Dostum @a vagrant;
Yaşadığın olumsuz tecrübeden dolayı geçmiş olsun.
Konumuz kayış sistemi tercih edilmeli mi? Neden edilmeli, neden edilmemeli?
Aslında sistemin iyi veya kötü oluşuna göre üreticiler bu sistemi tercih etmiyorlar. Elbetteki kayış sisteminin dezavantajları olacaktır. Özellikle racing motorlarında şiddetle zincir tavsiye ediliyor.
Kayışlı sistemin en büyük düşmanlarından birisi ısıdır. Ayrıca, yüksek ve ani güç transferlerinde, örneğin, racing motorının yüksek devirlerdeki kalkışlarında dayanıklı ve esnemeyen bir sistemin olması tercih edilir. Zira kayış ne kadar sert olursa, kaçırma olasılığı artar. Racing motorlarında tercih edildiklerinde, özellikle kalkışlarda yüksek gerilim, ısılarının birden yükselmesine, esnemeye bağlı olarakta gücün asvalta aktarılmasını da geciktirmektedir. Ayrıca, racing motorlarında çok yüksek hızlara yüksek motor devirleri ve kısa diferansiyel oranları ile çıkıldığından, kayışın bu hızlarda ısıyla kopma OLASILIĞI nedeniyle (kopması değil sadece olasılık. Bugün 12.000 devir yapan arabalarda bile aktarmada kayış kullanılıyor) tercih edilmemektedir.
Ancak senin tercih ettiğin markada düşük devirlerde iletilen güç sayesinde ve YÜKSEK HIZDA SEYREDİLMEYECEĞİ düşünülerek üretilen modelin limitler dahilinde zincire oranla daha fazla hizmet edeceği kanısındayım. Dediğim gibi keşke imkanım olsada benimde motoruma kayış sistemi takabilsem. Bugün 1990 model şahini hor kullandığımızda 50.000 de motoru bitirebiliyoruz. Ama bu motordan ben 750.000km'yi görenide gördüm. CVT sistemlerinin de temelinde kayış aktarması olduğunu düşünürsek, gönül rahatlığı ile tercih edilebilir.
Tüm araçlarda kayış sistemi tercih edilmemesi birazda üretim maliyetleriyle alakalıdır. Zincir kayışa göre daha maliyetli bir üretim gerektirir. Bu yüzden kimi markalar, kendi maliyet politikaları nedeniyle parça üretimine gitmektedirler. Ayrıca kullanım amacı ve ortamıda parça tercihinde önemlidir. Fiatın 1.3 TDİ motoru dobloda 70HP, Punto'da 90HP çıkartıyor. şimdi Dobloya 90HP konulması daha iyi denilebilir. Ancak, aracın yük taşıması amacıyla alınacağı varsayılarak, yüklü konumlarda motorun zorlanmaması, tork grafiğinin daha alt devirlerde daha düzgün çizgide seyredebilmesi, uzun ömürlü olabilmesi için 70HP tercih etmiştir. Yine, doblo kayışlı aktarmaya, aynı motoru kullanan palio zincirli aktarmaya sahiptir.