Shell den Bajaj marka motosikletlere yakıt almama tercihini forumda ve internette paylaşanlardan biri de benim.
Servise gittiğimde hatta motosikletlerimi ilk teslim aldığımda bile mecbur kalmadıkça Shell ve Opet tercih etmemem söylenmişti. Gerekçesini ise bu iki akaryakıt firmasının tüm istasyonlarında 95 oktanlık benzini katkılı satmaları şeklinde açıklanmıştı.
Geçenlerde 5000 bakımı için servise gittiğimde, servise gelen diğer kullanıcılar ile sohbetlerimizde bu konu geçti. Bazıları daha önce servisin kendilerine özellikle Shell tercih etmelerini tembihlediğini söylediler. Ben de servisten bu çelişkiyi açıklamalarını istedim.
"2024 yılına kadar müşterilerimize Shell tavsiye ediyorduk fakat Shell ve Opet firmaları 2024 yılından itibaren 95 oktan benzinlerini direkt olarak katkılı olarak satmaya başladılar. Katkılı benzin kullanmak bazı motosikletlerimizde egzoz katalizörlerinin dağılmasına neden oldu. Her motosikletimizde bu sorunu yaşamıyoruz ama bazılarında katalizöre zarar verdiğinden çekiş problemleri, teklemeler, stop etmeler gibi sorunlar çıkabiliyor.
Bu sorun çıktığından distribütör firma garanti kapsamında değişim yapıyor fakat hem işlem meşakkatli hem de garanti harici bu olayın yaşanması yüksek bakım ücretleri çıkmasına neden oluyor. Biz de tedbir mahiyetinde Shell yakıtların kullanılmamasını tavsiye ediyoruz" mealinde açıklama yapıldı.
Bununla birlikte 2025 sonrası motosikletler artık ülkemizde üretiliyor veya montajlanıyor. Muhtemelen Shell & Opet yakıt olayı yeni motosikletler ile kalkacak diye düşünüyorum.
Bir diğer söylenti: "Bajaj motosikletlerini ürettiği 3 fabrikası var. Bir dönem fabrikalarından bir tanesinde üretilen motosikletlerde sorunlar çıkmış. Ülkemizde ise satılan motosiklette sorun çıkana kadar bu sorunlu fabrikada üretilmiş olanları anlamıyorlarmış. Daha sonra bu fabrikanın üretimi de düzeltilmiş. Bu arada çıkan sorunlardan hem distribütör hem servisler hem de kullanıcılar zarar görmüş. Benzin olayı bu motosikletlere denk geldiğinde katkılı benzinler genelde problem çıkarıyormuş" Ne kadar doğrudur bilemem.