- Konu Yazar
Ya Sinan aslına bakarsan herkes bir şey söylüyor, ben doğrusu ya da yanlışı olduğunu düşünmüyorum, sonuçta bir amaç var, gaz kapatılacak - fren yapılacak.İkimiz de aynı şeyi başarıyorsak uygulama şekli seni ve beni bağlar. Şimdi yıllardır burada insanlar birbirlerini yiyiyorlar, debriyaj çekilir fren yapılır, ya da direk fren yapılır, debriyaj durunca çekilir, işte manet 4 parmakla çekilir, 2 parmakla olmaz, parmaklar fren manetinin üzerinde durursa bu bir korku göstergesidir, panik durumda düşersiniz vesaire vesaire. Benim 2 parmak ile çekiyor olmam benim alışkanlığım, bir motosiklete ilk defa bineceksem önce fren ayarına bakarım, 2 parmak ile kapanacak seviyeye getiririm.. Bu bir tarz meselesi, ben gazı avucumun içi ile veririm, serçe parmağım ve onun yanındaki yüzük parmağı gaz kolunu sarar. Bunun bana faydası da gazı kapattığımda işaret ve orta parmağımın ileriye gidiyor olması, ve maneti çektiğimde artık gazı istesem de istemesemde maneti birakmadan çeviremiyor olmamdan ileri gelmiştir. Şimdi biz aklı başında insanlarız, daha fazla birbirimizi yemenin anlamı yok.![]()
2 parmak ile debriyajı salma konusu da R6 için konuşacak olursak debriyajım çok yumusak ve 4 parmakla yarım debriyaj durumlarını eldiven ile yapmak can sıkıcı olabiliyor, o yüzden geriye kalan 2 taneyi yormuyorum
Benim olayın 4.45 dakika.
https://www.youtube.com/watch?v=tPTNTZk9JfQ
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:38 ---------- bir önceki mesaj zamanı 10:28 ----------
Bu arada özür dilerim biraz kardeşim felan ayıp etmişim ben galibaGaz açmak gaz kolunu kendinize doğru çevirmek, kapatmak ise ileri doğru gitmesine izin vermek, ya da ileri doğru kontrollü bir şekilde serbest bırakmak anlamına gelmektedir, yani aslında gazı bırakırsan kendi kendine kapanır
![]()
Rica ederim. Ahh tamam gaz kapatmak deyince bende başka bir olay var sandım
---------- Mesajlar birleştirildi - 12:45 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:42 ----------
Yine bir Alman ekolu Japon ekolune karsi... Ben Japon ekolunden geliyorum ama motorum almanbiz 4 parmak ogrendik bize manet uzerinde parmak tutulmamasi ogretildi ara sira deniyorum cok zorlaniyorum 2 parmak.. Bize ogretilen gazi kapatip 4 parmak ile dozlayarak fren yapmak.. bkze dogrusu bu diye ogretildi 2 parmak yapana saygim var demekki durabiliyor.
Gelelim arkadasa, iyi olmus kardes keske bi yerini kiraydinda vaz geceydin motordan, egitim yok ehliyet ekipman yok ozguven tavan yola atlayip trafige cikiyorsun.. ne diyim bilmiyorum abin olarak ya bu kafayi degistir yada bu kafa bedende kalsin bisiklete bin...
Ehliyetim olmadığını, ekipmanımın hiç olmadığını nereden biliyorsunuz, hatta bunu eğitim sırasında yaşamadığımı nereden biliyorsunuz....
Ah bence kafa değiştir diye öğüt vermeden önce bilip konuşunuz
Gerçekten tavsiye istedim ben burada, akıl satmanızı değil, "keşke bi yerini kıraydın" diye söze başladığınız abilik yorumlarınız sizde kalsın!
---------- Mesajlar birleştirildi - 12:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:45 ----------
Ben de bir scooter kullanıcısıyım ve benim yaptığım; tepe inişi (downhill) bisiklet disiplininde kullanılan tekniği uygulamak. Bu disiplinde sürücüler 4 parmakla gidonu tutar, işaret parmakları da sürekli fren kolları üzerinde durur. Bütün sürücüler her koşulda ve her zaman bu şekilde sürerler (böyle sürmek zorundadırlar zaten). Bu sayede hem frenleme gerektiren unsurlara karşı hızlıca tepki verebilirler, hem de aynı anda sahip olabilecekleri maksimum gidon hakimiyetine sahip olurlar. Scooterınızın fren donanımı tek parmakla kullanıma izin vermiyorsa (fren gücü yetersiz olabilir (kampana fren gibi), fren kolu sert hareket ediyor olabilir vs); o zaman ya fren donanımınızı güçlendirirsiniz, ya da ekstra parmak eklersiniz bu kullanım stiline.
Fren yaparken gaz açma durumu acemilikten ötürü olmuş olabilir. Frenleme gerektiren bir durumda; sağ bileğinizi öne doğru kıvırıp gazı kesiyorsunuz, ve aynı anda da fren kolu üzerinde duran işaret parmağınızı kapatmaya başlıyorsunuz. Alıştıktan sonra oldukça kolay bunu yapması. Gaz kolu fazla dönen veya fren kolu aşırı yumuşak olan motorlarda sıkıntı olabilir elbette.
Dozajlamayı bilmiyorsanız hangi tekniği kullanarak sürüş yaptığınızın bir önemi yok. İster fren kolunda sürekli parmak tutun, ister frenleme gerekince 4 parmakla fren yapın vs; dozajlama konusu farklı. Ayrı bir pratik yapmak lazım onun için. Ama ne kadar pratik yaparsanız yapın, zor şartlarda yine de tekerleri kilitleyebilirsiniz. Orda da ABS konusu devreye giriyor işte.. :]
Çok teşekkür ederim
Benimkinde ABS yok ne yazık ki.. Bahsettiğiniz tekniği bugün itibaren pratiğini yapacağım. Gaz kolu dediğiniz gibi çok yumuşak hemen dönüyor :/
---------- Mesajlar birleştirildi - 12:50 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:48 ----------
Dostum acemiliğini neden trafikte atlatmaya çalışıyorsun ki ? Boş bir alanda gaz çalış, fren çalış, acil fren çalış, motorun huyunu suyunu öğren. Tamam artık elim ayağıma dolaşmıyor dediğinde trafiğe çık bu en kötü ihtimal. İyisi de gidip eğitim almak olacak. Ne kendini ne de başkasının canını tehlikeye atma gibi bir lüksümüz olmadığını düşünüyorum.
Trafikte değildim. sakın bir ara sokakta pratik yapıyordum