Şehirdışından Motorsiklet Getirme Sorunsalı

Otobüste Motosiklet Nakil Tatlısı Tarifi

Malzemeler:
* 5lt benzin bidonu
* 1lt yağ bidonu
* 5 parmak alttan kesilmiş 5lt' lik su bidonu (alt kısmı)
* Kalınca bir battaniye
* Pense
* Açık ağız anahtar (aynalar için)
* Açık ağız/yıldız veya lokma takımı (yağ tapası için)
* Küçük huni
* Yıldız tornavida (akü için)
* İnce urgan gibi (tırmanma halatı tipinde) ip (en az 2-3 metre olsun)
* Birkaç parça strafor köpük

* Çanta

Hazırlanışı:

İlk olarak gidilmek istenen yere otobüs kalkmadan en az bir saat önce gidilmeli, böylelikle egzoz ve motor soğumuş olacak, birçok riski azaltacaktır. Öncelikle motosikletteki kalan yakıtın deponun çeğrek altına düştüğünden emin olunmalı, ardından deponun altından çıkan yakıt borusu Pense yardımı ile sökülerek kalan yakıt, taşıması ve bulunması kolay olacağından 5lt yakıt bidonuna alınmalı.

Ardından Lokma takımı veya açık ağız anahtar ile yağ tapası sökülerek daha önceden kesilip hazırlanmış 5lt' lik su bidonuna motor yağı boşaltılır, motor yağının son damlasına kadar süzülmesine gerek yok, ancak mümkün olduğunca boşaltılması sağlanır ki yan yatırılması veya devrilme söz konusu olur ise tazminat ödenmek zorunda kalınmasın. Ardından kaptaki motor yağı 1 lt' lik yağ bidonuna koyularak muhafaza edilir. Yağ kirli de olsa maksat otobüsten inildiğinde yağı ve yakıtı huni yardımı ile koyup kalınan yerden devam edebilmektir.

Ardından motosikletin bagaja rahat koyulabilmesi, sığması ve taşıma esnasında hasar görmemesi için aynalar Açık ağız anahtar ile sökülür. Akünün negatif(-) kutup başı Yıldız tornavida yardımı ile sökülüp aküden ayrı bir yere sıkıştırılır. Ardından motosikletin bağlanacağı taraf, zincir ve yağlı kısımları ağırlıklı olmak üzere üstü battaniye ile kapatılarak diğer yolcuların kulak çınlatma senfonilerinden korunma sağlanmış olur. Diğer taraftan strafor köpük parçası da battaniyenin arasına sıkıştırılıp (böylelikle kayıp kaçmayacaktır) battaniye ile bagajda motosikletin bağlanacağı kısmın arasına yerleştirilip ip ile sıkıca bağlanır.

Son olarak yağ ve yakıt bidonu, takımlar ile birlikte çantaya koyulup motosikletin yanına bırakılarak nakledilir. Motosiklet bagajdan çıkarıldığında aynalar takılır, motor yağı ve yakıt eklenir, akü (-) kutup başı tekrar takılarak seyahate kalınan yerden devam edilir

Afiyet olsun :cat:

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:22 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:17 ----------

:flower::flower::flower:

:thumleft::thumleft::thumleft:

Bende tarihe bakmadan tatlı tarifi yazmışım. Neyse, bana da afiyet olsun o zaman :queen:

İyi oldu güzel oldu. Gına gelmişti bu konudan. Tarifine sağlık.

Motordaki yağı neden boşaltıyorsun?

Motordaki yağ, motosikletin uzun süreli yan yatması halinde silindir içerisine sızarak ilk çalıştırmanın zor olmasına veya yapılamamasına, istenmeyen sorunlara ve hatta ileri derecede sızma söz konusu ise biyel kolunun eğrilmesine neden olabilir. Bağlandığı yerden kurtulup valiz ve çantaların üzerine devrilen motosiklet senaryosunda motosikletin devrildiğini de farketmek mümkün olmaz. O yüzden tedbir almakta yarar var.

Bunun haricinde ikinci el ve ne durumda olduğu bilinmeyen bir motosikleti yan yatırdığınızda rastlantısal bölgelerden (keçeler, yağ çubuğu[özellikle contası yoksa/yırtıksa/tam sıkılmamışsa]) sızma yapabilir. Vatandaşın valizinde de gittiği düğünde giyeceği takım elbise varsa ortalık karışabilir... :queen:

Motordaki yağ, motosikletin uzun süreli yan yatması halinde silindir içerisine sızarak ilk çalıştırmanın zor olmasına veya yapılamamasına, istenmeyen sorunlara ve hatta ileri derecede sızma söz konusu ise biyel kolunun eğrilmesine neden olabilir. Bağlandığı yerden kurtulup valiz ve çantaların üzerine devrilen motosiklet senaryosunda motosikletin devrildiğini de farketmek mümkün olmaz. O yüzden tedbir almakta yarar var.

Bunun haricinde ikinci el ve ne durumda olduğu bilinmeyen bir motosikleti yan yatırdığınızda rastlantısal bölgelerden (keçeler, yağ çubuğu[özellikle contası yoksa/yırtıksa/tam sıkılmamışsa]) sızma yapabilir. Vatandaşın valizinde de gittiği düğünde giyeceği takım elbise varsa ortalık karışabilir... :queen:

tamam bu dediklerinden haklısın. ama motoru zaten bagaja ip ile bağlıyorsun. neden yan yatsın ki? ben bu şekilde izmirden adanaya motor getidim. yan yatmasını bırak cm bile oynamadı yerinden.

tamam bu dediklerinden haklısın. ama motoru zaten bagaja ip ile bağlıyorsun. neden yan yatsın ki? ben bu şekilde izmirden adanaya motor getidim. yan yatmasını bırak cm bile oynamadı yerinden.

"Motordaki yağ, motosikletin uzun süreli yan yatması halinde silindir içerisine sızarak ilk çalıştırmanın zor olmasına veya yapılamamasına, istenmeyen sorunlara ve hatta ileri derecede sızma söz konusu ise biyel kolunun eğrilmesine neden olabilir. Bağlandığı yerden kurtulup valiz ve çantaların üzerine devrilen motosiklet senaryosunda motosikletin devrildiğini de farketmek mümkün olmaz. O yüzden tedbir almakta yarar var.

Bunun haricinde ikinci el ve ne durumda olduğu bilinmeyen bir motosikleti yan yatırdığınızda rastlantısal bölgelerden (keçeler, yağ çubuğu[özellikle contası yoksa/yırtıksa/tam sıkılmamışsa]) sızma yapabilir. Vatandaşın valizinde de gittiği düğünde giyeceği takım elbise varsa ortalık karışabilir..."

:rendeer:

Ben muavinken 2 defa tasidim 150 tl birde bilet aldirmistik otobusteki yorganla sardik iple bagladik travego 56 ydi arac birtek onlara sigar motorlar. Benzini bosalt aynalari sok kuyrugu sokebilirsen iyi olur. Ama bisi kırılırsa muavin mesumiyet kabul etmez

"Motordaki yağ, motosikletin uzun süreli yan yatması halinde silindir içerisine sızarak ilk çalıştırmanın zor olmasına veya yapılamamasına, istenmeyen sorunlara ve hatta ileri derecede sızma söz konusu ise biyel kolunun eğrilmesine neden olabilir.
Motorun yağsız kalması ve biyel kolunun eğrilmesi. ???
Yağsız kalması ile piston silindire mi kaynıyor? Abartmanın da bu kadarı.:)

Aşağıdaki Biyel (piston kolu);
biyel-kolu.jpg

Son düzenleme:
Motorun yağsız kalması ve biyel kolunun eğrilmesi. ???
Yağsız kalması ile piston silindire mi kaynıyor? Abartmanın da bu kadarı.:)

Yağsız kalması ile ilgili birşey yazmadım
. Motor yağının silindir içerisine aşırı şekilde sızmasından bahsetmiştim. Eğer motor sente başlangıcında iken aşırı şekilde sızma gerçekleşirse silindir içerisi motor yağı ile ciddi şekilde dolar ve miktar yanma odası hacmini aşar ise sıvıların sıkıştırılamaması prensibi üzerine sıkıştırılamayan motor yağı pistona yüklenen biyel kolunu eğer...

Bu arada, resim için teşekkürler ancak biyel kolunun ne olduğunu biliyorum ::gazete::

Son düzenleme:

Yağsız kalması ile ilgili birşey yazmadım
. Motor yağının silindir içerisine aşırı şekilde sızmasından bahsetmiştim. Eğer motor sente başlangıcında iken aşırı şekilde sızma gerçekleşirse silindir içerisi motor yağı ile ciddi şekilde dolar ve miktar yanma odası hacmini aşar ise sıvıların sıkıştırılamaması prensibi üzerine sıkıştırılamayan motor yağı pistona yüklenen biyel kolunu eğer...

Bu arada, resim için teşekkürler ancak biyel kolunun ne olduğunu biliyorum ::gazete::

Göze sokar gibi olmuş.:p
Bilmeyen için koyduydum.:)
Silindirin boğazına kadar yağ dolması için motorun ters çevrilmesi lazım herhalde..

Son düzenleme:
Göze sokar gibi olmuş.:p
Bilmeyen için koyduydum.:)
Silindirin boğazına kadar yağ dolması için motorun ters çevrilmesi lazım herhalde..

Estağfurullah :thumleft:

Motosikletin yan yatıp beklemesi yeterli olabiliyor. Ne şeklide ve ne kadar süre ile yattığına, silindirin duruş şekline (cup veya boxer, yatık v.s.) ve motordaki yağ miktarına göre değişecektir. Risk almaması için yazmıştım. Çok uzun yolculuk haricinde zor bir ihtimal, benim asıl değinmek istediğim kısım sızıntı halinde diğer yolcuların eşya ve valizlerinin zarar görme ihtimalinin azaltılması idi. Aynı şekilde zincir ve diğer yağlı kısımları da battaniyeyi sararken bir nebze de olsa kapatmak gerek demek istemiştım. Gerçi vatandaş çoktan taşımış konuyu kapatmış ama olsun. Maksat diğer taşıyacak arkadaşlara kaynak oluşturmak (gerçi eski konuları okuyup konu açan pek kalmadı ama olsun:p )

sakın binme bir arkadaşım edirneden almışdı yıllar önce yol dönüşü motoru kitledi , bir arkadaşım kocaelinden aldı otobanda dönüşde arka lastiği patladı lastiğe fitil atılmamış yer kalmamış.. bilmediğin motorla uzun yol yapma .. orda istediğin kadar ayak üstü ustaya göster gözden kaçan bir yer olabilir..

ya minibüs ya panelvan yada pickup tarzı bir şey kirala ucuz yollu yada eş dosttan rica et benzin parasını koyarım sanada bir yemek ısmarlarım adanada yeriz içeriz de hem sana ne olur ne olmaz dostluk arkadaşlıkda eder güvenlik içinde iyi iki kişi gitmeniz..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar