boşluk ölçülerinde virgül hatası yapılmıştır.
emme soğuk iken 0.06 mmdir 0.6 değil
eksoz 0.27 mm dir. aman dikkat
Merhaba arkadaşlar; konuyu hortlattım farkındayım ama önemli
3 subaplı Bisan Lifan 100Cup motorum var. Subap ayarını kendim yapmak istiyorum. Kullanım kitapçığında
Emme : 0,05 mm
Egsoz : 0,05 mm
Olarak yazıyor. 2 adet emme 1 adet egsoz subabı var
Kitapçıkta yazan veriler, elimdeki sentil çakısının en küçük değeri. Sanki çok küçük gibime geldi,neredeyse kıl inceliğinde bi sentil. Kitapçıkta yanlış yazılma ihtimali varmıdır? Malum bu da sonuçta çin çan çon işi.
Burada okuduklarıma göre egsozun biraz daha bol olması gerektiği yazılmış.
Birde 2 subaplılarda olduğu gibi ÜÖN yani üst ölü noktayı 3 subaplı motorda nasıl bulacağım.
3 subaplılar için özellikle dikkat etmem gereken bir nokta varmı acaba?
sübap ayarı yapılmadığı taktirde başka bi yerlerine zarar verirmi...
Merhabalar,
Çok araştırdım ama sitemizde sübaplarla ilgili pek bilgi bulamadım. Bende yapmışken eklemeye karar verdim. Sübaplarını ayarladığım motor Cbr 125R. Motor 2 valfli yani bir emme sübapı birde egzost sübapı. CBR125R'ın sübap ayarları motor tamamen soğukken yapılıyor.
Bu ayarı yapmak için yan grenajları ve radyatörü yuvasından sökmek gerekiyor.
Resimleri www.cbr125.de sitesinden aldım. Resimler alıntıdır.
Sübaplar silindirin üst kısmında bulunuyor. Egsoz çıkışının hemen önündeki egsoz sübabı. Arkasındaki karbüratöre yakın olan ise emme.
Radyatörü sökmek için; Motora önden baktığınızda Sağ üst, sol alt tarafta iki vida var onları söktüğünüzde radyotör sadece su hortumlarıyla bağlı kalıyor. Hortumların lastik olması esnemeye biraz olanak tanıyor. Fakat söküp yapmak en rahatı. Ama radyatördeki suyu boşaltmanız gerek.Bu biraz daha uğraştırıyor. Ben tüm hortumları söktüm hepsinden su geliyor ona göre :mrgreen:. Ben sökmeden ayarlamayı tercih ettim.
Silindirin üzerindeki kapağı 2 adet M6 alyan başlı civata tutuyor onları söktüğünüzde silindir kapağını çıkarabilirsiniz. Kapağı söktükten sonra havayla temizleyip içerisine toz pislik girmemesine dikkat etmemiz gerek.Silindir kapağının altında bizi sübaplar bekliyor. Altta sübapları görebilirsiniz.
Egsoz sübabında olması gereken boşluk 0,6 mm Yani milimetrenin 10'da altısı. 125cc katagorisi için bu değer sabitmidir bilmiyorum. Benim araştırmamda CBR125 için Hondanın belirlediği değer bu. Motorunuzun sübap boşluklarını doğru öğrenmeniz önemli. Sübap ayarına başlamadan önce motoru vites'e takıp, arka tekeri çevirerek pistonun üst ölü noktaya (en üst noktaya) gelmesini sağlamamız lazım. Üst ölü noktayı yakalamak için Bujinin kablosu takılı ve pasolu-vidalı yeri şase alırken bujinin kıvılcımlarından yararlanarak üst ölü noktayı bulmayı kolaylaştırabilirsiniz. Bu tekniği İhtiyardan duydum. Ben bu şekilde yapmıyorum ama bundan sonrakinde böyle yapacağım.
Sübapların arasındaki boşluğu ölçmek için kullandığımız aparatın adı "Sentil (filler) Çakısı" Bunu genelde kalıpçılar kullanır. Piyasada bulmak biraz zordur. Fakat ihtiyar abim araştırmış ve Tekzende bulmuş.
Ahanda bu sentil denilen Filler çakısı.Tekzende var 675 kuruş.
![]()

Ayar aralığı azalacak veya sübab tam kapanamıyacak (sıkı olma hali)şekilde bozuluyorsa çalışma süresine göre subap ve kapakta bastığı yerde yüzey deformasyonuna sebeb olur(yanma tabiri).Alıştırma,taşlama veya yenileme gerektirir.
Ayar aralığı artmış şekilde (gevşek olma hali) çalışıyorsa gittikçe artan vurma sesi yapar.Bu subap'dan daha yumuşak olan külbütör kolunun(piyano da denir)
yüzeyinde çukurlaşma yapıp sonra ayar yapılamaz hale gelir.Külbütörün değiştirilmesi gerekir.
Subap ayarı bozukluğu motorun çekiş gücünün düşmesine sebeb olarak yakıt sarfiyatını arttırır.
Başlangıç olarak bu kadar.
Isındıkça subap boyları uzayabilir.Bu malzemesinin kalitesine göre değişir.Birde biraz çalıştıktan sonra yağlama buralara ulaştığında tıkırtı sesi azalabilir.Motorun kullanım kitabında belirtilen kontrol aralıklarında önerilen kontrol ve ayarların yapılmasını çoğumuz ihmal ediyoruz.Halbuki periyodik bakım olarak anılan bu iş bizi yolda kalmaktan ve büyük masraf açacak arızalardan kurtarır.
görüyorum ki bir çok kişi bu işten iyi anlıyor neyse konuya geçeyim 150 tt motosiklet var elimde bir gün motoru yıkadım yıkadıkdan yarım saat sonra çalıştırdım ve 20 saniye kadar çalıştı daha sonra garip bir sesle sustu tekrar çalıştırmayı denedim ancak sanki silindir hava alıyordu marş boşa dönüyordu yani bende açtım motoru(ilk açışım ilk deneyimim)sonra baktım alt kısımdakı conta patlamış yenisini getirip takdım ancak motor çalışmadı arabanın aküsünü söküp denedim çalışır gibi oldu ancak aküyü bitirdi yanlış yaptığım birşey olabilirmi yada sübapla ilgili olabilirmi yardımınızı bekliyorum saygılar..