa yarım debriyajla hemen stop etmez hatta enjeksiyonlu motosikletler 2. vitesde bile gaz açmadan yürür , ilerde güzel bir motosiklete bindiğinde anlayacaksın farkı ;)

Abimiz haklı benimde sınava girdiğim motor 2. viteste zor kalkıyordu. Gazı az verince stop ediyordu.
Benim motor 2 de normal 1 de kaldırır gibi kaldırıyorum, yada biraz daha fazla gaz veriyorum duruma göre :D

Kurstaki eğitime vasat bile denilmez. Ben de ilk bindiğimde aynı şeyleri yaşadım. Sınavda 8 çizmek gerekiyor, adam bana diyor ki debriyaja basma. Sonra youtubeden baktım ki yarı debriyaj + dengeli gaz + dengeli arka fren gerekiyormuş. Demem o ki çevrende öğretme yeteneği olan bir motosiklet sürücüsü varsa eğitmenim diye geçinen kurs çalışanlarından daha çok katkısı olacaktır. Ya da benim gibi internetten youtubeden falan bakabilirsin (zor oluyor :D)

Youtube da izlediğin videonun doğrulu nedir? Oradaki kişinin bilgisi? Bütün kurslara genellleme yaparak vasat tabirini neye göre kullanıyorsun? Hiç işini hakkıyla yapan bir yerden ehliyet yada eğitim aldınmı ?
Motorun dik olmadığı her konumda bizi dengede tutacak yegane şey arke tekerin ivmelenmesidir bu nedenle viraj yapılırken hız önceden ayarlanır ve sadece virajın içinde sabit gaz yada çıkışa doğru gaz kademeli olarak arttırılır o iş senin yada youtube da gördüğün gibi değil sen debriyajı çektiğinde motoru yükten alıyorsun haliyle dengesini kaybediyor tam yalpalamaya başlarken tekrar kavrama yaparak dengeye alıyorsun ne gerek var? Gazını ayarla yatır motoru bukadar basit

Aragaz ıle kaldır yani: fır fır fır kesık kesık gaz verırken azar azar debrıyajı salın veya gaz sabıt debrıyajı kavramaya getır tam çek kavramaya getır debrıyajı cek gitme bıraz alış yarın bı kendıne bak ellerı sıkmazssan kolları kasmassan ne kadar kolay yuruyecek sistem

Benim motorun aynısı vardı güya sınavda. Ben motoru düz bir zeminde 3000 devirle kaldırabiliyorum rahatça. Kurstakinde 6500 devirlerde zor kavrıyordu. O motorlara neler yapılıyor hiç bir fikrim yok açıkçası. Moraliniz bozmayın gaz kontrolü bir süre sonra reflex haline geliyor zaten.

Ayakta ve elde fren hıssı zamanla gelısır alısana kadar kombıne kullanmaya calıs ınce tabanlı bır ayakkabı ayak frenıne alısmanı kolaylastırır bıde 2 parmak hatta ılk basta orta parmak kullanarak on frenle yavaslama calıs durma yavasla

---------- Mesajlar birleştirildi - 22:58 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:57 ----------

Son ek benden tavsıye 8 yaparken sabıt gaz arka fren kontrolu en ıyısı 1.vıteste.

Baktın vok acılıyo arka frenı arttır cok yattın dusucek veya durucak gıbısın arka fren ı az sal ama bakıs en onemlısı!

Çarşamba günü tekrar gittiğimde avuç içini, ara gaz vererek kaldırmayı deneyeceğim. Birde debriyajı hocanın dediği gibi bırakmayayım o zaman. Yarım debriyaj hep kalsın. Gene gelişmeleri de burada yazacağım. Herşey için teşekkür ederim.

Çarşamba günü tekrar gittiğimde avuç içini, ara gaz vererek kaldırmayı deneyeceğim. Birde debriyajı hocanın dediği gibi bırakmayayım o zaman. Yarım debriyaj hep kalsın. Gene gelişmeleri de burada yazacağım. Herşey için teşekkür ederim.

Amacımız kavrama noktasını ve debrıyajı ayarlamayı alışmanız

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Beceriksizlik, başka hiç bir şey değil. Siz değil, kursun beceriksizliği. Nasıl öğreteceklerini bilmiyorlar...

Amerika'daki standart kursta motosiklet üzerinde ilk alıştırma:

Motosiklet üzerinde, ayaklar yerde, birinci viteste, motor rolantide, debriyaj çekili.

Bu durumda debriyajı yavaşça bırakıyorsunuz. Motosiklet az hareket ediyor, sonra tekrar çekiyorsunuz debriyajı.

Yukarıdaki işlemi, ayaklar yerde, yirmi ila otuz kez tekrarlıyorsunuz. 10 dakika sürmüyor. Ama bir daha "debriyaj nerede kavriyor" sorunu yaşamıyorsunuz.

Herifler yaşlı ve beceriksiz kadına sıfırdan motosiklet kullanmayı öğrettiler gözümün önünde. Hayret ettim. Bence umutsuz vaka idi.

Hocam dengede tut motoru debriyajı yavaşça çekerken kavrama noktasında öne atılır zaten o sıra ver gazı korkma motor dümdüz gidicek zaten sonra çek elini gazdan kendiliğinden durucaksın bas debriyaja dur kalk yap böyle biraz

Çook normal,

eliniz ayağınız motosiklet kullanımına alışacak adapte olacaksınız . Tabi hemen değil.Kas sisteminiz vücudunuz öğrenecek sizden önce, tabi ki hemen olmayacak bol pratik gerekiyor. Maalesef sadece kursun eğitimi ile olmaz. Belki sınavı geçecek kadar olur ama sizin de bahsettiğiniz kararlı bir şekilde sürmeyi epey bir pratikle sağlayacaksınız. Sonrasında ise bir bakmışsınız ( epey bir sonrasında ) ilk defa oturduğunuz bir motoru bile kararlı bir şekilde sürüyorsunuz haşat olsa bile .

Kazasız belasız güvenli sürüşler kursta başarılar dilerim.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Vİtesli motoru iyi öğrenmek gerek , scooterda kullansan motosikletin sürüş karekterini bilmeden bu işi yapmazsın

zorla kendini o motor gitmeli kardeşim

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar