Shell'den Aldığım Benzinden Sonra Motor Arıza İşareti

Motosikleti
Ns200 15"
Bajaj konularında yazmıştım. Bu motosiklet Hindistan ve çevresi için üretilip kullanılıyor. O coğrafyada daha düşük oktanlı benzin kullanılıyor. Ülkemize ithal edilirken 95 oktana göre revize edilip gönderiliyor. 95 oktandan daha yüksek benzin kullanımında rölantide stop etmeler başlıyor. 95 oktan üzerindeki yakıt kullanımını elektronik ateşleme sistemi bir yere kadar tolore edebilse de devamında katalizör arızası veriyor.

Ülkemizdeki iki büyük benzin firması Opet ve Shell tüm istasyonlarında 95 oktanlı kurşunsuz benzinlerinde katkı kullanıyor. Kullanılan katkı oranına göre benzinin oktanı 97+ ve üzerine çıkıyor. Normal şartlarda yeni araçlar için bu iyi bir şey. Bajaj özelinde ise bu durum sıkıntı veriyor. İlk başlarda rölantide stop etme dışında sorun çıkarmasa da kullanmaya devam ettikçe katalizörü dağıtıyor.
Tavsiyem Bajaj marka motosiklet kullanıyorsanız Shell ve Opet harici yerlerden katkısız benzin alın.

Motoseverrr; yazdıklarına ilaveten resetleme için bir başka yöntem daha var.

Yakıt konusunda motosiklet çalışmazsa servis tarafından önerilmişti.
Kontağı açtığınızda selamladan sonra kontağı 4 kez daha tekrar kapatıp açıyorsunuz. 5. açışınızda yakıtla ilgili problemler resetlenmiş oluyor.
"Bajaj motosikletlerde birkaç kere denediğinizde motoru çalıştıramazsanız yanlış hatırlamıyorsam 2 dakikalığına motor korumaya alınıyor." Motor koruması aktifleşmişken ne yaparsanız yapın çalışmıyor. Akünüze ve zamanınıza yazık. 5 kez kontağı açıp kapatarak motor korumasını kaldırmış oluyorsunuz.

Yeni aldığım Dominar 400 de bu motor koruma sorunu mevcuttu. Motor çalışırsa sorun yoktu ama inat ederse ne yaparsam yapayım çalışmıyor ve aküyü bitiriyordu. Rodaj bakımında bu sorunu hallettiler. Servisin dediğine göre ortalama 100 motordan 5 inde bu durum görülebiliyormuş. Eğer bu arıza süreklilik arz ediyorsa motor korumasını servis bypass ediyor. Çalışmama sorunu ortadan kalkıyor.
Ben genel olarak tüm arıza kayıtlarını öyle siliyordum o yöntemi bilmiyordum. Bajaj'lar kafasına göre arıza lambası yanıyor ve kendiliğinden sönüyor çokta takılmamak lazım.

200 Serisi Ktm ile bu seri Bajaj modellerinin arıza kayıtları bir, yanıp söndüğü zaman Ktm listesinden bakılabilir.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Bajaj Shell sevmiyor. Oktan konusunu bilmem ama Shell'in yakıt katkıları bajaj motorlara yaramıyor.

Birisi 97 oktan benzin satıyor olsa yeri göğü inleterek reklamını yapardı.
Bajaj'ın nem kaptığı bir şey vardır yoktur ona bir şey diyemem.

Ayrıca 95 oktana göre hazırlanmış bir motorda 97 oktan benzin kullanarak böyle şeylere sebep olamazsınız.
Uzun süre aracın kendini ayarlayamayacağı seviyelerde yüksek oktanlı benzin kullanılırsa tam yanma sağlanamayacağı için karbon birikimi olur - yalnız bu öyle benzini aldım zart oldu şeklinde bir arızaya yol açmaz.
Hocam normalde benzin atınca motorun çekişi iyi olması gerekmez mi?
Hah işte benim çekişi bile kötüleşti, ya her şekilde fark ediyor öyle söyleyeyim, siz de deneyebilirsiniz izmir bayraklı şehir hastanesi altı shell den aldım, deneyebilirsiniz
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bajaj Shell sevmiyor. Oktan konusunu bilmem ama Shell'in yakıt katkıları bajaj motorlara yaramıyor.
En kaliteli yakıt hangisinde onu alalım hocam?

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Hocam normalde benzin atınca motorun çekişi iyi olması gerekmez mi?
Hah işte benim çekişi bile kötüleşti, ya her şekilde fark ediyor öyle söyleyeyim, siz de deneyebilirsiniz izmir bayraklı şehir hastanesi altı shell den aldım, deneyebilirsiniz
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

En kaliteli yakıt hangisinde onu alalım hocam?
Bir daha shell'den almayı tercih edersen Ankara Caddesindeki İzmoto karşısındaki ya da vatanın yanındaki Shell benzin istasyonlarından al. Bir tanesi Arkas'ın bir tanesi Shell'in kendisine ait.

Senelerdir Taşıt tanımalarımız Shell'den hiç sorun yaşamadık. Ama özellikle şehir dışına çıkmıyorsa araçlar bu iki istasyondan aldırırım.

Bu arada dededen beri petrolcüydük 2007'ye kadar. Aliağa rafineride Total BP ve Shell Aynı rafineriden dolum yapardı. Araçlara dolum yapıldıktan sonra katkı ve marker konurdu. Fark ettiren şey o.

Shell'de yüksek oktanlı benzin satılıyor mu hala ? satış yasağı yok ama katkı yada yüksek oktan yakıt için fiyat farkı isteyemiyor şirketler , yani istasyonda bir adet benzin , bir adet motorin ve bir adet Lpg fiyatı olabilir..

Katkıdanmıdır nedendir bilmem bende bajaj kullanıcısıyım shell aldığım zaman motor 3,7 3,8 yakıyor p,ofisinden alınca 3,2 3,4 civarı yakıyor aynı yol aynı güzergah aynı kullanım.Doğruluk payı var bajaj kullanıyorsan almıycan shellden mellden

Motosikleti
Çin Malı Skuter
Katkıdanmıdır nedendir bilmem bende bajaj kullanıcısıyım shell aldığım zaman motor 3,7 3,8 yakıyor p,ofisinden alınca 3,2 3,4 civarı yakıyor aynı yol aynı güzergah aynı kullanım.Doğruluk payı var bajaj kullanıyorsan almıycan shellden mellden
O motosiklete mahsus bir şey değil. Shellin yakıtındaki katkı diğerlerine göre daha farklı, daha ince yakıt olduğu için daha kolay yanıyor ve bu durum da yakıt tüketimini arttırıyor.

O motosiklete mahsus bir şey değil. Shellin yakıtındaki katkı diğerlerine göre daha farklı, daha ince yakıt olduğu için daha kolay yanıyor ve bu durum da yakıt tüketimini arttırıyor.
Benzin zaten su kıvamında daha ne kadar inceltebilirler 😁 inceltici değilde pas engelleyici , karbon birikintilerini sökücü ve sürtünmeyi azaltan katkıları meşhurdur Shell'in , muhakkak faydası vardır ama yıllar içinde tecrübe ettiğim şudur ki katkılı yakıt yüzde olarak önemsenmeyecek kadar az kilometre gidiyor ( yılda 100.000 km yapanlar önemseyebilir )

Shell'de yüksek oktanlı benzin satılıyor mu hala ? satış yasağı yok ama katkı yada yüksek oktan yakıt için fiyat farkı isteyemiyor şirketler , yani istasyonda bir adet benzin , bir adet motorin ve bir adet Lpg fiyatı olabilir..
Maalesef uzun süredir satılmıyor Türkiye'de 95 oktan dışında benzin.

@firatness benzinden kaynaklı bir problem yaşayabilirsin buna itiraz edemem. ne zaman shell'den alsan o da kötü geliyor olabilir, bunların tamamı yorum yapamayacağım şeyler doğrudur. ama kimsenin 97 oktan satmadığını ve saçma sapan bir yöntemle hazırlanmadığı müddetçe de 95 oktan benzine göre satılan bir motosikletin 97 oktan ile sorun yaşamayacağını da söyleyebilirim.

saçma sapan yöntem diye çok ucu açık bir kapı da bıraktım ama sanmıyorum. "bajaj high octane" vb. gibi aratınca da böyle bir şeyden bahseden sonuç bulamadım. anca bajaj'ım var yüksek oktan benzin alsam faydasını görür müyüm gibi her marka için sorulmuş sorular çıkıyor.

Hindistan ve Türkiye de satılan benzinin oktan farkından dolayı sorun yaşanacağını zannetmiyorum , Amerika'da da satılan benzinin oktanı Avrupa ve Türkiye'den daha düşüktür , yani tüm taşıtlar 90 ila 100 arasında oktana sahip benzinle çalışabilir ,
motor bloğunda vuruntu sensörü bulunur oktan farkına göre ateşleme avansını düzenler , ha belki sorun yaşayan Bajajlarda bu sensörde problem vardır..

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Hindistan ve Türkiye de satılan benzinin oktan farkından dolayı sorun yaşanacağını zannetmiyorum , Amerika'da da satılan benzinin oktanı Avrupa ve Türkiye'den daha düşüktür , yani tüm taşıtlar 90 ila 100 arasında oktana sahip benzinle çalışabilir ,
motor bloğunda vuruntu sensörü bulunur oktan farkına göre ateşleme avansını düzenler , ha belki sorun yaşayan Bajajlarda bu sensörde problem vardır..
Amerikada 92 Aki bizde yaklaşık 98 Ron'a denk geliyor abi.

Ama 87 falan satılıyor o da bizde 91-92'ye denk geliyor olmalı.

Amerikada 92 Aki bizde yaklaşık 98 Ron'a denk geliyor abi.

Ama 87 falan satılıyor o da bizde 91-92'ye denk geliyor olmalı.
bizdeki 95 oktanın karşılığı orada yüksek seviye sayılıyor..dediğin gibi 91 oktan seviyesinde bile benzin satılıyor..

yec

Motosikleti
Joymax Z+ 250
Shell'den aldığım yakıtla PO'dan aldığım yakıt arasında minimum 0.5 lt fark oluyor. Tecrübem bu yöndedir, katkı matkı bilmem.
@Osm@n ağa bu başlığa nasıl hala nasıl yorum yapmamış, hayret.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
@Osm@n ağa bu başlığa nasıl hala nasıl yorum yapmamış, hayret.
Çünkü ben petrolü direkt GABAR'dan alıyorum.
GabarOil.jpg

Shell eskiden fuel save ve v-power olarak 2 ürün sunardı, artık hepsi v-power yani o yüzden çok yakıyor. Tabi yaktığı kadar da performans sunuyor.

Bende katalizörzede olarak 15 binden sonra Opete geçenlerdenim, genelde hep Shell den alırdım, sonunda katalizörü dağıtıp bloğu kitledi. Garantiden sıfırladık bloğu tabi. Bu arada yeni taktıkları headersta katalizör yok. Sorunu ortadan kaldırmak isteyenler headerstaki katalizörü aldırsın, bazı servisler (aydın motocars yapıyor diye hatırlıyorum) yapıyor. Egzozu sökerseniz kaynakçı da halleder. (resimde üst kısımdaki katalizörü aldırmanız yeterli. alttakini de performans için aldıranlar var ama ses arttı diyorlar, ceza yiyebilirsiniz.)

gm7s52q.jpg

Opete geçtiğimden beri de alt devirler biraz öldü, 4 bin devirlerde kendine geliyor alet. (Dominar D400, 2023)

Son düzenleme:
Ben de fark ettim, Shell çok yakıyor ama çok kaçıyor. Opet ise az yakıyor ama Ağır davranıyor.

Motosikleti
Cruiser
Ben de hep Shell'den alıyorum ve hiç sorun yaşamadım.Bir de rezerve alıp öyle dene istersen. Küçük bir ihtimal ama denemekte fayda var.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
Selamün aleyküm

Abilerim, kardeşlerim, dün 60 km yol yapmak için Shell'den benzin alayım dedim, biraz ilerledikten sonra bi 5 km kadar motor arıza lambası yandı ve hiç geçmiyor, ne olmuş olabilir acaba, motoru 5-6 bin devirden fazla sıkmadan kullanan birisiyim

@arndiol ekran bi tanıdık geldi sanki kaliteli benzin sevmeyen motor olsa olsa hintli olurdu zaten 😁

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar