Şimdi, biraz daha karalayıp kaçayım zira yine vaktim dar.
DRZ dedik en son değil mi? Başlangıca uygun demiştik, tipik supermotoları karşılıyor demiştik.
Şu Yamaha'nın XT'leri. R modeli gayet kullanışlı, keyifli ve sevilen motosikletler fakat X modeli için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bir kere o bir supermoto değil. Supermoto dediğiniz hafif olur, XT gavur ölüsü gibi. Bu motosiklet daha büyük, daha geniş ve daha hantal. Kesinlikle 660'a kötü motosiklet demiyorum fakat o bir supermoto değil. Ne yeterli atiklik var, ne hafiflik var. Uygun değil, uzak durun derim ben zira ülke gençlerinin altında harcanmımş ikinci ellere denk gelme olasılığınız çok yüksek.
SXV serisi, apayrı bir dünya. Bu işte ilerledikçe gelişiyorsunuz zaten, sınıf yükseliyorsunuz. Aprilia SXV 450/550'ler ciddi anlamda supermotodur. Gerektiği kadar hafif, gerektiği kadar atik ve gerektiği kadar kaliteli. Tasarımı gayet güzel, yırtıcı. Çok sevilen bir motosiklet nihayetinde ama ülkemize pek gelmiyor, gelse de astronomik rakamlarda satılıyor, dolayısıyla pek göremiyoruz.
KTM'lere gelirsek, bence trafikte kullanılacak optimum ayarları sunan motosiklet 690SMC'dir. Hem daha konforlu hem atik hem hafif hem de kaliteli. Ayrıca bir çok upgrade'e açık. Tipi de çok güzel bence. Araştırırsanız zaten Avrupa'da çok tutulan bir motosiklet olduğunu görürsünüz.
Sonuç olarak, tekrar söylüyorum, supermoto başlangıcı için en uygun motosiklet DRZ400'dür. SXV kullananların veya KTM'cilerin oyuncak gözüyle bakması bir şey değiştirmez, bu motosiklet düşük cc'deki en uygun supermoto. Kalitesi bir KTM kadar değildir, bir Aprilia kadar değildir, belki onlar kadar hafif değildir veya onlar kadar güçlü değildir fakat bu en uygun motosiklet olduğunu değiştirmez.
Siz bu piyasada, bu kuvvette bu fiyatlarda başka bir supermoto bulamazsınız.
DRZ ile bu işe başladıktan sonra dediğim gibi devam edersiniz. Bütçe düzeldiğinde bir 690 alırsınız belki, ya da bir Husaberg alırsınız, belki bir Husqvarna. DRZ'den daha SM bir motosiklete yönelirsiniz. Eğer böyle bir karar varsa ortada yine yardımcı olmaya çalışırız. Sonra gelir bir KTM aldığınızı söylersiniz en plakasızından, sadece piste çıkmaya belki. Ya da gavurların dediği "street legal" modunda getirirsiniz, bizim de gözümüz gönlümüz açılır.
Biraz ilgilendiğim bir alan olduğundan supermotolar hakkında konuşabilirim.
Bana kalırsa da supermotolar çok daha fazla tecrübe isteyen motosikletler.
Yine bana göre SS'lerden çok daha keyifli. Keşke piyasadaki SS'ler yerine supermoto olsa.
Kararınızı bekliyorum.
Açılacak supermoto başlığına da katılmaya talibim.
Kolay gelsin.