Scorpion Gürültü Problemi - Apex EXO-GT SP Carbon

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Motomax'tan ocak ayı gibi Scorpion Apex EXO-GT SP Carbon satın aldım. İlk aldığım günlerde sadece ~100 km/h hızlara çıkınca inceden rüzgar sesi geliyordu. Ancak MT Thunder 4 SV'den sonra ilaç gibi gelmişti. Kaskı aldıktan 2-3 gün sonra sağlık problemleri nedeni ile bir buçuk ay motora binemedim. Bu süreçte kask dolapta kaldı (güneşsiz ortam ve darbe almadı) ve üzerine yerli bir üreticiden çene kamera aparatı satın alıp taktım. Motora tekrar binebilmeye başladıktan sonra rüzgar gürültüsü ciddi oranda arttığını fark ettim. Kamera aparatını birkaç ay kullandıktan sonra çıkardıktan sonra da ses seviyelerinde bir değişiklik olmadığını fark ettim. Aksesuar tamamen kaskın dış kabuğuna yapıştırıldığından (altta kalan ince kısıma temas etmiyor) kaska hasar verdiğini vs. düşünmüyorum.

İnternette de bu model için olmasa da başka modeller için Scorpion kasklarda benzer problemler yaşayanları okudum. Scorpion kask alıp ilk günler geçtikten sonra ses izolasyonunda problem yaşayan oldu mu?

Not: İstisnasız her sürüşte Alpine kulak tıkacı kullanıyorum ve motorum bir naked.

Vizörün kaska oturduğu yerdeki contaları kontrol ettin mi? Oraların üretim kalitesi çok çok üst seviye değil, çıkabiliyor kayabiliyor, düzgün oturmadığı için de gürültü artabiliyor. Söylediğin gibi bir artış ancak böyle bir yapısal bir yerde kayma mayma olursa olur, kamera tutucudan falan o kadar artmaz.
Benim eski Scorpion'da da kabaca 1 yıl kadar bir süreden sonra o contalar yerinden çıkmaya başlamıştı, ara ara düzeltiyordum ama olmayacak çözülemeyecek konu değildi.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
bu bütçelerde benim gözümde 2 dev var biri shoei biri arai onun dışındaki markaların üst seviye kaskları bana kumar gibi geliyor bu konu da güzel bi örnek olmuş

Motosikleti
bu bütçelerde benim gözümde 2 dev var biri shoei biri arai onun dışındaki markaların üst seviye kaskları bana kumar gibi geliyor bu konu da güzel bi örnek olmuş
Şu anki piyasası nedir bilmem ama ben aldığım zamanda arada 1.5-2 kat fiyat farkı vardı iki markanın da benzer özellikleri sunan modellerinde. Scorpion en büyük marka değildir belki ama uluslararası popüler bir marka. Test videolarında genellikle olumlu konuşuluyordu. Ancak türkçe incelemeleri okudukça aklıma "Acaba Motomax'a defolu ürünleri mi yolluyorlar?" diye bir düşünce geliyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Vizörün kaska oturduğu yerdeki contaları kontrol ettin mi? Oraların üretim kalitesi çok çok üst seviye değil, çıkabiliyor kayabiliyor, düzgün oturmadığı için de gürültü artabiliyor. Söylediğin gibi bir artış ancak böyle bir yapısal bir yerde kayma mayma olursa olur, kamera tutucudan falan o kadar artmaz.
Benim eski Scorpion'da da kabaca 1 yıl kadar bir süreden sonra o contalar yerinden çıkmaya başlamıştı, ara ara düzeltiyordum ama olmayacak çözülemeyecek konu değildi.
Gözle görülebilir bir deformasyon veya ellediğimde sallanan bir parça yok. Ayrıca vizör kapalı iken kağıtla boşluk var mı diye test ettiğimde de bir sorunla karşılaşmadım.

Bende de scorpionun carbon bir modeli var. Gecen sene aldım. Düşmesi falan da hiç olmadı.aldığımdan beri sol tarafta sağa göre rüzgar sesi bariz daha yüksek. Anlamadım, ya kaskta bir sorun var yada benim sağ kulak duymuyor.

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Scorpion EXO 1400 Evo 2 Air karbon olmayan modeline sahibim. Mayıs başında almışım. Eğer Motomax'ın %40 indirim yapacağını bilsem almazdım. Kendimi fena kazık yemiş gibi hissediyorum. Neyse, yaklaşık bir aydır kullanıyorum. Fark ettiğim birkaç husus var.

Kask normal şartlarda sessiz. Ta ki interkom takana kadar. İnterkom takmak için içini açtığınızda, kulaklıkları kapatan parçaları çıkarmak durumunda kalıyorsunuz. O bölge boş kalıyor. Böylece muhtemelen rüzgarın kaska çarpmasından dolayı oluşan sesleri daha çok duymaya başlıyoruz. Bununla birlikte çene ve alt kısımlarından hava girişinin engellenmesi ile bir de rüzgar sesiyle uğraşmıyoruz. Bu yönüyle güzel. Bence sadece dış kabuktaki sesleri duyuyoruz. Kaskın vizöründen ses alma durumuna şahit olmadım. 160km süratlere kadar denedim. Kask kabuğundaki sesler için ise kulak tıkacı kullanmanızı tavsiye ederim.

Bu kasklarla ilgili ikinci handikap ise, iç pedlerinin üst kısımlarının emsallerine göre daha ince yapıda olması. Zamanla kiminin kulaklarına gelen kısmından, kiminin şakaklarına gelen kısmından yukarı yönlü kat oluşuyor. Kaskı gün içerisinde kısa sürelerde çıkarıp taktığınızda bazen tam oturmadığını fark ediyorsunuz. Mesela kısa süreli mola verdiniz kaskınızı çıkardınız ve tekrar taktınız. Kaskta oluşan seslerin arttığını hissedebilirsiniz. İç pedlerdeki terden kaynaklı nemden olduğunu düşünüyorum. Bir gariplik var. Ne yapsanız bu ses artışını hissediyorsunuz. Ama uzun süreli molalarda bu olay daha az yaşanıyor. Ben mi abartıyorum, sadece bana özel bir durum mu yoksa başkalarında da oluyor mu bilmiyorum.

Benim açımdan üçüncü handikapı ise ön taraftaki havalandırmanın yetersiz gelmesi. Diğer kasklardan alıştığım şekilde hava girişi olmuyor. Sesi azaltmak için böyle yapmış olabilirler. Bu sorunu biraz çözebilmek için vizörde city modu dedikleri az aralık bırakma imkanı vermişler. Eğer pinlok takmak istemezseniz düşük süratlerde buğu oluşmaması için kaskın vizörünü az aralık bırakarak kullanabiliyorsunuz. Bununla birlikte üstteki havalandırmanın başarılı olduğunu düşünüyorum.

Bunu söylemek istemezdim çünkü kaska iyi para saydım. Şu an tekrar kask alacak olsam Scorpion markasını tercih etmem. O kadar da araştırmıştım halbuki. Belki ileride fikrim değişebilir.

Motosikleti
Ducati Multistrada 1200 Enduro - Kawasaki Z900 RS
Orta segmentte HJC için gürültü seviyesinin az olduğu söyleniyor. Bir sonraki kaskımı bu markadan yana yapacağım, ben Shoeiden de memnin değilim, özellikle buğulanması beni büyük hayal kırıklığına uğratmıştı, ses olayı diğer kaskıma göre ( Bell ) daha iyi.
Bu arada Blauer almayı düşünenler için ben de not bırakayım.
Motomaxin bir önceki kampanyasından almıştım, geldiği gibi sürüşe çıktım, çıktığım gibi iade ettim. Ben bu kadar rüzgar sesini içeriye alan ve de uğultulu bir kask daha takmadım. MTS almıştım yedekte bir kaskım bulunsun diye, o bile Blauerden daha iyiydi.

Motosikleti
Scorpion EXO 1400 Evo 2 Air karbon olmayan modeline sahibim. Mayıs başında almışım. Eğer Motomax'ın %40 indirim yapacağını bilsem almazdım. Kendimi fena kazık yemiş gibi hissediyorum. Neyse, yaklaşık bir aydır kullanıyorum. Fark ettiğim birkaç husus var.

Kask normal şartlarda sessiz. Ta ki interkom takana kadar. İnterkom takmak için içini açtığınızda, kulaklıkları kapatan parçaları çıkarmak durumunda kalıyorsunuz. O bölge boş kalıyor. Böylece muhtemelen rüzgarın kaska çarpmasından dolayı oluşan sesleri daha çok duymaya başlıyoruz. Bununla birlikte çene ve alt kısımlarından hava girişinin engellenmesi ile bir de rüzgar sesiyle uğraşmıyoruz. Bu yönüyle güzel. Bence sadece dış kabuktaki sesleri duyuyoruz. Kaskın vizöründen ses alma durumuna şahit olmadım. 160km süratlere kadar denedim. Kask kabuğundaki sesler için ise kulak tıkacı kullanmanızı tavsiye ederim.

Bu kasklarla ilgili ikinci handikap ise, iç pedlerinin üst kısımlarının emsallerine göre daha ince yapıda olması. Zamanla kiminin kulaklarına gelen kısmından, kiminin şakaklarına gelen kısmından yukarı yönlü kat oluşuyor. Kaskı gün içerisinde kısa sürelerde çıkarıp taktığınızda bazen tam oturmadığını fark ediyorsunuz. Mesela kısa süreli mola verdiniz kaskınızı çıkardınız ve tekrar taktınız. Kaskta oluşan seslerin arttığını hissedebilirsiniz. İç pedlerdeki terden kaynaklı nemden olduğunu düşünüyorum. Bir gariplik var. Ne yapsanız bu ses artışını hissediyorsunuz. Ama uzun süreli molalarda bu olay daha az yaşanıyor. Ben mi abartıyorum, sadece bana özel bir durum mu yoksa başkalarında da oluyor mu bilmiyorum.

Benim açımdan üçüncü handikapı ise ön taraftaki havalandırmanın yetersiz gelmesi. Diğer kasklardan alıştığım şekilde hava girişi olmuyor. Sesi azaltmak için böyle yapmış olabilirler. Bu sorunu biraz çözebilmek için vizörde city modu dedikleri az aralık bırakma imkanı vermişler. Eğer pinlok takmak istemezseniz düşük süratlerde buğu oluşmaması için kaskın vizörünü az aralık bırakarak kullanabiliyorsunuz. Bununla birlikte üstteki havalandırmanın başarılı olduğunu düşünüyorum.

Bunu söylemek istemezdim çünkü kaska iyi para saydım. Şu an tekrar kask alacak olsam Scorpion markasını tercih etmem. O kadar da araştırmıştım halbuki. Belki ileride fikrim değişebilir.
Yan taraflardaki pedlerin katlanması gibi bir durum başıma gelmedi.

Interkom yuvası ile alakalı yorumunuz doğru olabilir. Çünkü ilk aldığımda sadece düşük frekansta bir rüzgar sesi vardı. Sonradan Interkom'u taktım ve aynı olduğuna emin olamasam da artık birden fazla noktadan ciddi bir uğultu geliyor gibi. Kaskın içini açıp baktım, ön tarafta küçük bir delik var ama içi dolu gibi. Belki orasından geliyor olabilir ama bilemedim. Kulak tıkacı da kullanıyorum fakat hafta sonları 3-5 saat motosiklet sürünce kafa kalmıyor.

Havalandırma ile alakalı yorumunuza da katılıyorum. Yaz geldi, güneş karşıdan sert vuruyor diye Pinlock'u söktüm, şimdi de şehir içinde sağlam buğu yapıyor. Trafıkte sürekli vizörün kilidini aç kapa yapıyorum. Umarım kilit sağlamdır da bu işkence yüzünden kendini kısa sürede bırakmaz.

Motosikleti
Triumph Tiger 800XRx
2 ay önce yurtdışından Scorpion mu, Shark mı alsam derken bu markalar ile ilgili çeşitli memnuniyetsizlikleri okuyunca ya dedim Shoei, Araç alacağım ki ona da bütçem yetmiyordu ben de Türkiyeden güzel bir indirimle 8 bin liraya Marushin marka M-Rs 969 zodiac fiberglass model kask aldım. Kask genel olarak beklediğimden iyi çıktı. Bell Qualifier(termoplastik ve giriş seviyesi) Agv K3S kasklarım ile kıyasladığımda ses konusunda rahatsız etmedi. Ancak ben hep alpine kulak tıkacı ile sürüyorum onda etkili olabilir.

• Beğen
Tepkiler: yec
Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Kask üstüne takılan aparat, interkom vb. şeyler aerodinamiği bozarak rüzgar gürültüsüne sebep oluyor. Yolda giderken taktığın şeyi elinle kapat farkı göreceksin.

Motosikleti
Kask üstüne takılan aparat, interkom vb. şeyler aerodinamiği bozarak rüzgar gürültüsüne sebep oluyor. Yolda giderken taktığın şeyi elinle kapat farkı göreceksin.
Interkom'un etkisi hakkında bir yorumum yok ama kamera aparatı takılı iken acaba bu mu ses yapıyor diye düşünüyordum. Çıkardıktan sonra ne ses ne de aerodinami konusunda bir fark hissetmedim açıkçası.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar